Trump első munkanapján fel fogja mondani a TPP-t

2016. november 22. 07:13

A Csendes-óceáni Partnerség (TPP) felmondása, az energiaszektor környezetvédelmi korlátozásainak feloldása, a vízumcsalások kivizsgálása: többek között ezek lesznek Donald Trump intézkedései első munkanapján – jelentette be a megválasztott amerikai elnök egy videóüzenetben. Trump a TPP helyett kétoldalú szerződéseket kötne az érintett államokkal.

Videóüzenetben jelentette be Donald Trump, a megválasztott amerikai elnök, hogy mire készül első munkanapján – elmondása szerint olyan intézkedésekre, amelyek munkahelyeket teremtenek, és ismét naggyá teszik Amerikát. Ezek közül a legfontosabb döntés az elnök szerint „katasztrofális” a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) felmondása. Ehelyett a republikánus elnök az érintett országokkal kétoldalú szerződéseket kötne, ami visszahozná a munkahelyeket az USA-ba.

A másik lépés az amerikai energiaszektor környezetvédelmi, vagy ahogy Trump fogalmazott „munkahely-gyilkos” korlátozásainak feloldása: az elnök szerint ez egy sor jól fizető állást teremtene a szektorban. Általánosabb ígéret, hogy minden új szabályozásért cserébe két régit el kell törölni. Ezen felül megígérte, hogy kivizsgálják a vízumcsalásokat; illetve egy olyan terv létrehozását, ami megvédi az amerikai infrastruktúrát a kiber- és egyéb támadásoktól. Utolsó ígérete pedig az, hogy megtiltja a kormánytagoknak, hogy munkájuk befejezése után öt évig lobbisták legyenek.

A Politico megjegyzése szerint az is fontos, hogy mi hiányzik a felsorolásból: egyrészt az Obamacare eltörlése, másrészt pedig a mexikói határra építendő fal. Elemzők szerint ha az USA kihátrál a TPP-ből, akkor a térségben Kína veheti át a vezető szerepet.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/106396