Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

„A csatornának társadalmi küldetése is lesz”
2017. február 16. 10:15

Jövőre megkezdi működését a visegrádi csoport közös hírtelevíziója – jelentette ki a V4-ek fennállásának 26. évfordulója alkalmából sugárzott egyik műsorban Marcin Stefaniak, aki leszögezte: a csatornának társadalmi küldetése is lesz. A lengyel tévé elnöke ugyanakkor kiemelte: a tervezett projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek.

Jövőre megkezdi működését a visegrádi csoport közös angol nyelvű hírtelevíziója –közölte az országcsoport fennállásának 26. évfordulója alkalmából sugárzott egyik műsorban Marcin Stefaniak, a lengyel közszolgálati televíziónak a közös projektért felelős megbízottja. Felidézte: a visegrádi csoport (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) tévéjének projektjét Jacek Kurski, a lengyel közszolgálati televízió vezérigazgatója tavaly szeptemberben a dél-lengyelországi Krynicában szervezett kormányfői találkozón ismertette.

Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt mondta, hogy már 10-15 évvel ezelőtt szükség lett volna hasonló kezdeményezésre, és akkor a „posztkommunista médiavilágból hamarabb kikeveredhettünk volna” – emlékeztetett. 

„A csatornát minél hamarabb meg kell alapítani”

Stefaniak a magyar kormányfőnek azt a mondatát idézte szabadon, miszerint ha megadnak egy számlaszámot, másnap „a magyar állami televízió küldheti az őt illető részesedést”. „Épp ennek alapján döntöttünk úgy, hogy a csatornát minél hamarabb meg kell alapítani” – fűzte hozzá Stefaniak, majd folytatta: szándékuk szerint a csatorna 2018-ban beindul. „Sok komoly, nagyon professzionális partnerünk van, ezért arra számítunk, hogy ezt az időpontot betartjuk” – jegyezte meg.

Elmondta, hogy a napi 24 órán keresztül sugárzó tévé angol nyelvű lesz, amely „egyetemes befogadást” tesz lehetővé. A hírfolyamon és a publicisztikán kívül a programnak „társadalmi küldetése” is lesz, amelyet a V4-ek kultúráját, történelmét és művészetét bemutató, valamint az országcsoport gazdaságát és innovációképességét népszerűsítő műsorok töltik be.

Stefaniak: A csatornát kormánypénzből kell fenntartani

A projektet a tagországok állami költségvetéseiből fedezik – emelte ki Stefaniak, hozzátéve: a piacon már meglévő konkurenciához hasonlóan járnak el. „Az ilyen csatornákat kormánypénzből kell fenntartani, máskülönben elveszítik létjogosultságukat” – szögezte le, hozzátéve: arról kell tájékoztatni, ami lényeges, ami az adott országoknak államérdeke.

A projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek

A visegrádi televízió projektjéről a krynicai csúcstalálkozó után Jacek Kurski is tárgyalt Budapesten Vaszily Miklóssal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával. Vaszily akkor úgy nyilatkozott: a magyar közmédia támogatja a lengyel felvetést, de annak kapcsán számos jogi és pénzügyi részletet még tisztázni kell.

A lengyel tévé elnöke a magyar közmédiának adott interjújában novemberben arról beszélt: a csatorna két éven belül létrejöhet, a projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/108995


Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez egy jó terv.

Az angol nyelv fontos, mert ez adná el a TV-t Nyugatra.

Viszont ha magunknak csináljuk, csak jó lenne a feliratozás, ahol csak lehet (konzerv műsor).

Azért azt látni kell, h. az új TV mégiscsak a V4 országokban töltene be szerepet, s az utca embere még az angolt sem bírja kellő biztonsággal.

Egyébként a magyar közszolgálatik igen is nézhetők, az M5 pl. szuper, szerintem. Alapjában véve a közszolgálatikat teljesen újragondolták, idő kell, míg kifut az eredmény.

A balosoknak nyilván minden fáj, amit ez a kormány tesz, létrehoz, de azért az nem várható el, h. a köz, amely a fizetésemelésekkel, gyermektámogatással, stb. mégiscsak jobban jár, mint a balosok kormányzásával, irántuk lelkesedjék az állandó kormány támadásaik során.


Miért angol? Az euronews is megy a nemzeti nyelveken.


A sok lengyel nem tartja szlávnak nemzetét, hanem szarmatának.

Válaszok:
Senye Péter | 2017. február 16. 12:02

Igen, az angol is föliratozásként lenne jobb.

A lengyel-magyar barátság működik a mindennapok szintjén, csak ki kell járogatni nyaralni, h. az ember egy kis szerencsével érzékelje, de azért jó lenne, ha lenne valami szervezett formája egymás nyelve alapfokon elsajátításának elősegítésére.

Olyan szomorú, mikor az ember itthon Katyint, meg zlotyit hall, a tájékozottabbaktól Csetoszhovát. Nem olyan nehezek a kiejtési szabályok, legalább ezek átmehetnének a közebb tudatba.


Kiváncsi vagyok, sikerül-e összehozni a francia-német ARTE-hez hasonló adót.

Kíváncsi vagyok, de nem reménykedek.


Lengyelek? Hány lengyel?

"mint kétmillió fideszest egy tízmilliós országban.."

Az egyik mondatodban felértékelsz magad sem tudod, hogy hány lengyelt, a másik mondatodban lebecsülsz kétmillió magyart. Mi ez a kettős mérce?
Ki kérdezte meg a lengyeleket?


Mecsoda különbség.
Egyébként Antall József volt MSZMP tagokat nem vett be kormányába. Az őt követő években színt vallhatott mindenki.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó