Tölgyessy: Az elmúlt hat év új rendszerváltás volt

2016. május 03. 09:22

Tölgyessy Péter szerint a rendszerváltás rendszere megbukott, az új rendszerben pedig Orbán Viktor elsősorban nem megoldást, hanem bűnbakot kínál.

2016. május 03. 09:22

Tölgyessy Péter szerint a rendszerváltás mintakövetésének sikertelensége után most a mintatagadás időszaka van. A jogász elmondta: negyven éve válságban van Magyarország, de a Fidesz rendbe hozta az államháztartás helyzetét, ezt tartja az Orbán-kormányok legnagyobb vívmányának. Szerinte az új rendszer nem is annyira új, ismerős a történelemből: van parlamentarizmus, van hatalommegosztás is, de valójában nincs parlamenti váltógazdaság, nincs olyan erő, ami le tudná váltani a kormányt.

Tölgyessy szerint a váltógazdaság helyett egy piramisszerű rendszerbe rendeződik a hatalmi szerkezet: a miniszterelnök informálisan az összes hatalmi ágat az általa kinevezett, hozzá lojális embereken keresztül tartja kézben. A politikai elemző szerint ezt nem szabad azonosítani Putyin rendszerével, mert ez attól eltér. Például az ellenzéki sajtó is rendszerépítő erő szerinte, hiszen jelzi, hogy mi az, amit végképp nem szabad megcsinálnia a kormánynak. Szerinte ebben a rendszerben az emberek is jobban érzik magukat, mint egy személytelen demokráciában.

Az Orbán-rendszer az egy válasz Magyarország sikertelenségére. Orbán Viktor nem feltétlenül jobb gazdasági helyzetet, növekedést, jobb egészségügyet, iskolát ad, hanem bűnbakot, ellenséget. Azt viszont tökéletesen. Megmagyarázza, hogy miért nem sikerül, illetve hogy kire kell haragudnunk. Ebben szinte felülmúlhatatlan” – tette hozzá Tölgyessy.

Az interjú második része itt látható:

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2016. május 03. 22:52
Tölgyessy egyértelműen atlantista és jobbliberális, de tárgyilagos és intelligens, ezért jó hallgatni, még ha az ember sok mindenben nem is ért vele egyet.
pemete jakab
2016. május 03. 20:05
"Tölgyessy: Az elmúlt hat év új rendszerváltás volt" Ami meg folytonos: az a rendszerromlás.
OberEnnsinnen
2016. május 03. 17:48
Az, hogy OV 2×4 év alatt Magyarországból Svájcot, esetleg Ausztriát csináljon - az ismert előzmények után - nem fog menni. De: hogy - az ismert előzmények: BRUTÁL ELADÓSÍTÁS után az - EGYETLEN - helyes úton jár, az szinte 100%.
Agnieszka
2016. május 03. 17:48
Szerintem Tölgyessy óriási esze túl van dimenzionálva. A magam részéről érzek valami hasonlóságot a Lengyel Lászlóval. Valaha a Gugger hegyi erdőben lehetett elég gyakran sétálva látni, egyszer a Zwackkal együtt is. Ez jó volt, mert olyan közember szerű, normális dolognak tűnt. A megszólalásai, egy lépés jobbra, egy lépés balra stílusban, mindenki rémes, de a jobbosok egy kicsit rémesebbek, vagy legalább is antipatikusabbak kicsengéssel nekem nagyon nem szimpatikusak. Mondjuk, egy Kunhalmi-Gyurcsány duettnél kellemesebb hallgatni, kellemesebb a hang, a dallam, sőt még a kép is. Már akinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik