Hat helyett négy magyar polgármester lesz a Vajdaságban a következő négy évben

2016. június 23. 13:42

Csak négy vajdasági településnek lett magyar polgármestere az április választások után az eddigi hat helyett. Szabadkát és Csókát elveszítette a magyar politika; Magyarkanizsa, Topolya, Zenta és Ada maradt magyar vezetésű.

2016. június 23. 13:42

Az eddigi hat helyett négy vajdasági önkormányzatnak lett magyar polgármestere az április 24-i választások után, a vajdasági magyarság érdekképviseletének gyengülése csütörtökön vált nyilvánvalóvá, miután az eddig magyar vezetésű Szabadkán a Szerb Haladó Párt politikusát, Bogdan Labant választották meg polgármesternek.

A korábbi időszakban Szabadkának, Magyarkanizsának, Topolyának, Zentának, Adának és Csókának volt magyar vezetése, áprilisban azonban Szabadkát és Csókát „elveszítette” a vajdasági magyarság.

Az április 24-i választásokon Szerbia legtöbb önkormányzatában, de a vajdasági önkormányzatok többségében is a jobbközép Szerb Haladó Párt tarolt. Számos helyen történt hatalomváltás.

Szabadkán jelentős támogatást szerzett a legnagyobb szerb párt, a 67 képviselői helyből 31-et kaptak. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és az eddigi polgármester, Maglai Jenő által vezetett polgári mozgalom 11-11 helyet szerzett, és a városi képviselő-testületbe bekerült még a balközép Demokrata Párt (DS), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és koalíciós partnerei, valamint három kisebb helyi párt 1-1 képviselője.

A VMSZ-nek három települése van

A VMSZ három magyarlakta településen tudott győzni. A magyar határhoz közeli Magyarkanizsán a voksok 39 százalékát szerezték meg, míg a képviselő-testületbe bekerült még az UKROK nevű polgári csoport, a Szerb Haladó Párt, valamint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és a Horvátok Demokratikus Közösségének (VMDK-HDK) koalíciója. A polgármester a VMSZ politikusa, Fejsztámer Róbert lett.

Topolyán a 41 képviselői helyből 16 lett a VMSZ-é és koalíciós partneréé, a Vajdasági Magyar Demokrata Párté. Őket a Szerb Haladó Párt, egy polgári kezdeményezés listája, a Szerbiai Szocialista Párt, a VMDK-HDK, az LSV és koalíciós partnere, valamint a Szerb Radikális Párt és a Demokrata Párt követte, a település vezetőjének pedig a VMSZ-es Kislinder Gábort választották újra.

Zenta és Ada is magyar vezetésű maradt

Zenta polgármestere is a VMSZ soraiból került ki, Ceglédi Rudolf maradt a városvezető. A helyi önkormányzatba további két magyar lista jutott be, a VMDK-HDK koalíciója, valamint a Magyar Polgári Szövetség.

Adán is újraválasztották a korábbi polgármestert, Bilicki Zoltánt, aki függetlenként indult a választáson, listája pedig a képviselő-testület 29 helyéből 19-et szerzett meg.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. június 24. 00:50
Szabadka az új Marosvásárhely?
Akitlosz
2016. június 23. 15:54
Éppen ezért a fidesz fő célkitűzése, hogy a szerb akármilyen pártot bevegyék az európai néppártba. Fura ez a nemzeti politika fideszes értelmezésben és előadásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik