Rogán: A népszavazásnál nincs demokratikusabb intézmény

2016. szeptember 29. 09:43

Bármely jogszabály módosítható, egy népszavazás eredményét azonban nem lehet megmásítani – fejtette ki Rogán Antal a TV2 Mokka című műsorában, miért van különleges jelentősége a vasárnapi referendumnak. A miniszter szerint a népszavazás eredménye nem vonható vissza, Brüsszel pedig nem hagyhatja figyelmen kívül a nép akaratát.

2016. szeptember 29. 09:43

A népszavazásnál erősebb, demokratikus intézmény, amely révén az emberek közvetlenül beleszólhatnak a politikába, nincsen – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tv2 Mokka című műsorában csütörtökön.

Rogán Antal szerint a népszavazáson feltett kérdésnél nincs fontosabb a közeljövőt illetően, mert az Európai Bizottság egy felső korlát nélküli, állandó mechanizmusban gondolkodik megkönnyített családegyesítéssel, amely akár több millió ember Európába áramlását is jelentheti.Felidézte: másfél év alatt másfélmillió ember érkezett Európába. Ezzel párhuzamba állítva megjegyezte, hogy az Amerikai Egyesült Államok évente 85 ezret enged be.

Hárommillió ember szava többet ér, mint 199 képviselőé

Arra a kérdésre, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint nem lesz érvényes a népszavazás, a miniszter azt mondta: ő másféle kutatásokat is ismer, majd kiderül hogyan döntenek az emberek.Megjegyezte azonban, hogy a jelenlegi kormány számára ha hárommillió a nem szavazatok száma, az ugyanúgy kötelező, mint ha több.

Arra a felvetésre, hogy érvénytelen népszavazás nem jelent kötelezettséget, Rogán Antal azt mondta: három-három és félmillió ember véleménye többet jelent, mint 199 parlamenti képviselőé.

Szerinte bármilyen jogszabály, akár az alkotmány is módosítható egy következő kormány, illetve a parlament által, a népszavazás eredményét azonban nem lehet megmásítani, így ha valaki azt akarja, hogy ne történjen kényszerbetelepítés, akkor azt most lehet eldönteni. Hozzátette: a népszavazás eredménye nem vonható vissza, az a nép akarata, és Brüsszelnek azt el kell fogadnia.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2016. szeptember 29. 18:09
"Visszatérünk az utcára!" - Nemzetiek várják a migránsbefogadásért tüntető szemkilövetőket a Kossuth téren" Forrás: https://kuruc.info/r/23/164337.. Fidesz-birkák ti is ott lesztek? (Igaz, ott nem lesz zacskóosztás!)
realista
2016. szeptember 29. 15:33
Már a népszavazási kérdés feltevése is manipulatív. Az egyenes, és mindenki számára világos kérdés - akarunk-e migránsokat az országba - helyett a parlamentre ruházza a döntés jogát (ami persze amúgy is oda tartozik). De nem véletlen, hanem sunyin számító a kérdésfeltevés, mert "eredményessége" esetén Orbánnak alibit biztosít ahhoz, hogy később mégis hozzájáruljon a betelepítésekhez - akár zsarolás, akár "meggyőzés" útján, vagy önként a hatalom megtartása érdekében. Aztán mondhatja, hogy teljesen legitim a döntés, hiszen nagy többséggel megszavazták.
Pinter68
2016. szeptember 29. 15:31
"A népszavazásnál nincs demokratikusabb intézmény." Kivéve az olyant tóni, amit a kormány kezdeményez, majd a saját pénzünkből ordítja az arcunkba, hogy mit is kellene gondolnunk a kérdésről. De ezt a magadfajta erkölcstelen és elvtelen kapzsi takonynak úgyis hiába magyarázza az ember.
lajkakutyus
2016. szeptember 29. 14:48
Csak ne ez a zűrös vend suttyó propagálná! Sokakat eltántorít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik