A korlátozott demokrácia dicsérete

2016. november 16. 09:38

A legjobb politikai rendszer az erényekkel társuló képviseleti demokrácia, amely középosztályi alapokon áll -- és amit a Nyugat mára képtelenné vált – a szükséges módon – halálosan komolyan venni, ezért képtelenné vált megőrizni.

2016. november 16. 09:38
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A korlátozott (nem-szeretett nevén: liberális) demokrácia valóban a nép közvetlen önkormányzati törekvéseinek leszerelésére, a népet irányító szenvedélyek és a szenvedélyek szárnyán érkező demagógok visszaszorítására jött létre. Az emberi és állampolgári jogok liberális rendszere is elsősorban ezt a (politikai) célt szolgálja, és csak ennek érdekében lett kidolgozva »alá« az ember született fenségének stb. filozófiai kultúrája (amelynek egyik szülője legalább a keresztény antropológia, ám ez utóbbinak -- tudjuk -- eredetileg nincs politikai relevanciája).


Tehát a korlátozott demokrácia a liberális jelző nélkül 2500 éves érdeke a jó kormányzásnak, és semmi szégyelleni való nincs abban, ha az ember -- pl. e sorok írója -- együtt az egyenlőséggel és a progresszióval a demokráciának is esküdt ellenfele (ezért nem tekinti magát jelző nélküli »demokratának« sem). Ami nem egyenlő azzal, hogy ne néznénk közben éppen a népnek az érdekeit. És miért nézzük igen komolyan? Mert fullos demokráciában (=autokráciában) élni rossz. QED. Az emberek döntő többségének rossz, és ennek elkerülése érdekében tudomásul kellene venniük, hogy le kell mondaniuk önmaguk (kvázi) irányításáról. A legjobb politikai rendszer az erényekkel társuló (tkp. arisztokratikus) képviseleti demokrácia, amely középosztályi alapokon áll -- és amit a Nyugat mára képtelenné vált -- a szükséges módon -- halálosan komolyan venni, ezért képtelenné vált megőrizni. Se erényeit, se az alapjait, tehát a rendszert nem.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. november 16. 15:08
Fogadalma ellenére olykor kitör belőle, hogy tanítson bennünket. Köszönjük! Köszönjük! Köszönjük! Köszönjük! Köszönjük! Köszönjük!
SwordFish
2016. november 16. 13:57
Béndek megszakértve szídja az amerikai demokráciát, mert nem liberálissá vált. Ebből is látszik, történelmi időket élünk. Nektek már csak Brüsszel maradt, liberós majmok, de már az sem sokáig. >:-DD
Zsozsó
2016. november 16. 12:02
Ez a Béndek még év elején ezt írta: http://mandiner.hu/cikk/20160207_bendek_peter_befejeztem Most meg itt türemkedik. Ráadásul cégnevet váltott: 1000 A Mi Hazánk. De miért nem tűnik el végleg?
Berecskereki
2016. november 16. 11:17
Tündér_Lala 2016. november 16. 10:51 Ne haragudj, de kevered az arisztokrácia fogalmát, tartalmát. Korábban az arisztokrácia körébe a nemesek tartoztak. Ezen belül elkülönülten a fő- és középnemesek. Az ipari forradalom létrejöttével ez a fogalom tartalma is változott és ma azok az arisztokraták, akik a működő vagyonnal rendelkeznek. Ezek között is megtalálhatók a nagyok, közepesek és kicsik. Ebből eredően, nem tartoznak bele azok akik csak munkajövedelemmel, állami juttatással rendelkeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik