Elfogták az isztambuli merénylőt, elismerte tettét

2017. január 17. 11:42

Hétfőről keddre virradó éjszaka elfogták azt az üzbég férfit, akit a szilveszter éjszakai, isztambuli mészárlással gyanúsítanak. Abdulgadir Masharipov elismerte, hogy ő követte el a 39 ember életét követelő fegyveres támadást az éjszakai klubban.

2017. január 17. 11:42

Beismerte az éjszaka elfogott üzbég Abdulgadir Masharipov, hogy ő követte el a vérengzést szilveszter éjjel az isztambuli Reina szórakozóhelyen – jelentette be Vasip Sahin, Isztambul tartomány kormányzója kedden a török nagyvárosban. Sahin elmondta: az előállított férfi ujjlenyomata megegyezik a támadás helyszínén talált mintákkal. 

Masharipov 1983-ban Üzbegisztánban született, Afganisztánban kapott kiképzést, négy nyelven beszél, Törökországba illegálisan lépett be, feltételezhetően 2016 januárjában – mondta. A tartományi kormányzó leszögezte, hogy a mészárlás mögött az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet áll.

152 rajtaütés

Hozzátette: a török rendőrség január 1. óta 152 rajtaütés során ötven embert vett őrizetbe a terrorcselekmény miatt. Isztambulon túl Konya, Hatay és Izmir tartományban voltak razziák. A hatóságokhoz az eltelt időszakban körülbelül 2200 lakossági bejelentés érkezett, miközben nagyjából 7200 órányi biztonsági kamerafelvételt vizsgáltak át.

Sahin arról is beszámolt, hogy Masharipov három nappal ezelőtt érkezett abba a külvárosi, Esenyurt körzetben található lakásba, ahol a rendőrség megtalálta őt. A rajtaütésben a tettes mellett egy iraki férfit és három nőt is elfogtak a hatóságok. A török sajtó korábbi híradásai szerint Masharipov lakótársa kirgiz volt, a nők pedig afrikai országokból jöttek. A rendőrök 197 ezer dollárt (mintegy 57 millió forint), valamint 2 drónt és 2 pisztolyt is találtak a lakásban.

Harminckilenc halott

A tartományi kormányzó közölte: az éjszakai rajtaütésben a rendőrök nem használták a fegyverüket, a lakásban tartózkodók nem próbálták használni fegyvereiket. Sahin azt is elmondta, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben az éjszaka folyamán Masharipov mellett nem volt ott 4 éves gyereke. Az üzbég férfinek egy 4 éves és egy 1 éves kisgyereke van, feleségét január 12-én állították elő a hatóságok. Egy közelben lakó az ablakából videóra vette, hogy a rendőrök örömükben megölelik egymást a sikeres rajtaütés végén.

Masharipov az isztambuli Reina klubban szilveszterezők közül harminckilenc embert, köztük több külföldit megölt, hatvankilencet pedig megsebesített.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tom hagen
2017. január 17. 18:28
Nem elismerte, hanem beismerte. Elég nagy különbség.
GV0917
2017. január 17. 15:05
Óh, megható családi idill.... Szegény, szutykos feleség, még meleg vizet sem tud keríteni a szegény kisgyermekes mama. Nem jut rá....Aranyos és dolgos édesapa!A Légynek NEM TUDNA Ártani, de több mint félszáz embert könyörtelenül kiírtott! Azoknak nem volt hozzátartozójuk? Na gyertek migrisímizők,gyertek, dédelgessétek a gyilkost!Ti is ilyen férgek lennétek?
Sinistra
2017. január 17. 14:22
Addig verik, amíg a puccsistákat is bele nem keverik. Aztán következnek a kivégzések.
kispufi
2017. január 17. 12:44
törökéknél lájtosan kezelik a demokratikus alapfiszemfaszomat, ugye? csak a későbbi sorsa mián kérdem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik