Добрый день!

Trump orosz kapcsolatait taglalja egy furcsa hírszerzési jelentés

2017. január 11. 07:25

Olyan dokumentumot tártak Donald Trump és Barack Obama elé a titkosszolgálati vezetők, mely szerint az oroszok a megválasztott amerikai elnökre nézve dehonesztáló információkkal rendelkeznek, és amely szerint a Trump-kampánycsapat kapcsolatban volt az orosz kormánnyal. A legtöbb amerikai lap óvatosan kezelte a dokumentum meg nem erősített állításait, de a Buzzfeed lehozta egyben az egészet.

Az amerikai titkosszolgálat csúcsvezetője, illetve a CIA, az FBI és az NSA igazgatója egy olyan dokumentumot ismertetett Barack Obama leköszönő elnökkel, Donald Trump megválasztott elnökkel és a Kongresszus, illetve a hírszerzési bizottságok vezetőivel, amely többek között azt állítja, hogy az orosz kormány rendelkezik egy sor Trump lejáratására alkalmas anyaggal – írja a CNN. A dokumentumot egy magánhírszerzési cégnél dolgozó volt brit hírszerző állította össze, aki jó orosz kapcsolatokkal rendelkezik, megbízói pedig eredetileg Trump republikánus ellenfelei, majd a Demokrata Párt támogatói voltak.

A dokumentum állításait egyelőre egy sajtótermék sem tudta megerősíteni, az amerikai hírszerző szervek nyomozása pedig folyamatban van. Azért mutatták be ennek kivonatolt részletét a két elnöknek, mert ellenőrizték a dokumentum összeállítóját és annak forrásait, és eléggé megbízhatónak találták ahhoz, hogy beszámoljanak eredményeikről Obamának és Trumpnak.

A New York Times arról ír, hogy a dokumentum bizonyos részletei ősz óta köröznek a politikai vezetés és az újságírók között. A múlt heti, orosz hackertámadásokkal foglalkozó jelentéshez Obama és Trump példánya esetén is csatolták a dokumentum szinopszisát: arra akarták figyelmeztetni Trumpot, hogy hírszerzési körökben ilyen értesülések köröznek róla. A szinopszisból a CNN szerint az derül ki, hogy mind Hillary Clinton, mind Donald Trump kapcsán voltak értesülései az orosz titkosszolgálatoknak, de ezek közül csak a demokrata jelöltre vonatkozó adatokat szivárogtatták ki. A rövid összefoglaló másik állítása szerint Donald Trump kampánycsapata folyamatos kapcsolatban volt az orosz kormányhoz köthető közvetítőkkel.

A Buzzfeed kevésbé óvatoskodott, egy az egyben közölte a birtokába került dokumentumot, aminek állításait megerősítés hiányában sem a New York Times, sem a CNN nem ismertette részletesen. Az oldalra felkerült harmincöt oldalas verzió lényegi megállapításai között szerepel, hogy az orosz kormány évek óta igyekezett magához csábítani Trumpot különféle ingatlanüzletekkel, aki azonban nem harapott rá erre a csalira. Van viszont a dokumentum állításai szerint olyan szexuális tartalmú, Moszkvában készült videófelvétel van az orosz titkosszolgálatok birtokában, amely rendkívül rossz színben tüntetné fel a megválasztott elnököt.

Donald Trump csapata nem reagált a megkeresésekre, maga az elnök azonban szokása szerint Twitteren közölte álláspontját: „KAMUHÍREK – TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS!” – írta.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107868