„A csatornának társadalmi küldetése is lesz”

2018-ban indulhat a visegrádi négyek televíziója

2017. február 16. 10:15

Jövőre megkezdi működését a visegrádi csoport közös hírtelevíziója – jelentette ki a V4-ek fennállásának 26. évfordulója alkalmából sugárzott egyik műsorban Marcin Stefaniak, aki leszögezte: a csatornának társadalmi küldetése is lesz. A lengyel tévé elnöke ugyanakkor kiemelte: a tervezett projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek.

Jövőre megkezdi működését a visegrádi csoport közös angol nyelvű hírtelevíziója –közölte az országcsoport fennállásának 26. évfordulója alkalmából sugárzott egyik műsorban Marcin Stefaniak, a lengyel közszolgálati televíziónak a közös projektért felelős megbízottja. Felidézte: a visegrádi csoport (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) tévéjének projektjét Jacek Kurski, a lengyel közszolgálati televízió vezérigazgatója tavaly szeptemberben a dél-lengyelországi Krynicában szervezett kormányfői találkozón ismertette.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt mondta, hogy már 10-15 évvel ezelőtt szükség lett volna hasonló kezdeményezésre, és akkor a „posztkommunista médiavilágból hamarabb kikeveredhettünk volna” – emlékeztetett. 

„A csatornát minél hamarabb meg kell alapítani”

Stefaniak a magyar kormányfőnek azt a mondatát idézte szabadon, miszerint ha megadnak egy számlaszámot, másnap „a magyar állami televízió küldheti az őt illető részesedést”. „Épp ennek alapján döntöttünk úgy, hogy a csatornát minél hamarabb meg kell alapítani” – fűzte hozzá Stefaniak, majd folytatta: szándékuk szerint a csatorna 2018-ban beindul. „Sok komoly, nagyon professzionális partnerünk van, ezért arra számítunk, hogy ezt az időpontot betartjuk” – jegyezte meg.

Elmondta, hogy a napi 24 órán keresztül sugárzó tévé angol nyelvű lesz, amely „egyetemes befogadást” tesz lehetővé. A hírfolyamon és a publicisztikán kívül a programnak „társadalmi küldetése” is lesz, amelyet a V4-ek kultúráját, történelmét és művészetét bemutató, valamint az országcsoport gazdaságát és innovációképességét népszerűsítő műsorok töltik be.

Stefaniak: A csatornát kormánypénzből kell fenntartani

A projektet a tagországok állami költségvetéseiből fedezik – emelte ki Stefaniak, hozzátéve: a piacon már meglévő konkurenciához hasonlóan járnak el. „Az ilyen csatornákat kormánypénzből kell fenntartani, máskülönben elveszítik létjogosultságukat” – szögezte le, hozzátéve: arról kell tájékoztatni, ami lényeges, ami az adott országoknak államérdeke.

A projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek

A visegrádi televízió projektjéről a krynicai csúcstalálkozó után Jacek Kurski is tárgyalt Budapesten Vaszily Miklóssal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával. Vaszily akkor úgy nyilatkozott: a magyar közmédia támogatja a lengyel felvetést, de annak kapcsán számos jogi és pénzügyi részletet még tisztázni kell.

A lengyel tévé elnöke a magyar közmédiának adott interjújában novemberben arról beszélt: a csatorna két éven belül létrejöhet, a projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/108995