Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 2. 11:17

A liberális demokráciák uralta kor 2016-ban lezárult. De a nyugati liberalizmus végvonaglása egyáltalán nem vicces dolog vagy jó hír.

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Agent Ungur írása.

*

 

2016: Orbán, Walking Dead és a liberalizmus kiszenvedése

A Walking Dead előző évadának befejezésénél már csak az új évad nyitánya volt nagyobb csalódás 2016-ban. A Walking Dead elvesztette varázsát. De közben 2016-ban véget ért az az időszak, amikor két ember fejének szó szerinti péppé verése a tévében különösebb érzelmet kelt. Méghozzá azért, mert a Walking Dead elindult a valósággá válás útján. Nem, nem csak a migránsokról, menekültekről stb. beszélek, ez egy apróság a nagy képben; hanem arról, hogy felbomlott egy világrend.

Igen. A liberális demokráciák uralta kor 2016-ban lezárult. De a nyugati liberalizmus végvonaglása egyáltalán nem vicces dolog vagy jó hír. Mert csak tünet. A Nyugat alapvető és visszafordíthatatlan gyengülésének és az általa teremtett viszonylagos stabilitás szétesésének tünete.

A nyugati liberalizmus ugyanolyan doktriner ostobaság volt, mint a kommunizmus. Saját nyelvezettel, hitvilággal, aminek semmi köze a valósághoz, az ember valódi természetéhez.

Hogy az ember akarja a történelmet, akarja a hitet, akarja a vért és verejtéket.

Az a Mátrix, ami ezt nem adja meg, megsemmisül.

*

Oké, akkor most örülhetünk? Nem, mert a világot nem lehet újratölteni. Ha Washingtonban, Párizsban vagy Berlinben nem komplett idióták fognak ülni a jövőben, az már nem segít. A kár megtörtént. Európában nem az egymillió új migráns a fő probléma, hanem az a tízmilliós nagyságrendű régi bevándorló, akiknek többsége már bizonyította, hogy alkalmatlan értékeink, életmódunk átvételére. Megfigyelhetetlen, kezelhetetlen tömeg, és ahogy Európa vezető hatalmai befelé fordulnak a kihívás miatt, úgy gyengülünk kifelé.

Pedig már most is vereségek sorával nézünk szembe. Oroszország felmosta a padlót az nyugati világgal Szíriában és közel áll a győzelemhez Ukrajnában. Irán ugyancsak jól halad Irakban. A Nyugat a teljes kudarc szélén tántorog Afganisztánban, a saját maga csinálta mocsárban áll Líbiában, Ázsia és Afrika robbanni készül a talpunk alatt Bangladestől Egyiptomon át Etiópiáig és Nigériáig. És ezek nem 6-20-30 milliós nemzetek, mint amelyekben most vallunk kudarcot. Összesen 1,3 milliárd ember él olyan országokban, amelyek fejlődése demográfiai, klimatikus, kulturális és számos egyéb tényező miatt fenntarthatatlan. Azaz meg fognak bukni, polgárháborúkba, anarchiába süllyedni, dominóként ledöntve azon szomszédaikat is, amelyek egyébként életképesek lennének. Ha azok hagyják.

Emberi jogok? Menekültek jogai? Egy ilyen kihívásra nincs liberális válasz. Aki megpróbálja, meghal, mint a naiv jófiúk a Walking Dead-ben.

*

A nyugati országok meghatározó hatalmi pozíciójának vége egyébként is eljött volna, mert a globális történelmi folyamatok is ebbe az irányba mentek. A világ legnagyobb és egyik legtehetségesebb nemzete, a kínai vajon meddig maradt volna viszonylag szerény és békés mellékszereplő, ha a Clinton- (mindkettő), Blair-, Cameron-, Merkel-, Hollande- és Bush-félék nem ássák mélyebbre a gördröt? Az oroszok meddig viselték volna nyugodtan a miénkhez hasonló hanyatlásukat? Ha a Victoria Nulandok nem játszanak több mint 40 millió ukrajnai életével rulettet tovább. Ez a konfliktus egyébként csak gyengíti a Nyugatot és persze Oroszországot is a jövő nagy kataklizmái előtt. Mint ahogy Bizánc és Perzsia szétverte egymást utat nyitva a hódító iszlámnak. 

Szóval lehetett volna jobb a végkifejlet. Hogy a Walking Dead zóna ne legyen ilyen közel, ne legyen ekkora. Ami jön, az kőkemény lesz. A kegyetlenség ideje, a vérebek százada. Egy világ, ahol az erő dönt. Vagy az, hogy elég erős-e a fal a normalitás szigetei körül.

Örülök, tényleg, hogy most még lehet az jelentős probléma, házasodjanak-e a melegek, vagy mehet-e a férfi/női mellékhelységbe, aki biológiai nemétől függetlenül férfinak vagy nőnek érzi magát? Hogy azon háborodhat fel a zabálós jólétben élő világ liberális fele, ha valaki esetleg nem az előírt történelemleckét mondja fel, és nem jár rituális táncot a szent tehenek körül. Vagy hogy rossz a Walking Dead és elbaltázták a remekül induló Westworldöt. És még sorolhatnám a „jó idők” problémáit.

Kevésbé lesz vicces a falon állni, fegyverrel a kézben, remélhetőleg nem itt, hanem Bulgáriában. Meg a görög strandokon, ahol korábban napoztunk, meg hadihajókon a Földközi-tengeren. Szomorúan nézni mondjuk az egyiptomi nyaralás képeit, mert ugyanúgy nincs már Egyiptom, mint ahogy nincs Szíria és Líbia sem. Esetleg olyan dolgokat tenni, amire gondolni is rémületes és gyomorforgató.

*

2016. Az új világrend kezdete.

Hogy jön ebbe Orbán? Természetesen nyilvánvaló, de azért leírom: úgy, hogy az nyugati vezetők közül az első volt, aki ki merte mondani a valóságot. Bekerült a történelembe, egy nem túl nagy és nem túl befolyásos ország miniszterelnökeként. 1989-ben eltemette a kommunizmust és hazaküldte az oroszokat, mert lehetett. 2010-től kezdődően pedig elkezdte lebontani az életveszélyessé vált liberális dogmákat, mert lehetett.
 
Akkor nem hittem, hogy lehet. Biztos voltam benne, hogy levadásszák. Nem lett igazam. A nagy nyugati hatalmak liberális vezetői saját gyengeségük, tehetetlenségük, mélyen beívódott dogmáik miatt még egy sebezhető tízmilliós országot sem tudtak megrendszabályozni. Nem hogy a saját demográfiai és politikai zsákutcájába kerülő iszlám világot vagy Afrikát kezelni, ami akkor is szinte lehetetlen lett volna, ha évtizedekig Kissinger-klónok vezetik a nyugati nagyhatalmakat.

Ezek a vezetők megbuktak vagy meg fognak változni/bukni, Orbán meg prófétává lett globális szinten.

Az új nyugati elit már aligha lesz ilyen gyenge, és ez egyszerre reménykeltő, de kijózanító is. Az új, illiberális Nyugaton nem lehet majd Budapestről úgy szembe menni Washingtonnal és a többi nagyobb játékossal, mint eddig lehetett.

Szóval ez 2016. A régi idők utolsó, vagy az új idők első éve.

Ne legyen igazam.  

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107588


Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A A A liberális demokrácia él és virul, aminek legfőbb bizonyítéka, hogy az értelmetlen zagyvaságodat háborítatlanul leírhatod ide.


"Az új nyugati elit már aligha lesz ilyen gyenge, és ez egyszerre reménykeltő, de kijózanító is. Az új, illiberális Nyugaton nem lehet majd Budapestről úgy szembe menni Washingtonnal és a többi nagyobb játékossal, mint eddig lehetett.
...
Ne legyen igazam."

Pedig nagyon reménykedsz benne, hogy valaki végre megfegyelmezi Orbánt.
De nem fogjuk megtudni, hogy igazad lesz-e vagy sem, ugyanis Budapest majd nem is fog akarni szembe menni Washingtonnal. Trump most szövetségeseket keres, és természetes szövetségese lesz Orbán, akinek szintén a Soros-művek a legfőbb ellensége. Szóval Orbán majd egy kicsit alkalmazkodni fog Trump-hoz, hogy kihasználja az eőrs konzulens adta lehetőségeket, Trump pedig szabad kezet fog adni Orbánnak, hogy segítsen a liberális háttérhatalom lebontásában.

"De a nyugati liberalizmus végvonaglása egyáltalán nem vicces dolog vagy jó hír."
Jó hírnek jó hír, csak nem vicces. Mert Soros bandájának már semmi sem drága, mindent elkövetnek, hogy az új rend kialakulását megakadályozzák. Ha kétségeink lennének, akkor figyeljünk Aleppóra! Obama az utolsó pillanatig támogatta a terroristákat, akik az utolsó pillanatig gyilkolták a civileket. És közben a liberális média a terroristákért aggódott.


Légyszi ikszelj ki újra, nem szeretnélek idegesíteni. Addig azért gondold végig, nem jobb-e,hogy most bármekkora baromságot le lehet írni anélkül, hogy seggbe rúgnának érte...


Rombolni mindig könnyebb, mint helyette újat építeni.


Nem kell beszarni, mondta az egér (liberális) a macska száájában.


Kb annyira, mint amikor az iskolásoknak kitör a vakáció. Aztán egy hét után jön a tanakodás, hogy most mi a fene legyen. Addig igazán kár örömködni, amíg nincs helyette jobb ötlet. Nézd meg az angolokat. Brexit, fuck yeah, de fingunk sincs, hogyan tovább, még Farage is lelécelt...


Persze, mert még nem kellett felelősséget vállalni semmiért, ami a brexitből következik. Nem véletlenül húzzák az időt, mert gőzük sincs, hogyan tovább.


Adja Isten, hogy sikerüljön. Jobb bele se gondolni, hogy mi lesz, ha Európa és Amerika lemond Kelet-Európáról és beáldoz minket az oroszokkal való kapcsolatokért.


Régóta ezen dolgoznak. Mi érterlme vona különben Ukrajnának, az arab tavasznak, s migráncsoztatásnak, ahol egyszerre jut eszébe a középafrikai és afgán analfabétának, hogy Európába jöjjön.
Teljes káosz a cél. Mondjuk amerikát még nem gondolták feladni, a homokszem. Ott olyan viszonyokat próbáltak teremteni, hogy a katonaság legyen a megélhetéshez veztő megoldás a kisembernek.


Mert Európa olyan nagyon szeretne összenőni Oroszországgal... Csak az amerikaiak megakadályozzák. Ki a fene hisz el ekkora sületlenséget?

Válaszok:
Csigorin | 2017. január 2. 13:34

Na ez a kérdés. Biztosan nem a (többségében zsarolt és irányított) politikusok, hanem azok akik világuralomra törnek. Senki nem választotta őket, nincs arcuk és nevük, de legfőképpen leválthatatlanok, mert övék a világ vagyonának a 80%-a.

Az igazság nevében már inditottak háborúkat. Most a humánum nevében csinálnak könnyeket, vért és hullahegyeket eredményező háborúkat.


Mert Amerikaval olyan nagyon szeretne osszenoni...

Válaszok:
Aegopolis | 2017. január 2. 13:40

70 éve elég sikeres a projekt a Lajtától nyugatra.


" A nagy nyugati hatalmak liberális vezetői még egy sebezhető tízmilliós országot sem tudtak megrendszabályozni."
Simán meg tudták volna akadályozni, ha megakadályozzák a Békemenetet...
De volt egy kis probléma, mikor Sorosék szembenéztek a Békemenet-jelenséggel.

1956.

Így kerek.

Pillanatok alatt levadászták volna Orbánt, ha nincs a Békemenet...


"A mostani európai rend lebontása, egy véres polgárháború és a végén a rendcsinálónak mindenki hálás lesz "
Ugyanezt a stratégiát alkalmazzák, 1789 óta!
1. Csinálj káoszt, anarchiát, minél több áldozattal, szenvedéssel.
2. Mivel te rendezted, a megoldásnál is lépéselőnyben vagy. Élére állsz és megoldod, érdekeid alapján.
3. 1789, i. vh., ii. vh.
És minden, ami ezek között történt, az emberi rend természetes megnyilvánulásai ellen irányult.
Nehogy azt higgyük, hogy pl. a hollywoodi szemét egyenes következménye a spontán, emberbarát liberalizmusnak...


"Amikor háború volt, azt minden esetben a nemzetállamok robbantották ki."
Tévedés.
Szoríts a sarokba bármilyen élőlényt, addig, míg nincs választása: neked megy.
Kik tudnak sarokba szorítani nemzetállamokat?
A hitelezőkön kívül?


"A nyugati keményvonalasokban azonban van még potenciál"
Hirosima, Nagaszaki egyszer volt.
Bár nem kétséges, a nyugati keményvonalasok ma is boldogan rendeznének a remake-eket..., mint 45-ben a szerencsétlen japán polgári lakosság ellen.
És mint tűzhengert Drezdában - 250 ezer élve holokausztozott német lakos.
és mint Sopronban
stb.
stb...


Ezzel szemben MI mindenkor az erkölcsi felsőbbrendűség hívei vagyunk! De mennyire!


Lezárult a lib.demokráciák kora? Ugyan már! A komcsik is így beszéltek... Leraktuk a szocializmus alapjait.....


Ugyan miért lenne kínos, nem mond ellent az én véleményemnek: Európának esze ágában sincs összenőni Oroszországgal.


Ez is egy apróság lehet a bomláshoz:

Diplomáciai botrány: kínos ügyek derültek ki Junckerről
Zsuppán András / 2017.01.02., hétfő 18:45 /

Kiszivárgott német diplomáciai források szerint luxembourgi kormányfőként évtizedekig akadályozta az adóelkerülés elleni harcot Európában.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök személyében megtestesíti, mi a baj az Európai Unió vezetésével. Két évvel ezelőtt a Luxleaks-botrányban már kiderült, hogy Luxemburg kormányfőjeként 1995-től 2013-ig több száz titkos megállapodást kötött nemzetközi cégekkel, hogyan „optimalizálhatják” az adózásukat a miniállamba áttelepülve.

Most a kirakós újabb darabjára derült fény, miután a német Norddeutscher Rundfunk tévécsatorna a brit The Guardiannal együttműködésben nyilvánosságra hozta, hogyan akadályozta ugyanebben az időszakban Luxembourg, nyilván Juncker utasítására, annak a bizottságnak a munkáját, aminek az adóelkerülést kellett volna felszámolnia az Európai Unióban a tagállamok adózási politikájának összehangolásával. A testületet 1998-ban hozták létre, de mint kiderült, évtizedeken át nem tudott semmilyen eredményt elérni, mert néhány kisebb tagállam folyamatosan akadályozta a munkát. Elsősorban Luxemburg. Ahhoz, hogy bármilyen lépést tegyenek, az összes tagállam egyhangú jóváhagyása kellett volna, de ez valahogy soha nem jött össze.
Adóelkerülésből csillagos ötös

Adóelkerülésből csillagos ötös

Fotó: Getty/Europress

„Igazán látványos, hogy egyes tagállamok kifelé hogyan mutatják magukat a nemzetközi adóreform támogatóinak, és közben végignézni, hogyan viselkednek ténylegesen az EU-s tárgyalásokon, kihasználva, hogy azok bizalmasak”, írta az egyik dühös német diplomata.

A nagy tagállamokat érthetően bosszantotta, hogy a cégeik ki tudják játszani az adózási kötelezettségeket egy apró adóparadicsom segítségével – amit ráadásul nem valahol a Karib-tengeren, hanem Nyugat-Európa közepén, Brüsszeltől egy macskaugrásnyira működtetnek. Ráadásul Luxemburg mindig a leggazdagabb uniós tagállam volt, rekordmagasságú egy főre jutó GDP-vel, miközben az adókedvezmények agresszív alkalmazásának politikájával tulajdonképpen a szomszédjaiból szivattyúzta ki a pénzt, uniós tagállami jogköreit pedig arra használta, hogy ne lehessen közös fellépéssel becsukni a kiskapukat.

A rendszert évtizedeken keresztül üzemeltető politikusnál pedig ki is lehetne alkalmasabb, hogy az unió vezetője legyen?


Dehogynem, íme:
"A mintagazdaságként működtethető agrárvállalkozások és a helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállítás" nem zárja ki egymást.
Virágozzon minden virág.
Itt is, mint az élet minden területén, ami a lényeg:
az arányok.
Pl. Magyarország elbír szerintem 2-3 mintagazdaságot.
És elbír több ezer, tízezer helyi, regionális termelésre, értékesítésre, valamint a kistermelői élelmiszer-előállításból élőt.
Capisce?


Meglehet, sőt biztos.
Ám ha erkölcsi kérdésben kioktatunk, akkor érdemes belegondolni, hogy mi tennénk, ha lennénk.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó