A Taksim téren akart eredetileg mészárolni az isztambuli merénylő

2017. január 18. 10:54

Első kihallgatásán arról is beszélt a szilveszteri, 39 halálos áldozatot követelő isztambuli fegyveres merénylet elkövetője, hogy eredetileg a Taksim téren akarta elkövetni a vérengzést, de azt túlságosan nagy erőkkel védték a rendőrök, ezért az Iszlám Állam kérésére más helyszín után nézett, és azért választotta épp a Reina klubot, mert az alig volt biztosítva.

2017. január 18. 10:54

Nem a Boszporusz partján fekvő Reina klub volt a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja, hanem a Taksim tér - számolt be a tettes, Abdulgadir Masharipov első kihallgatásáról a Hürriyet című török lap szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva.

Az üzbég férfi azt vallotta, hogy a támadásra szólító parancsot az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai központjából, Rakka városából kapta. Masharipov elmondta: szilveszter estéjén először a Taksim térre ment, ahol látta, hogy a török rendőrség nagy erőkkel van jelen, és ezért nem fogja tudni végrehajtani a tervezett merényletet.

A férfi kapcsolatba lépett a rakkai parancsnokkal, aki másik helyszín kiválasztására kérte. Masharipov ezután taxiba szállt és este 10 óra tájban végighajtatott a Boszporusz európai oldalán. A Reina klubbot választotta, mert – mint fogalmazott – az nem tűnt túlságosan biztosítottnak. A férfi ekkor ismét felhívta a rakkai parancsnokot, aki jóváhagyta az új helyszínt. Ezt követően taxival visszament a Zeytinburnu körzetben található lakására, ahol magához vette a gépkarabélyát és a villanógránátokat. 

Masharipov mindössze néhány perc alatt 39 embert mészárolt le a szórakozóhelyen, köztük sok külföldit, és további 69 embert megsebesített.

A török metropoliszt szilveszteréjszaka városszerte 25 ezer rendőr védte, de a Reina bejáratánál csak egy rendőr állt.

Az a nyilvánosan elérhető videó, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren, egy korábbi terepszemle eredménye. Masharipov a felvételt az Iszlám Államnak is elküldte.

Az üzbég férfi a kihallgatás során azt is elárulta, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorcsoporttól kapott fegyveres kiképzést, az Iszlám Államhoz később szegődött. Törökországba 2016 januárjában érkezett Iránon keresztül abból a célból, hogy idővel majd ő is csatlakozik a dzsihadistákhoz Szíriában. Masharipov feleségével és két kisgyerekével a közép-törökországi Konya városában telepedett le.

Az a külvárosi lakás, ahol Masharipovot hétfő éjszaka elfogták egy iraki férfi és három afrikai nő társaságában, az Iszlám Állam egyik „biztonságos háza” Isztambulban. A terrorszervezet ott várakoztatja a Szíriába vagy Irakba készülőket. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik