Sturgeon: Az új miniszterelnök sem állhatja útját a skót függetlenségi népszavazásnak

2016. július 15. 18:50

A brit miniszterelnök, Theresa May tárgyalásokat folytatott Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel, ám Sturgeon szerint ha a skót parlament a függetlenségi népszavazás mellett dönt, a brit miniszterelnök sem állhat útjukba. May ugyanakkor kijelentette: addig nem indítják meg a kilépési folyamatot, ameddig nincs közös célrendszere és stratégiája az Egyesült Királyság nemzeteinek.

2016. július 15. 18:50

A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban Theresa May brit miniszterelnök és Nicola Sturgeon skót kormányfő. A nyilatkozatokból következtethetően nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében.

A brit EU-tagságról június 23-án tartott referendumon országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor több mint 60 százalék a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.

May: Skócia egyszer már bennmaradt, tartania kell magát a döntéshez

A pénteki edinburghi tárgyalások után azonban Theresa May kijelentette: a skót függetlenségről 2014 szeptemberében rendezett népszavazáson – amelyen az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel – „egyértelmű eredmény” született. Hozzátette: annak idején a brit és a skót kormány is leszögezte, hogy tartja magát a referendum kimeneteléhez.

Theresa May kijelentette ugyanakkor azt is, hogy hajlandó meghallgatni a Skócia által előterjesztett „opciókat”, és szeretné teljes mértékben bevonni a skót kormányt a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartandó majdani tárgyalássorozat előkészítésébe.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: addig nem is fogja aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét – amely a kilépési folyamat szabályait rögzíti, és aktiválása el is indítja e folyamatot –, amíg nem alakul ki az Egyesült Királyság összes nemzete által elfogadott tárgyalási célrendszer és stratégia. 

Sturgeon: A brit miniszterelnök nem akadályozhatja meg a népszavazást

Nicola Sturgeon viszont a pénteki megbeszélés után azt mondta: ha a skót parlament az újabb függetlenségi népszavazás mellett dönt, akkor nemigen lenne elképzelhető, hogy annak a brit miniszterelnök útját állhatná.

A skót kormányfő hozzátette: ennek alapján az az álláspontja, hogy „abszolút nem lenne helyénvaló” London részéről az újabb skót függetlenségi népszavazás megakadályozására tett kísérlet, ha egyértelművé válik, hogy a skótok többsége ismét referendumot szeretne e kérdésről.

Már elindult a népszavazás előkészítése

Theresa May, akit – elődje, David Cameron lemondása után – szerdán bízott meg kormányalakítással II. Erzsébet királynő, már miniszterelnökként tett első nyilatkozatában is az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet, és „kincset érőnek” nevezte az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti köteléket.

Nicola Sturgeon azonban a brit EU-tagságról tartott referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. 

A minap közölte azt is, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei. Hozzátette: ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások időtartama alatt meg kell tartani. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye két évben határozza meg a kilépési tárgyalások időtartamát.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Minorkavidor
2016. július 16. 15:28
Skócia is elég meleg, de mi lesz Észak-Írországgal? Ugyanis Írország felzárkózása sikertörténet. Az Ír Köztársaság régi vágya valósulna meg ha az észak-írek visszatérnek az anyaországhoz megvalósul ezzel a Zóld sziget egysége.
illiberator
2016. július 16. 10:53
MO-nak is ki kéne lépni a süllyedő EU-ból, és csatlakozni kéne az UK-hoz.
Igo-Vandar
2016. július 16. 09:40
"...Sturgeon szerint ha a skót parlament a függetlenségi népszavazás mellett dönt, a brit miniszterelnök sem állhat útjukba." May(be) not. De, mint tudjuk, westminsterben van a szuverén brit parlament, nem a skót felföldön.
smarton
2016. július 16. 09:35
Nevetségessé teszik az EU hisztit. Jól teszik. Már látom a potenciált a Ladyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik