Olvass Jókait!

2016. május 24. 11:03

A közkeletű tévedéssel szemben Jókai nem ifjúsági író. Gyerek kezébe nem való, mert unja, és egy életre elmegy tőle a kedve. Érett embernek kell lenni, hogy az olvasó megértse.

2016. május 24. 11:03
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

A kőszívű ember fiai kötelező olvasmány az általános iskolában. Kár. Az évtizedek óta közkeletű tévedéssel szemben Jókai nem ifjúsági író. Gyerek kezébe nem való, mert unja, és egy életre elmegy tőle a kedve. 

Ma már feledésbe ment, de életében Jókai művei pillanatnyi kétség nélkül felnőtt irodalomnak számítottak. A tévé, rádió, telefon előtti világban a polgárok sokat olvastak – Jókai nekik írt, sikerrel.

Aztán a 20. század húszas éveire a regényei átcsúsztak az ifjúsági irodalomba, a felnőtt olvasók estéiből kiszorították őket a modernek, jók is, rosszak is - mások. De ez még mindig a tévé, rádió, telefon előtti kor, amikor az ifjak is sokat olvastak, és a könyvekből ismerték meg a világot. 

Ma már nem a könyvekből ismerik meg. Jókai a mai gyerekeknek lassú és érdektelen. És ezzel visszaemelkedett a felnőtt irodalomba.

Érett embernek kell lenni, hogy az olvasó megértse – Jókai Mór halhatatlan. Szerb Antal zseniális mondása: nem az a művelt ember, aki ismeri a klasszikusokat, hanem aki élvezi őket.

Jókai mára a művelt emberek írója lett. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2016. május 24. 16:10
Jósika Miklós és Jókai Mór zömmel a XIX. században írt.Mégis Jókait már hatodikos koromban megszerettem (bár akkor pont latint kezdtem tanulni-( később csak oroszt),Jósikát ma is nehézkesnek tartom. Van még egy dolog, a leírások..Ha valaki,akkor Jókai mestere volt ezeknek. Igaz,ma már ez avíttnak hat, de egy vizuális típusú olvasó élvezi ezt. Ma a mozgó képek sokasága közepette-bőséges "hangeffektekkel" fölöslegessé válik, mint a nyomtatott írott szöveg. Meg uncsi- mi több:ciki!
balbako_
2016. május 24. 15:56
Itt most vitatkozom a szerzővel. A klasszikus kortalan, és Jókai az! Én - nyugodtan mondhatnám kortársaimra is, azaz mi - már gyermek korban faltuk Jókait. A baj ott van, hogy jobbára nem olvasnak semmit. Pedig Jókai írt őslényekről, fegyházról, írt mai szóval sci-fit, tehát mindarról írt ami a mai fiatalságot is érdekelhetné.
kjkj945
2016. május 24. 15:47
benn csik kinn pötty én már 10 éves koromra kiolvastam a Jókai összest. Ja akkor nem voltak kütyük és szerezzünk olvasni.
Neville
2016. május 24. 12:59
Én kötelezőként is szerettem Jókait. Főleg az Aranyembert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik