Gyurcsány: Vége az elmúlt nyolcévezésnek

2016. február 13. 17:15

A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán. A volt miniszterelnök szerint több döntést kellene népszavazással meghozni, a tanárok nem fogják megvívni más szakmák csatáit, azonban a tüntetésük jól mutatja, hogy vége az elmúlt nyolcévezésnek. Gyurcsány Ferenc szerint az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie, ezért üzent is a miniszterelnöknek, hogy Orbán csak egy cserélhető alkatrész, ami egy kicsikét megkopott.

2016. február 13. 17:15

A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát – mondta a Demokratikus Koalíció szombati, budapesti VI. kongresszusán a párt elnöke, amikor bemutatta Sokak Magyarországa elnevezésű programjukat. A DK által javasolt „radikálisan mérsékelt politikáról” beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni.

Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és „segédcsapatával, a Jobbikkal”, az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet – jelentette ki.

Gyurcsány népszavazással döntene egy sor dologról

Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között. Egy sor dolgot népszavazással döntsenek el, adják vissza a sztrájkhoz való jogot, ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt, és „ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon” – fogalmazott.

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Azt viszont nem ajánlja, hogy megpróbálják kibekkelni „a mostani hatalmasok vigasságát” – közölte hallgatóságával. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni és birtokba venni az országot - jelentette ki.

A tanárok a 2010 utáni változások eltörlését kérik, vége az elmúlt nyolcévezésnek

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tanárok nem fogják megvívni a nővérek, az orvosok, szociális munkások, közgyűjteményben dolgozók, vasutasok, rokkantnyugdíjasok küzdelmét. A tüntetés ugyanakkor sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni, a tanárok egy pillanatra nem csak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak – közölte.

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. „Vége az elmúlt nyolcévezésnek” – üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ezt követően arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy – mint fogalmazott – „dacára beláthatatlan tehetségének” gondolkozzon el azon, hogy pedagógusok tízezrei, valamint másfél millió gyerek és családja gondolja úgy, rossz irányba halad az oktatás. Kiemelte, nem a Klikkel van probléma. „Az egy egyszerű kérdés, meg kell szüntetni” – mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit sem tekint partnerként. 

„Orbán világában mi legjobb esetben lojális, diplomás, betanított munkások leszünk, akik végrehajtják a hatalom által lediktáltakat” – fogalmazott, és úgy folytatta, „azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket”. Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. „Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom el is tetszett kopni egy kicsikét” – üzent ismét a miniszterelnöknek a DK vezetője.

Tíz év alatt háromszorosára emelné az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét a DK

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben háromszorosára emelnék az egészségügyben és oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel.

Beszéde végén felmutatta azt a kiadványt is, amely a DK arra vonatkozó ajánlásait tartalmazza, hogy mit kellene még tenniük kormányra kerülésük után. „Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa” – fogalmazott.

A DK VI. kongresszusát a Syma rendezvényközpontban tartják, a tervek szerint a résztvevők azon elfogadják a Sokak Magyarországa elnevezésű programot.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 362 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. február 14. 17:10
"A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a DK kongresszusán." Né' má'! Egyetértek Gyurcsány Ferenccel. :-) Bár gyanítom, hogy egészen mást értenénk a magyar hazafiakon, a nemzeten, a hazán.
balbako_
2016. február 14. 16:38
"Gyurcsány: Vége az elmúlt nyolcévezésnek" Én: azt te csak szeretnéd!
Berecskereki
2016. február 14. 16:24
Gyurcsány a jósnőnél: - Mondd, öreganyám, mikor fogok meghalni? A jósnő nézi az üveggömböt, majd némi hókuszpókusz után megszólal: - Egy nemzeti ünnepen fogsz meghalni. - Lárifári, de mikor, melyik évben, napon? - Az teljesen mindegy fiam. Az a nap nemzeti ünnep lesz.
doncamillo
2016. február 14. 15:23
Hülye elmebeteg ripacs. ÁÁÁÁÁÁPolóóóóóóóóóók!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik