Az ellenzéki pártok szerint Orbán elvesztette a kapcsolatát a valósággal

2016. február 28. 17:24

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor személyiségzavarban szenved, nincsenek érvényes gondolatai a valóságról, mivel a Fidesz-valóságban él. A DK úgy látja, a legnagyobb veszély maga Orbán Viktor „és skinhead-es csapata”. Az LMP úgy látja, a kormányfő évértékelő beszédében megdícsérte a multikat. A Liberálisok arra jutottak: Orbán illiberális állama maga a kommunizmus. Tóbiás József MSZP-elnök szerint pedig a miniszterelnök nem foglalkozott valódi problémákkal.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök „csak fantomokat fest és azokkal hadakozik”.

Az ellenzéki párt szóvivője a kormányfő vasárnapi évértékelőjére reagálva újságíróknak azt mondta, a miniszterelnök „személyiségzavarban szenved”, és elszakadt a valóságtól, ugyanis azt képzeli, hogy világtörténelmi jelentőségű személyiség és Európa jövőjének meghatározója.

A PM nem ad hitelt egy olyan embert szavának, „aki egyik nap bőrfejű bűnözőkkel akadályoz meg egy népszavazást”, másnap pedig arról beszél, hogy milyen nagyszerű dolog a referendum és mindenkit részvételre buzdít – jelentette ki Tordai Bence.

A politikus azt mondta, Orbán Viktor csak „a Fidesz-valóságról” tud nyilatkozni, a valódi magyar valóságról nem a kormányfőt, hanem azokat „a kockás inges tanárokat” kell meghallgatni, akik kimennek tüntetni, azokat a nővéreket, akik havi 74 ezerért dolgoznak, vagy az 52 ezer forinttal „éhhalálra ítélt” közmunkásokat.

DK: a legnagyobb veszély maga Orbán Viktor

A DK szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök „és skinhead-es csapata” jelenti a legnagyobb veszélyt az országra. Oláh Lajos a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét követően újságíróknak nyilatkozva a beszédet tragikusnak értékelte, amely szerinte a Horthy-rendszert dicsőítette és elvetette az Európai Unió értékeit. 

Szerinte a kormányfő egy olyan világot álmodott, ahol csupán a fideszes földesurak és a kaszinómogulok érzik jól magukat, de ahol a kockásinges tanároknak vagy a külföldre menekülő orvosoknak, ápolóknak nincs helyük. 

Hozzátette: a kormányfőnek az évértékelő beszédében arról kellett volna szólnia, miért halnak meg többen fertőzésekben, mint autóbalesetben, miért tüntetnek a tanárok vagy, hogy miért akarja népszavazással kivezetni Magyarországot az Európai Unióból.

LMP: Orbán Viktor elvesztette kapcsolatát a valósággal

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi érvértékelő beszédével arról adott tanúbizonyságot, hogy elvesztette kapcsolatát a valósággal. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője az évértékelőt követően újságíróknak nyilatkozva bírálta, hogy a kormányfő „megdicsérte a multinacionális vállalatokat”, akik ellen ellenzékből még folyamatosan támadásokat indított. 

„Multikormányzás” lesz és nem néppárti, polgári kormányzás – fogalmazott a szóvivő, aki szerint retteghetnek a munkavállalók. A rossz versenyképességet ugyanis a kabinet a bérek alacsonyan tartásával fogja megoldani – jegyezte meg.

Bár a miniszterelnök azt gondolja, hogy az oktatást és az egészségügyet kormánya mentette meg, azt valójában azok mentették meg, akik méltatlan bérért nap mint nap elvégzik a munkájukat – jelentette ki.

Liberálisok: Orbán illiberális állama maga a kommunizmus

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint „Orbán illiberális államában” ma minden magyar kénytelen első kézből megtapasztalni, hogy milyen volt a kommunista rendszer.

„Az eszetlen államosítási hullám, a keleti nyitás politikája, a multinacionális vállalatok üldözése, a szabadságjogok korlátozása, a fékek- és ellensúlyok rendszerének lebontása, a mindössze az állami propaganda  szócsöveként funkcionáló állami média, a kigyúrt kopaszok megjelenése a választási irodánál, és a folyamatos háborús retorika mind-mind a Rákosi-korszakot idézi” – fejtette ki az ellenzéki párt vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményében, Orbán Viktor miniszterelnök délután tartott évértékelő beszédére reagálva.

A Liberálisok szerint a kormányfő által hangoztatott polgári Magyarország szépen csengő hívószava mögött egy, a szocializmusból jól ismert uram-bátyám világ képe bontakozik ki, ahol az „állami szintre emelt lopást törvényekkel támogatják meg, és ellenség mindenki, aki kritizálni merészeli az állampártot és annak vezetőjét”.

Az ellenzéki párt azt reméli, a „permanens kormányzati propaganda ellenére” egyre többen látják, hogy „Orbán illiberális állama hat év leforgása alatt az '50-es évekbe vetette vissza Magyarországot”, újabb hat év pedig beláthatatlan következményekkel járna.

Tóbiás: Orbán Viktor nem foglalkozott a valódi problémákkal

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, amiből arra lehet követeztetni, hogy ezekben a kérdésekben nem is várható tőle megoldás.

„Orbán Viktor eltévedt” – fogalmazott az ellenzéki politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott hangfelvételén, majd hozzátette, a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong.

Miközben a miniszterelnök 21. századi egészségügyről beszél, addig a valóságban az egészségügy romokban van, az oktatás összeomlott, a közigazgatás szétzilálódott – fejtette ki Tóbiás József, példaként említve, hogy orvosok ezrei, szakápolók tízezrei hagyják el Magyarországot.

Az MSZP vezetője aláhúzta továbbá, Orbán Viktor nem beszélt emberek millióinak létválságáról sem, így szerinte a kormányfőtől már nem is lehet azt várni, hogy megoldást adjon a valódi problémákra.

 
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/97541