Túl van a 139 ezer aláíráson a Momentum népszavazási kezdeményezése

2017. február 16. 22:01

A Momentum Mozgalom budapesti olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezése túl van a 139 ezres érvényességi küszöbön. Lehet, hogy a mozgalom egymaga is szerez ennyi aláírást, ugyanakkor szoros lesz a hajrá a várhatóan magas számú érvénytelen aláírás miatt.

A Momentum Mozgalom (MoMo) népszavazási kezdeményezése túl van az érvényességhez szükséges 139 ezres küszöbön a 444 értesülései szerint. Ezen felül az ellenzéki pártok 50 ezer aláírást adtak át a Momentumnak – írta meg az Index. Megkeresésünkre a MoMo azt válaszolta, hogy ez félreértelmezés,csupán az biztos, hogy az ellenzéki pártokkal együtt lépték át a küszöböt. A pontos számokat csak holnap fogják közzé tenni.

Pénteken kora délután zárul a négy hetes aláírásgyűjtés, az íveket ekkor kell leadni a Fővárosi Választási Irodának. A Nolimpia nevű kezdeményezés sikeressége esetén az első helyi népszavazást rendezhetik meg a fővárosban a 2024-es budapesti olimpiáról. 

Legutóbb másfél héttel ezelőtt számoltak be arról, hogy 110 ezer aláírást gyűjtöttek össze és az utóbbi napokban újra sokan álltak a mozgalom standjainál, így lehetséges, hogy a MoMo egymaga is túllépi a 139 ezres határt.

Szorosnak ígérkezik az eredmény, ugyanis az aláírások jelentős része várhatóan érvénytelen lesz (például nem budapesti lakosok esetén). A Momentum számol azzal is, hogy többen szándékosan többször írják alá az íveket. Ezért a mozgalom 180-200 ezer aláírást akart összegyűjteni, hogy a lemorzsolódással együtt is elég szignójuk legyen.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109019