Demszky a kalapból

2017. február 15. 12:32

Bayer Zsolt
Magyar Idők

Egyetlenegy ember van a galaxisban, aki nem felelős a 4-es metró körüli disznóságokért, ez az egy ember pedig Demszky Gábor. Ezt pedig onnan lehet tudni, hogy Demszky Gábor megmondta.

Az ország – és benne kisebb halmazként Budapest – lakossága egy kollektív félreértés, szemfényvesztés áldozata. Ugyanis az ország és Budapest lakossága úgy emlékszik, hogy időtlen időkön át Demszky Gábor volt Budapest székesfőváros főpolgármestere, s e roppant hosszú, sivár és terméketlen időszak alatt egyetlenegy mondanivalója, mániája, rögeszméje, vallása és katatóniája volt őneki: hogy megépíti a 4-es metrót. Hosszú-hosszú, sivár és terméketlen esztendőkön át egyetlen emlékezetes, vissza-visszatérő mozzanat csalt mosolyt az arcokra. Az, amikor Demszky Gábor feltűnt valahol, vagy egy üres telken, vagy nagy csövek előtt, vagy egy homályos alagútban, fején fehér műanyag munkavédelmi sisakban, és bejelentette, hogy most már aztán tuti felépíti a 4-es metrót. Így suhant el vagy másfél évtized.

És most egyszerre kiderült: mindez érzéki csalódás volt csupán. Demszky ott sem volt. Csak az asztrálteste volt jelen, mialatt ő mélyebb gondolataiba merülve lebegett a vizek felett, és az élet értelmét összegezte egy másodfokú egyenletbe sűrítve. Eközben valahogy felépült a metró, négyszer annyiért, tízszer annyi idő alatt, és ha voltak visszaélések, csalások, sikkasztások, korrupciós ügyek egyáltalán (nem biztos, hiszen ez a »fércmű« OLAF-jelentés!), azokért Orbán, Trump és Putyin felelős. Hiszen az ő »valóságon túli világuk« és az ő szája ízük szerint készült a jelentés. Őt magát pedig, a Demszky-asztráltestet, sem jogi, sem politikai, sem pediglen erkölcsi felelősség nem terheli semmiért, ezt amúgy maga Magyar György »sztárügyvéd« is határozottan kijelentette. (Mindig úgy képzeltem el a sztárügyvédeket, hogy csillogó, flitteres, testhez simuló ezüst ruhában lépnek be a tárgyalóterembe…)

Itt tartunk most. Már magyarul is mindenki elolvashatja az OLAF-jelentést. És attól a pillanattól fogva vége lesz a varázslatnak. Elő lesz húzva a kalapból mindenféle dolog. Például egy Demszky is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/108968