Kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból

2016. szeptember 28. 09:39

Demokrata vagyok, tehát nem szeretem, ha megkérdezésem nélkül döntenek, majd utána hivatkozási pontként használnak föl.

2016. szeptember 28. 09:39
Mészáros István László

„A Magyar Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás meghekkelésére hívta fel a választókat: érvénytelen szavazatok leadásáért kampányol. Mint aki a korai időktől (a 90-es évek elejétől) a Bizottság tagja vagyok, és előtte részt vettem az ellenzéki Független Jogvédő Szolgálat munkájában is, ezt az akciót több szempontból is súlyosan aggályosnak, hitelrontónak és elfogadhatatlannak tartom:

1.) Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet (amelyik anno úttörő szerepet vitt az emberi jogvédelem ethoszának meghonosításában) mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol. Azon túl, hogy ez antidemokratikus, gyakorlatilag megkérdőjelezi a polgárok józan ítélőképességét is.

2.) Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett. Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja.

3.) Elfogadhatatlan, hogy ráadásul egy ilyen fajsúlyú állásfoglalásról a szervezet vezetése ki sem kérte a Bizottság tagságának a véleményét. A tagság feje fölötti döntéshozatal, mint eljárási mód (függetlenül a döntés érdemétől  bár természetesen azzal sem értek egyet) önmagában is antidemokratikus. Ez szintén aláássa a Bizottság demokratikus értékek melletti elvi elkötelezettségének hitelét. Demokrata vagyok, tehát nem szeretem, ha megkérdezésem nélkül döntenek, majd utána hivatkozási pontként használnak föl. 

Ezért negyed évszázados tagsági viszonyomat megszüntetve kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból. Ezt természetesen anélkül teszem, hogy elvitatnám a Bizottság múltbeli érdemeit.

A Helsinki Bizottság mostani döntését nem csupán antidemokratikusnak tartom, de tartalmilag sem értek vele egyet. Mivel demokrata vagyok, nem kérek abból, hogy akár kvóta-ügyben, akár később bármi másban külső hatalmi aktussal népünk szuverenitását akaratunk ellenére csökkentsék. Ezért október 2-án részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.

Ráadásul keresztény és magyar patrióta vagyok. Miközben fontosnak tartom a valódi menekültek emberi jogi szempontjainak érvényesítését és a velük való szolidaritást, az Európát sújtó migrációs krízist elsősorban biztonsági és nemzeti sorskérdésnek tartom. Nekünk, magyaroknak és európaiaknak is jócskán vannak ebben a kihívásban védelemre szoruló emberi jogaink, továbbá jogunk nemzeti önazonosságunk, kultúránk, hagyományaink megőrzésére. Ezért is részt veszek és nemmel szavazok a népszavazáson.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. szeptember 29. 07:42
Kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból" végre!
kjkj945
2016. szeptember 28. 17:28
szadiszta be se kellett volna kerülnöd!!!
Mich
2016. szeptember 28. 13:08
Én meg be se lépek! Soros-ügynökök közé...?
Neville
2016. szeptember 28. 12:37
"Innét már senki le nem mossa róla, hogy ténylegesen egy jól körülhatárolható politikai tábor szekerét tolja." Ez mindig is teljesen egyértelmű volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik