Az MSZMP KB volt titkára kapott pozíciót a „megújuló” MSZP-ben

2016. szeptember 28. 17:11

Elnökhelyetteseket választott a hétvégén az MSZP választmánya. Egyikük Barabás János. A Mandiner megtudta: nem névegyezésről van szó: ez a Barabás tényleg az a Barabás, az MSZMP Központi Bizottságának egykori titkára, a nyolcvanas évek kommunista agit-prop vezetőinek egyike. A demokratikus MSZP-ben a rendszerváltás óta nem jutott neki pozíció. Eddig.

2016. szeptember 28. 17:11
Stumpf András

Ezt most tényleg nem fogja elhinni senki! A történet annyival indult, hogy apró hír jelent meg a Magyar Időkben két napja arról: az MSZP választmánya elnökhelyetteseket választott. „Hiller István választmányi elnök, az Országgyűlés alelnöke lapunknak elmondta: a posztokra Balogh Béla, Barabás János, Dániel Mária Magdolna, Harangozó Gábor, Teleki László és Veres Gábor került”. A Magyar Idők ennyiben is hagyta a dolgot, a Mandinernél viszont hitetlenkedve olvastuk a másodikként felsorolt nevet.

Barabás János? Bizonyára névegyezés, hiszen az nem lehet, hogy a megújuló MSZP 2016-ban a rendszerváltás előtti kommunista Központi Bizottság utolsó titkárát válassza meg komoly pártfunkcióra.

Miután a pártnál érdeklődtünk, kiderült: tévedtünk. Az MSZP választmányának négy, most hétvégén megválasztott elnökhelyettesének egyike tényleg az a Barabás János, aki az állampárt egyik agit-prop apostola volt, a vonalas kommunista Berecz János famulusa, aki alá többek között a sajtó felügyelete is tartozott. 

A rendszerváltás után üzletileg combosodó volt káderek a kor posztkommunista gyakorlata szerint privatizált cégekben szereztek helyet Barabás elvtársnak (Caola), aki a Hungexpo-privatizációban is szerephez jutott. Noha Barabás a Gyurcsány-korszakban miniszterelnöki főtanácsadóként vitézkedhetett, s értesüléseink szerint egyik lánya is dolgozott Gyurcsány Ferenc DK-jának, arra azért figyeltek a szocialisták, hogy komoly pártfunkciót az MSZMP egykori KB-titkárának a demokratikus MSZP-ben ne adjanak.

Eddig.

Barabást Gyurcsányék egyébként ki is tüntették, ám érdekes módon nem volt azok között, akik a Bayer-ügy miatt visszaadták a kitüntetésüket. Az MSZP-nél ezt érdeklődésünkre azzal magyarázták, hogy Barabás nem a Bayer-féle lovagkeresztet kapta meg. Ez igaz: Barabást 2006-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatára érdemesítették, ám ilyeneket is tömegével küldtek vissza Bayer Zsolt idén augusztusi kitüntetése után. 

BARABÁS JÁNOS FŐBB TISZTSÉGEI AZ „ÁTKOSBAN”

A KISZ KB titkára 1974. február–1979. október 9. között.

A Minisztertanács Állami Ifjúsági Bizottsága titkára 1979. október 9.– 1982. szeptember között.

Az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztálya helyettes vezetője 1982. szeptember 28.–1988. szeptember 6 között. 

Az MSZMP Budapesti Bizottsága titkára 1988. augusztus 29.–1989. június 24. között.

Az MSZMP KB tagja 1989. április 12.–1989. október 7. között.

Az MSZMP KB titkára 1989. június 24.–1989. október 7. között.

Az MSZMP Politikai Intéző Bizottsága tagja 1989. június 24.–1989. október 7. között.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2016. szeptember 29. 20:20
tudtuk eddig is: "ezek ugyanazok"
tango47
2016. szeptember 29. 19:04
Kell a vérfrissítés.
Biedermann
2016. szeptember 29. 15:34
Idáig hol dekkolt?Lendvai Ildikó most látta jónak beemelni a mellette dolgozó és itélkező aljas kis pondrót,aki a mostani MSZP-s vezérkart küldte a nyakunkra főnökével Lakatossal együtt. Maradnak a kis internacionalista bolsik továbbra isa közéletben? Rég bíróság előtt kéne hogy legyenek!
pólinka pál
2016. szeptember 29. 15:16
pfej, de jó lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik