Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Kihívások
2017. február 17. 08:53

Mark Zuckerberg először saját közösségi oldalán közzétett esszében, majd ennek kapcsán adott BBC-interjúban is kiállt a globalizációs folyamatok mellett, elismerve ugyanakkor, hogy a globalizáció ideája bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyta a saját maga által teremtett kihívásokat, szerinte a mostanában tapasztalható jelenségek egy része az erre adott reakció. A Facebook alapítója szerint ügyelni kell arra, hogy az emberi közösség globálissá válása mindenki számára hasznos legyen, mert ez nem fog automatikusan megtörténni.

A Facebook közösségi portál alapítója szerint mélységesen aggasztó, hogy a közhangulat világszerte a globalizáció folyamata ellen fordul. Mark Zuckerberg a BBC televíziónak adott, csütörtök este ismertetett interjúban kijelentette: sokan úgy érzik, hogy nem tudnak lépést tartani a globalizációval járó gyors ütemű változásokkal, és ma már vannak olyan mozgalmak, amelyek célja a visszalépés a globális szintű összekapcsolódástól.

Kijelentette: amikor létrehozta a Facebookot, a világ összekapcsolódásának célját senki nem vitatta, e globális összekapcsolódás évről évre szorosabbá vált, és ez tűnt a folyamatok fő irányának. Zuckerberg szerint azonban ma már ezt az elképzelés egyre inkább vitatottá válik. Hozzátette: továbbra is hisz abban, hogy hosszú távon ez a globális összekötődési folyamat jobbá teszi a világot, ám elismeri azt is, hogy a globalizáció ideája bizonyos esetekben figyelmen kívül hagyta a saját maga által teremtett kihívásokat, és a mostanában tapasztalható jelenségek egy része az erre adott reakció. A Facebook alapítója szerint ügyelni kell arra, hogy az emberi közösség globálissá válása mindenki számára hasznos legyen, mert ez nem fog automatikusan megtörténni.

Arra a felvetésre, hogy egyes találgatások szerint politikai szerepvállalásra készül, sőt akár indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson is, Mark Zuckerbeg csak annyit mondott, hogy „jelenleg” ilyesmivel nem foglalkozik, most elsősorban a globális összekapcsolódás folyamata érdekli.

A BBC-nek adott interjú előzménye, hogy Zuckerberg csütörtökön saját Facebook-profilján bemutatta egy körülbelül hatezer szóból álló esszéjét, amelyben szintén a globalizáció folytatása mellett áll ki. Az általa kiáltványnak nevezett írás ennek egyik fő kérdése, hogy „olyan világot építünk-e, amilyet mindannyian akarunk”.

Mint írja, a Facebookot most a legtöbben a barátokkal és a családtagokkal való kapcsolattartásra használják, de ő reméli, hogy ez a közösségi média a jövőben sokkal inkább összefogásra fogja serkenteni az embereket mindenféle jó cél érdekében, minthogy eredetileg erre – az emberiség összefogására – hozta létre. A világméretű összefogás lehetősége abból a szempontból megvan a Facebookon, hogy immár egymilliárd-nyolcszázhatvanmillió regisztrált használója van, több, mint bármely ország lakónak száma. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109024


Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Egy közösség akkor sikeres, tagjai akkor elégedettek, ha közösség összetartó ereje a közös értékrend. Ezt hagyta figyelmen kívül valamennyi globalizációs modell (közgazdasági, társadalmi és szociológiai egyaránt).
Az emberiség pedig e tekintetben egyáltalán nem homogén. Így aztán a közös jólét és boldogság helyett azt hozta el a globalizáció, hogy egyes csoportok kontroll és korlátok nélkül tudnak kihasználni, tönkretenni, ellehetetleníteni más (tömegesebb) embercsoportokat. Igaz ez a karvalytőke képviselőire épp úgy, mint a fundamentalista muzulmánokra.


A globalizáció közgazdaságilag fenntarthatatlan, ideologiája a neoliberalizmus pedig tönkre teszi az emberek egymáshoz való viszonyát.
A végtelenül kártékony rendszer egyetlen célja a profit maximalizálása és a közösségek szétverésével az ez elleni ellnállás megtörése és lehetetlenné tétele.


Mennyei atyánk, add meg nékünk mindennapi globalizmusunkat.

És még mondják, hogy ez maga a racionalizmus, nem pedig valamiféle vallás. Ha majd minden és mindenki globális lesz, eljön a kurva nagy boldogság. Mindenki boldog lesz, kivéve a rohadt fasiszta reakciósokat.


Leninék nyomdokában, csak ők Moszkvát tekintették a Világtanácsköztársaság központjának, most meg valamelyik pénzügyi központot.


Hogy a költővel (Gogol Bordello) szóljak:

Think globally, fuck locally!

https://www.youtube.com/watch?..


Hiába aggaszt, ez egy természetes folyamat. Túl nagy volt a jövedelemkülönbség a nyugat (ebbe magunkat is beleértem) és az ágsiai, afrikai országok között. A kiegyenlítődés megállíthatatlan. Mo. kis ország lévén a nyertese is lehetne, ha okosan megtalálna egy viszonylag szélcsendes, de jó helyet. Ehelyett rossz játszma (EU-Putyin) részesei lettünk. Fölöslegesen. Ebből csak rosszul jöhetünk ki)


Olyan világ épül, hogy a tőke gyorsan válfoztatja a helyét. Ehhez nem könnyű alkalmazmodni. Nehéz okosnak lenni, de bezárkózással, vámmal való fenyegetőzés ek nem sok értelme van. Tiltakozhatsz a globalizáció ellen, de minek? Olyan, mint amikor a hetvenes években az mszmp főokosai kiadták a népszabiban az ajánlott május elsenei jelszavakat: "Tiltakozunk a mexikói földrengés ellen!"


A "fehérembernek" visszább kell vennie az arcáböl.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó