Nemzeti tragédia, ami Magyarországon folyik

2016. október 23. 10:22

A bezárkózás nem alternatíva: el lehet menni Transznyisztriába, ha meg akarjuk nézni, mi történik egy olyan kis országgal, amely bezárkózik: lecsúszás, szegénység, korrupció. Interjú.

2016. október 23. 10:22
Zsiday Viktor
Portfolio

Hogyan lehetne upgradelni a magyar Trabantot, vagyis a magyar versenyképességet?

Azt gondolom, hogy a történelmi példák alapján az állam szerepének teljes újradefiniálására lenne szükség. Erre kedvenc példám az, hogy mitől lesznek boldogok a homokozóban játszó gyerekek, hogyan kell viselkedniük velük a szülőknek? A jó hozzáállás szerintem az, ha hagyjuk játszani, próbálkozni a gyerekeket, hadd építsenek, úgy ahogyan nekik tetszik, és a saját hibáikból tanulnak, így válnak kreatívvá, így élhetik ki a bennük rejlő lehetőségeket. A szülő feladata mindössze annyi, hogy ne engedje, hogy Juliska a homokozólapáttal fejbe verje Jancsit. Ilyenkor azonnal, és szigorúan közbe kell lépni, és rendet kell tenni. Viszont nagyon szerencsétlen, ha a szülő akarja ráerőltetni akaratát a gyerekre, ha rászól, hogy ne kör alakú, hanem négyszögletes bástyát építsen, ha a gyerek helyett akarja kitalálni, hogy mit hogyan kell csinálni. Így öli ki a kíváncsiságot és a kreativitást a gyerekből.

Nagyon sok állam, a magyar is, ezt csinálja: ahelyett, hogy szigorúan ügyelne arra, hogy a verseny igazságos legyen, folyamatos torzulásokat, kiszámíthatatlanságot generál. Odaáll Jancsika mellé, és markolóval hordja neki a homokot, miközben Juliska várát lerombolja. Vajon milyenné válnának a gyerekek, ha így viszonyulnánk hozzájuk? Nos, pont ilyen torzzá válik a magyar gazdaság és társadalom is. Hosszútávon ebből nem lesz sikeresség, nem lesz kreativitás, nem lesz alkotó, teremtő erő.

(...)

Mostanában gyakran felbukkanó kérdés Magyarország EU-s tagságának egyenlege, még a miniszterelnök szerint sem egyértelmű a mérleg. Te mit gondolsz?

Azt gondolom, hogy Magyarországnak kis országként egyébként sem lenne más lehetősége, mint megnyitni piacait a külföldiek előtt, ez akkor is így lenne, ha nem lenne EU. A bezárkózás nem alternatíva: el lehet menni Transznyisztriába, ha meg akarjuk nézni, mi történik egy olyan kis országgal, amely bezárkózik: lecsúszás, szegénység, korrupció.

Vagyis Magyarország számára csak a nyitott kapuk politikája működhet, ha fel akarunk zárkózni. Akkor is ezt kellene tennünk, ha egy fillér támogatást sem kapnánk Európától, mert ez a saját jól felfogott érdekünk, csakis így, a világkereskedelembe becsatlakozva van esélyünk a Nyugat-Európához közeledésre. Amit viszont utólag nagy hibának látok az az, hogy az EU nem tartotta Brüsszelben a források, mondhatni ajándékpénzek elosztását, így ahelyett, hogy az a teljes társadalom felzárkózásának és fellendülésének garanciája lett volna, az összefonódó gazdasági-politikai elit kezében iszonyú torzulásokat okoz a hazai gazdaságban, aminek hosszútávú, káros hatásai lesznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2016. október 24. 12:09
Zsiday: Nem tudok már elég nagyot mondani ahhoz, hogy növeljem a látogatottságot. Akkor azt mondom: Disznó!!
bunko_jobbos
2016. október 24. 09:16
1. "Amit viszont utólag nagy hibának látok az az, hogy az EU nem tartotta Brüsszelben a források, mondhatni ajándékpénzek elosztását..." Gondolom, nektek ott vannak kapcsolataitok, onnan könnyen meg tudnátok szerezni. 2. Mit gondolsz? 1848-ban, 1956 és a többi időpontban miért harcoltunk? Hogy pisis kisfiúként a központból irányítsanak minket vagy saját lábunkra akartunk állni? Na ugye. 3. Össze lehet hasonlítani azt, mikor a ti kompetens, SZAKÉRTŐ elitetek kormányzott, akinek a kezében volt a bölcsek köve, meg most hogy a mucsai, bunkó parasztok (fujj) kormányoznak. A brüsszeli elosztás olyan lett volna, mint az előbbi. Köszönjük, jó ez így. Ugyanis a lopás, a hatékonytalanság stb. csak a ti fejetekben meg a sajtótokban van, nem a valóságban.
atila68
2016. október 24. 08:58
Baszki, még a kérdések is hamisak.
veletlen
2016. október 24. 03:11
Két gondolat jutott eszembe. Az egyik, hogy országunk méretéből adódóan mindig hátrányban leszünk a nagyokhoz képest, és ezt el kell fogadnunk, különben beleőrülünk. A másik, hogy meg kell őriznünk a jövőbe vetett bizalmunkat, kormánytól és ellenzéktől függetlenül. Hát ez eléggé offtopik volt... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik