Nem prioritás a versenyképesség

2016. október 26. 13:43

Eddig kifejezetten a nemzetközi fejlődési irányokkal ellentétesen haladtak a folyamatok, de az új iparstratégia nem teljesen reménytelen, bár még hosszú út vezet a nemzetközi trendekhez való csatlakozásig. A nyugati társadalom gerincét adó középosztály a mai formájában belátható időn belül és elkerülhetetlenül talajt fog veszíteni. Interjú.

2016. október 26. 13:43
Chikán Attila
168 Óra

...a piac szabályait elnyomja a politikai akarat?

Ez is benne van, meg sok minden más. De főleg a korrupció, amely most már szinte elviselhetetlen mértékű még a magas toleranciaszintű magyar társadalomban is. Az ember nem hiszi el, hogy tényleg ez történik. A korrupcióval – végtelenül káros társadalmi hatásai mellett – az a legfőbb baj, hogy rontja a termelékenységet, a pénz ugyanis nem oda kerül, ahol társadalmilag hatékonyan fel tudják használni. Az új oligarchák a megszerzett gazdasági hatalmat jól érzékelhetően nem a versenyszférába fektetik be. Az intézményrendszer alakítása viszont elsőrendűen politikai kérdés. A jelenlegi struktúra nem támogatja a versenyképességet, hiányoznak az innovációt, az élethosszig tartó tanulást vagy a külpiaci jelenlétet hatékonyan segítő intézmények. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a VOSZ nemrég fogadott el állásfoglalást ezzel kapcsolatban, s javaslatot tett a nemzetgazdasági miniszternek arra, hogy létre kellene hozni a versenyképesség javítását segítő intézményrendszert. Nem kell sok újat kitalálni, vannak működő nemzetközi gyakorlatok. Nem biztos, hogy a VOSZ kezdeményezésének hatására, de tudtommal el is indult az NGM-ben egy versenyképességi tanács szervezése.

Ezek szerint van értő fül a minisztériumban?

Úgy tűnik, mintha alakulna valami. Nem véletlenül most próbálkozik a VOSZ. Eddig kifejezetten a nemzetközi fejlődési irányokkal ellentétesen haladtak a folyamatok, de az új iparstratégia nem teljesen reménytelen, bár még hosszú út vezet a nemzetközi trendekhez való csatlakozásig. A világ jövőjét formáló üzletemberek között szinte egyhangúlag elfogadott pél­­dául a következtetés arról, hogy mi lesz az informatika további fejlődésének, az automatizációnak, a robotizációnak a foglalkoztatási következménye. Nem­rég a Rajk László Szakkollégium vendége volt a téma nemzetközi szaktekintélye, Erik Brynjolfsson, az MIT professzora, és megalapozott elemzésekre támaszkodva azt mondta: már 10-20 éven belül drámaian csökkenhet a közepesen képzett emberek iránti igény, a nagyon alacsonyan és a nagyon magasan képzettekre lesz inkább szükség. Az előbbi csoportba részben bizonyos személyi szolgáltatásokat végzők tartoznak, részben pedig azok a tevékenységek, ahol a munkaerő annyira olcsó, hogy nem érdemes gépekkel pótolni. Utóbbiak pedig azért kapnak majd magas fizetést, hogy tovább fejlesszenek. A nyugati társadalom gerincét adó középosztály a mai formájában belátható időn belül és elkerülhetetlenül talajt fog veszíteni. A képzési struktúrának alkalmazkodnia kellene a jövőhöz, a fiatalokat tanulni kellene megtanítani. Most, amikor azt sem tudjuk, hogy 10-20 év múlva milyen szakmák lesznek, nemcsak az a fontos, hogy valaki valamiben nagyon jó legyen, hanem még inkább az, hogy képes legyen rugalmasan átállni az egyik tevékenységről a másikra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2016. október 26. 22:16
Talajt veszít a közepesen képzett középosztály. Ünnepeljünk, hurrá! Így is lesz, ha marad ez a görény globalizáció, de ebbe bele is fog bukni. Mert kinek adják el a gépekkel gyártott árukat, ha a középosztálynak nem lesz jövedelme, amiből megvegye, a képzetlenek tömegének pedig legfeljebb ennivalóra futja?
egy genetikusanalattvaló
2016. október 26. 21:51
"A nyugati társadalom gerincét adó középosztály a mai formájában belátható időn belül és elkerülhetetlenül talajt fog veszíteni." Nem ártana ha Chikán úr tisztában lenne a középosztály fogalmával. Attól még, hogy valaki jól fizetett mérnökként robotokat, gyártórendszereket programoz, még nem fog a felső tízezerbe tartozni. Munkajövedelemmel, alkalmazotti fizetéssel nem lehet a tökejövedelem nagyságrendjét megközelíteni sem. Maximum egy felső középosztály szint érhető el. Nem értem miért égeti magát egy 168 óra szintű megjelenéssel. Őt is a sértődöttség motiválja, mint Mellár Tamást?
Tündér_Lala
2016. október 26. 17:55
Bocsi, de ez úgy marhaság ahogy van. A robotok karbantartására közepes képzettségű emberek tökéletesen megfelelnek. A robotok programozására (egyelőre) és fejlesztésére kell magas képzettségű ember. De az igazán lényeges kérdés nem is ez. Hogyan gondolják megoldani a többi ember bérezését, egészségügyi ellátását, oktatását stb.,stb. A jelen rendszerben a temelők oda menekülnek, ahol a nyereségüket nem terhelik adók, járulékok, munkaügyi és környezetvédeli költségek. Talán feltűnt, hogy éppen azon mesterkednek, hogy mindezt továbbra is akadálytalanul megtehessék.
balbako_
2016. október 26. 17:43
Ez is belátta a tényekkel szemben nem lehet már menetelni. "Eddig kifejezetten a nemzetközi fejlődési irányokkal ellentétesen haladtak a folyamatok," ez a liberális blabla "de az új iparstratégia nem teljesen reménytelen, bár még hosszú út vezet a nemzetközi trendekhez való csatlakozásig" és ez meg a fogcsikorgató beismerése annak, hogy mégiscsak jó irányba haladunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik