Trump sosem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson

2017. február 15. 20:28

Donald Trump Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: sosem fogja hagyni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Az amerikai elnök sürgette az izraeli-palesztin konfliktus rendezését is, az izraeli miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a béke előfeltétele, hogy a palesztinok ismerjék el Izrael állami létét.

Donald Trump amerikai elnök a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen tartott szerdai sajtóértekezletén kijelentette: soha nem hagyja, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Netanjahu üdvözölte Trump megközelítését Irán atomprogramjával kapcsolatban, és ismételten iráni agresszióról beszélt. Teheránt a térségben a terrorizmus támogatójának minősítve leszögezte: „vissza tudjuk fogni Irán agresszióját és veszélyességét”.

Az izraeli-palesztin konfliktust a két félnek kell megoldania

Donald Trump amerikai elnök kifejtette, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére mind a kétállami, mind az egyállami megoldást elfogadhatónak tartja, ha elvezet a békéhez.

Az amerikai elnök szerint óriásiak a biztonsági kihívások, amelyekkel Izraelnek szembe kell néznie, s a zsidó államot szerinte a nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ is, nagyon „inkorrektül” kezelik. Trump azt ígérte, hogy Washington egy „nagyszerű béketerv” kidolgozását fogja bátorítani. Hangoztatta, hogy a megoldásban a két érintett félnek kell megállapodnia.

Az izraeli miniszterelnök leszögezte: minden békemegállapodás előfeltétele, hogy a palesztinok ismerjék el Izrael állami létét, és Izrael fenntarthassa az ellenőrzést Ciszjordánia felett.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/108982