Meglepetés: zöld-kisgazda párt nyert Litvániában

2016. október 24. 12:11

A litvániai parlamenti választások vasárnapi második fordulójában a centrista Litván Gazdák és Zöldek Uniója győzött, kormányfőjelöltje a korrupcióellenes küzdelméről ismert volt országos rendőrfőkapitány, Saulius Skvernelis. Második helyen a konzervatívok futottak be, harmadikok lettek az eddig kormányzó szociáldemokraták.

2016. október 24. 12:11

A centrista Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pártszövetség nyerte meg a parlamenti választásokat Litvániában, 54 helyet szerzett meg a 141 fős parlamentben a vasárnapi, második fordulóban leadott szavazatok majdnem száz százalékának összeszámlálása alapján.

A második helyen a Haza Szövetsége-Litván Konzervatívok tömörülés végzett, amely 31 mandátumra tett szert. Az október 9-én megtartott első fordulót még ez a párt nyerte meg hajszálnyi többséggel. Az Algirdas Butkevicius távozó miniszterelnök vezette szociáldemokraták 17 helyet szereztek meg. További három kis párt jutott még be a törvényhozásba.

Saulius Skvernelis, az LGPU párton kívüli miniszterelnök-jelöltje győztesnek nyilvánította a pártszövetséget, és közölte, hogy koalíciós tárgyalásokat kezdenek mind a konzervatívokkal, mind a szociáldemokratákkal. A 46 éves Skvernelis országos rendőrfőkapitány volt még két évvel ezelőtt, és azzal vált nagyon népszerűvé, hogy sikeres küzdelmet folytatott a korrupció ellen. Az utóbbi két évben ő volt a belügyminiszter a szociáldemokrata kormányban.

Ramunas Karbauskis üzletember, az LGPU elnöke azt mondta: nem tud olyan területet, ahol ne kellene változtatni a kormány eddigi politikáján. Az LGPU-nak az előző parlamentben egyetlen mandátuma volt.

Dalia Grybauskaite litván államfő úgy kommentálta hétfőn a parlamenti választások eredményét, hogy a győztes pártszövetség feladata a parlamentbe vetett bizalom helyreállítása, a polgárok ugyanis jelezték, hogy gyökeres változásokat akarnak. „Szükség van a parlamentbe és kormányba vetett megtört bizalom helyreállítására” – hangsúlyozta a BNS hírügynökség szerint Dalia Grybauskaite, aki az LGPU-t felelősségteljes megoldásokra szólította fel. A litván államfő a legtöbb szavazatot kapott pártok vezetőit megbeszélésre hívta, ahol az ország jövőjéről szeretne tárgyalni velük.

(MTI/Magyar Hírlap)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2016. október 25. 03:38
Az a korrupció amiből nem részesedünk! Korupciómentesség akkor lehet ha a döntéseket robotok hozzák, bár a programozásnál ott is probléma lehet. Ez a litván főkapitány miből szorult ki eddig?
Csigorin
2016. október 24. 13:56
Amugy meg: meg minket basztatnak az Alkotmanyvedelmi hivatal AVH miatt, mikor litvanoknal egy olyan part nyer aminek a roviditese GPU?? Akkor mar miert nem OGPU az LGPU helyett, ugy lenne teljes a kep :)
Karpo
2016. október 24. 12:47
CIA.
Mich
2016. október 24. 12:44
A korrupt libsibolsik ott is buknak, a nácik meg labdába se rúgnak. Grat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik