A LeMonde is a tanártüntetéssel foglalkozik

2016. február 13. 15:35

A francia LeMonde online közölt tudósítást a miskolci pedagógus tüntetésről, amelyben azzal foglalkoznak, hogy elegendő lesz-e az eddigi köznevelési államtitkár menesztése az elégedetlenkedők lecsillapításához. A lap szerint „a válság mély és Orbán Viktor úgy tűnik, hogy ezt nem érzékelte előre”.

2016. február 13. 15:35

Magyarországon a tanárok dühe nyugtalanítja Orbán Viktort címmel közölt miskolci tudósítást honlapján a Le Monde.

A balliberális francia lap szerint az a kérdés, hogy a szombati pedagógustüntetésnek sikerül-e ugyanúgy meghátrálásra késztetnie a miniszterelnököt, ahogy az az internadó miatti utcai demonstráció után történt 2014-ben. Magyarországon elég ritkák a tüntetések, és a mostani megmozdulást a középosztály kezdeményezte, amely általában támogatja a 2010 óta hatalmon lévő Fideszt. Ez pedig a tudósító Blaise Gauquelin szerint olyannyira nyugtalanítja Orbán Viktort, hogy Czunyiné Bertalan Judit eddigi köznevelési államtitkár menesztésével próbálta csillapítani az elégedetlenséget, valamint a kormány kerekasztalt hívott össze és tárgyalásokat kezdeményezett a tanárok problémáinak megoldására. 

A lap szerint ugyanakkor nem biztos, hogy ezek a gesztusok elégségesek lesznek ahhoz, hogy a tanárok visszatérjenek az osztályterembe, „a válság mély és Orbán Viktor úgy tűnik, hogy ezt nem érzékelte előre”. Arra is emlékeztetett a Le Monde, hogy a tüntetéshullám Miskolcról indult egy ötezres megmozdulással, amelyet kisebb felvonulások követtek, és elsősorban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellen irányul, amely a tüntetők szerint a központosítással megszüntette a pedagógusok autonómiáját, túlzásba viszi a hálózat ellenőrzését, leterheli adminisztratív feladatokkal a tanárokat és olyan mennyiségű adathalmaz átadására kötelezi őket a tanulóknak, amely gyakorlatilag megszüntetni a gondolkodást és a kritikai érzéket – írta a Le Monde. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. február 14. 21:10
Szerintem ugyan nem az államtitkár személye zavarta a pedagógusokat, úgyhogy a személycsere önmagában még nem old meg semmit.
Senye Péter
2016. február 14. 17:26
Ha valaki most betartott a pedagógus szakszervezetek tüntetésszervezőinek, az a szegedi mszp-s önkormányzat öt óvodájuk bezárásával. Ez vár az önkormányzati kézbe adandó 'nem eléggé kihasznált' iskolákra is?
csuka
2016. február 14. 16:48
http://alfahir.hu/egy_harmadik_ferfit_is_orizetbe_vettek_a_dunaujvarosi_emberolesi_ugyben
illesl
2016. február 14. 16:39
Saját portájuk előtt söprögessen a lö mond! Olyan ostobaság eme firkálmány és hazugság, mint amikor Hillary meg Obama a klub rádiót hallgatja... Mert az itteni árulók ezt sugallták a lő mondnak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik