Nyer-e Trump? Így szavaznak az elektorok

2016. december 19. 02:39

A történelemben eddig 157 elektor szavazott „félre”, de még tömegesen sem tudták megváltoztatni soha egyetlenegy elnökválasztás kimenetelét sem. A New York Post videója bemutatja, miként folyik a szavazás az elektori kollégiumban.

2016. december 19. 02:39

Ugyan Donald Trump a novemberi amerikai elnökválasztás nyertese, akiről a napokban szavaz az elektori kollégium, ám Hillary Clintonra 2,8 millióval többen szavaztak: Trump majdnem 63 millió, Clinton majdnem 66 millió szavazatot kapott. Viszont mivel az amerikai választásoknál az számít, hogy ki nyer több államban, ezért mégis Trump a nyertes.

Ugyanis az adott állam elektorainak mind az ott nyertes jelöltre kell szavazniuk. Az 538 tagú elektori testületben tehát Trumpra a hagyományok szerint 306, Clintonra 232 elektor kell, hogy szavazzon majd a december 19-i, hétfői szavazáson, ugyanakkor számos közéleti személyiség és celeb biztatja arra az elektorokat, hogy szavazzanak a lelkiismeretük szerint, és kötelességükkel ellentétben ne Trumpra voksoljanak.

A New York Post videójából kiderül: az elektorok pártjuk magas rangú képviselői. Az adott államot megnyerő párt helyi szervezete elküldi az elektorait egy előre meghatározott helyre, például az adott állam fővárosába, ahol leadják a szavazatukat, majd az összegyűjtött szavazatokat Washingtonba küldik. Ott A Kongresszus számolja meg a szavazatokat, és hirdeti ki a győztest.

A nem megfelelő jelöltre szavazó elektorokat csak 29 tagállamban (és District of Columbiában, tehát a fővárosban) fenyegeti büntetéssel a törvény, habár eddig sosem került sor az ilyen paragrafusok alkalmazására; 21 tagállamban nincs jogi szankció. Michiganben és Minnesotában a nem megfelelő jelöltre leadott szavazat érvénytelen. Természetesen a félreszavazó elektort a saját pártja is megbüntetheti.

A történelem folyamán eddig 157 lázadó elektor volt, de az előző másfél évszázadban mindig magányos akciót hajtottak végre, és sosem tudták megváltoztatni az elnökválasztás kimenetelét. Az is előfordult, hogy egyszerre két elektor szavazott máshogy, mint kellett volna. 1836-ban történt az utolsó, tömeges elektori félreszavazás, ekkor ugyanis Virginia mind a 23 elektora elutasította, hogy megszavazza az alelnököt, mivel annak nyíltan vállalt kapcsolata volt egy rabszolganőjével. Az elnököt ugyanakkor megszavazták, és az alelnök is az lett, aki eredetileg lett volna. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2016. december 19. 14:56
Ez ugyanolyan tréfa lenne mint amikor nem a legtöbb szavazatot szerző nyer. Ezt ki lehetett volna kerülni, ha az elektor szavazás helyett csak összeszámolják ki hol nyert és az adott államnak hány szavazata van. De nem kell fosni teljesen valószínűtlen más eredmény. Már egy két protest szavazat is csoda lenne.
grimpic
2016. december 19. 10:49
Hány órakor derül ez ki?
Csigorin
2016. december 19. 10:42
A vakondokok ott is megvannak, ha egy-ket szavazaton mulna, meg eselyuk is lenne. De ennyi - ez igencsak valoszinutlen.
Sipi2
2016. december 19. 09:38
"számos közéleti személyiség és celeb biztatja arra az elektorokat, hogy szavazzanak a lelkiismeretük szerint" Ez remek, egyből kiderül, hogy kinek milyen a lelkiismerete... Arra szavaz-e, amire a választók felhatalmazták vagy arra, akit a megmondóemberek javasolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik