Túl magas a görög hiány, lecsukják a statisztikust

2016. augusztus 03. 12:30

Görögországban nem azt veszik elő, aki eladósította az országot, hanem azt, aki leírta erről a statisztikát. Hosszú börtönbüntetés fenyegeti Andreas Georgiout, a görög statisztikai hivatal egykori vezetőjét a nemzeti érdekek megsértése miatt.

2016. augusztus 03. 12:30

Az Elstat – a görög statisztikai hivatal – egykori vezetőjét, Andreas Georgiout tíz évnyi börtönbüntetés fenyegeti „a görög nemzeti érdekek megsértése” miatt. Georgiout azzal vádolják, hogy a 2009-es államháztartási hiányt túlságosan magasnak számolta ki, kedvezőtlen előfeltételeket teremtve ezzel a görög államadósságról szóló tárgyalásokhoz. Görögország jelenlegi szélsőbalos, szirizás vezetése szerint Georgiu adatai is felelősek a görög kormány torkán a trojka által lenyomott megszorító csomagért.

A Financial Times FAZ által szemlézett tudósítása szerint tavaly március óta folyik a vita arról, meddig terjed Georgiou felelőssége. A főstatisztikus 2015 augusztusában mondott le az Elstat éléről, miután nem vállalta hivatali idejének meghosszabbítását.

A Sziriza elődje, a konzervatív görög kormány radikálisan fölfelé korrigálta a deficitet, kiváltva ezzel a hitelezők bizalmatlanságát. A görögöknek nyújtott mentőcsomagért cserébe az országnak vállalnia kellett egy új statisztikai hivatal létrehozását is. Georgiout erre a feladatra kérték fel 2010-ben, ezért hagyta ott az addigi IMF-es állását. Az általa vezetett hivatal egyébként még feljebb korrigálta a hiányszámokat.

Az ellenzéki szocialista PASZOK párt megvédte Georgiout: szerintük nem a rossz hír hozóját, hanem az azért felelőst kellene megbüntetni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. október 03. 18:53
Ez aztán megoldaja a problémákat.
liberálzöld.
2016. augusztus 04. 10:35
Annyit sem tudott kimutatni, hogy a 42% az 2/3?
smarton
2016. augusztus 04. 07:23
Nana, azért én ebből a hírből azt értem, hogy a görög statisztikai hivatal felfelé kerekítette a számokat, IMF követelésre új hivatalt kellett létrehozni, ahová az addig az IMF-nél dolgozó Georgiout kérték fel a vezetésére, az általa vezetett hivatal pedig még feljebb korrigálta a számokat. Gyengébbek kedvéért: az IMF szája íze szerint, hogy indokolt legyen az újabb hitel. Ez van a fenti hírben.
Gregorius
2016. augusztus 03. 21:32
Egész jól járt. Régen a "rossz hír közlőjét" gyakran simán felkötötték....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik