Hadműveletbe kezdett Törökország Szíriában

2016. augusztus 24. 07:11

A török különleges egységek az USA vezette koalíció légierejének támogatásával hadműveletbe kezdtek a török-szír határon fekvő Dzsarablusz városában az Iszlám Állam ellen. Törökország célja, hoy a teljes határrégiót megtisztítsa az Iszlám Állam fegyvereseitől, illetve hogy nyugati irányban megállítsa a szíriai kurd YPG terjeszkedését, akiket egyébként szintén az USA támogat az Iszlám Állam elleni harcban.

2016. augusztus 24. 07:11

Hadműveletbe kezdett Törökország az Iszlám Állam ellen Szíriában: a török hadsereg különleges egységei az USA vezetésével létrejött koalíció légierejének támogatásával támadták meg a határ menti Dzsarablusz városát – írja a BBC. A város ellen a szíriai lázadók is csapást terveztek török területről. Törökország célja, hogy teljesen megtisztítsa a határrégiót a terrorszervezet fegyvereseitől. A most támadott város szomszédságában van az a Kobane, amelynek birtoklásáért 2014 vége és 2015 eleje között több hónapos küzdelem folyt a kurdok és az Iszlám Állam harcosai között.

A török támadás most azután következik be, hogy a szintén nem messze fekvő Gaziantep városában feltételezhetően a terrorszervezett követett el terrortámadást egy kurd esküvőn. A támadásban ötvenegyen haltak meg. A török hadsereg helyi idő szerint hajnali négykor kezdte lőni Dzsarabluszt. A határ török oldalán fekvő Karkamis városát kiürítették, miután az Iszlám Állam fegyveresei ágyúzni kezdték. A támadás a BBC szerint azt a célt is szolgálja, hogy a várost ne a szíriai kurd felkelők foglalják el – lőtték is ezért a kurd fegyveresek, az Iszlám Állam elleni harcban szintén az USA által támogatott YPG állásait.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2016. augusztus 24. 10:22
Kettős Mérce 12 perce · A hétvégén Dél-Törökországban 50-en haltak meg egy az Iszlám Államnak tulajdonított terrormerényletben. A hírekből pár információ kimaradt. Az áldozatok mind kurdok voltak, méghozzá többségük a baloldali HDP párt tagjai, amely egyedüliként nem állt Erdogan mögé a puccs után. A tragédia után véradókat, sőt a gyászoló tömeget is megtámadták Erdogan hívei. Míg a kormány első nap az ISIS-t vádolta a merénylettel, a terrorszervezet nem vállalta azt magára. Biztos, hogy ezzel az Erdogannal kéne Magyarországnak barátkoznia? Szíjjártó Petike meg szopja a török faszt ezerrel. Szánalmas fideszgecik. Szánalmas mocskos kommunista állatok.
Mich
2016. augusztus 24. 10:18
Erdogant csak a kurdok érdeklik, azokat lövi.
még fokozza
2016. augusztus 24. 10:11
A háborúhoz sok pénz kell.
madarasi.abel
2016. augusztus 24. 09:15
Bár tiszteletreméltó az, ahogyan a kurdok harcolnak az IS mellett, sajnos a turkománokkal szemben ők is pont olyan kirekesztően bánnak, mint a többi gerillacsapat (és Aszad) Szíriában. Innen nézve szimpatikusaknak tűnhetnek, pedig ők is elkergetik a lakosság azon részét, amelyet nem szeretnének a területeiken látni, aka gyártják a migráncsokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik