Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Kacsa.
2016. január 10. 21:32 | Írta: Stumpf András

Cáfolta a Mandinernek Navracsics Tibor, hogy támogatna Lengyelországgal szembeni EU-s eljárást. Az erről szóló hír a FAZ.net-en jelent meg először, vasárnap délután az Index pedig már úgy tálalta a történetet, hogy a magyar biztos szembemegy Orbánnal és eljárást támogat a lengyelek ellen. Navracsics a Mandinernek elmondta: szó sincs a FAZ-cikkben emlegetett jogállamiság-mechanizmusról, csupán a lengyel helyzetről tartott orientációs vita várható a bizottság szerdai ülésén.

„Örülök, hogy a magyar sajtóból egyedüliként a Mandinert érdekli az is, ami történt” – kezdte Navracsics Tibor, amikor vasárnap este telefonon kerestük a Lengyelország ellen állítólag induló európai bizottsági eljárással, s az ő abbéli szerepvállalásával kapcsolatban. A kultúráért felelős EU-biztoshoz azért fordultunk, mert vasárnap reggel a faz.net-en megjelentek szerint Lengyelország elleni eljárásra készül az Európai Bizottság. A német lap internetes kiadása azt írta: noha a lehetőség 2014 óta adott, az EU Jean-Claude Juncker EB-elnök előterjesztésére most először veti be az úgynevezett jogállamiság-mechanizmust. (Az eljárás a hírhedt. 7. cikknél enyhébb eszközt jelent arra az esetre, ha valamely tagállamban a jogállamiság „rendszerszintű sérelmét” tapasztalja a Bizottság, és jórészt formális levelezgetésből áll a Bizottság és az érintett tagállam kormánya között.)

A jogállamiság-mechanizmus bevetésének oka a FAZ szerint: az új lengyel kormány hivatalba lépése utáni alkotmányos változások – a megváltoztatott lengyel médiatörvény és mindenekelőtt az Alkotmánybíróságot érintő reformok és személyi változások. A német lap külön kiemelte, hogy a magyar biztos Navrancsics sem fekszik keresztbe a lengyelek elleni eljárásnak.

Az Indexen vasárnap délután mindez már úgy jelent meg, hogy Navracsics szembemegy Orbánnal és támogatja az eljárást a lengyelek ellen. Az értesüléseket viszont érdeklődésünkre Navracsics határozottan cáfolta.

„Szó sincs jogállamiság-mechanizmusról vagy szankciókról. Annyi történt, hogy a lengyel helyzet megvitatását a szerdai kollégiumi ülés napirendjére tűzte a Bizottság. Előzetesen az egyik stábtagomat is megkeresték, aki kifejezte, hogy – miképp a többi biztosnak – nekünk sincs kifogásunk a napirendi pont ellen.”

Navracsics elmondása szerint orientációs vita várható tehát, amelynek végén Juncker kijelölhet biztosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a témáért felelős lengyel miniszterekkel. (Ezek Frans Timmermans jogállamiságért felelős, Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős, valamint Vĕra Jourová, jogérvényesülésért felelős biztosok lehetnek.) Annyi várható a szerdai ülés után, hogy az adott témákban megkezdődik az egyeztetés a Bizottság és a lengyel fél között – ami nagyon messze van még bármiféle szankciótól, vagy a jogállamiság-mechanizmustól.

Navracsics emlékeztetett: a magyar médiatörvény körüli EU-s aggodalmak idején a magyar kormány és a saját álláspontja is az volt, hogy állunk a viták elébe, ő maga Reding biztossal annak idején rengeteg egyeztetésen, vitán vett részt. Kérdésünkre, hogy a kellemetlen emlék ellenére is támogatja-e a lengyelek hasonló kérdőre vonását, a biztos azt mondta: ragaszkodni fog hozzá, hogy hiteles fordítást kapjon ő és minden biztos is a lengyel médiatörvényről – elkerülendő, hogy olyasmiről vitázzanak, amit senki sem olvasott. Emlékei szerint a magyar médiatörvény vitájában ilyesmi előfordult.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/96014


Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"csupán orientációs vita várható a bizottság szerdai ülésén."


akkor már csak azt kell kitalálnia, hogy ott hogy beszéljen mellé..

Válaszok:
Erre | 2016. január 10. 22:35

Buzgólkodik a sóhivatal.
A határok védelmére pedig képtelenek.


Beindul a "mechanizmus" - jó sok vizet hajtva a lengyel nemzetiek malmára.
Idehaza is jó segítség volt a 2/3-hoz.
A Fentvaló olajozza a "mechanizmusotokat"!


Na így mindjárt más. El nem tudtam képzelni azt, hogy miért beszélt lengyel ügyekről, amit legfeljebb a lengyel Biztos említhetne, bár nyilvánosan az se nagyon hiszen ők a Bizottság Miniszterei, azaz valamiképp "államfüggetlenek" (persze csak papíron...)


Javaslom Navracsicsnak, hogy nagyon fogja vissza a végtelenül nagy fasz társait abban a grémiumban. Az utóbbi egy évben az EU Bizottsága minden fontos, nyilvánosságot kapott politikai ügyben (migráció megakadályozása, kvótarendszer, Magyarország vegzálása, a gázvezetékünk pofátlan ellopása a német szuperhatalom javára a Déli vs. az Északi Áramlat kapcsán), szóval minden fontos pontban szemét álláspontot foglalt el. Ezen kívül csontig lejáratta a főbb tisztségviselőit: Merkel önző, amúgy lemondásra régen érett, tehetetlen főnéni, Tusk egy jelentéktelen tuskó, Junckerről pedig ne is beszéljünk. Alkalmatlan. Szóval, Navracsics úr, van mit elmondani, amúgy nem specifikusan Magyarország, a hazája érdekében - ahogy, ugyi, nem szabad -, hanem az EU 28 tagállama érdekében.


ha az ő orientációját firtatják a tárgyban, akkor vakarózhat, amíg az EU-nak és Orbánnak is megfelel, mert az ég és föld..

http://orientacio.szojelentese..


sok félreértett hsz. volt már itt, most nem tudom melyikre gondolsz..
de a legutóbb unokákról a repüléssel együtt volt szó, mint utolsó esélyekről..
feltétlenül a legjobb, ha nekik kedvezel, mintha a viszályt támogatod.. ;-)


"(Navrasicsnak felkellene jelenteni őket !)"


kizárt, hogy tiszta vizet szeretne önteni a pohárba,
hogy kivel fúj egy követ.. az EU-val vagy Orbánnal..


a te monomániád az Örülünk Vincent blog..
de ha analógiát vélsz felfedezni a mondandóink közt,
hát idézd csak nyugodtan.. ;p

http://orulunkvincent.blog.hu/


Az Index már bocsánatot kért Navracsicstól és Orbántól?


"Navracsics cáfol: szó sincs eljárásról Lengyelország ellen"

Pedig az Indexnek talán még videofelvétele is van.
Netán Gyárfás a producer?


"és jórészt formális levelezgetésből áll a Bizottság és az érintett tagállam kormánya között.)"

Valamit csak kell csinálni, különben ki a fenének jutna eszébe az UNIO. Legfeljebb akkor, amikor Merkel folytonos UNIO-s megoldást javasol.
A "zindex" meg mindig egy hiteles lap volt, most is az igazat, csakis az igazat írja. :-))


Vagyis az index szokasa szerint hazudik.
Ebben meg mi a hir?


Ugyan azt csinálják a lengyelekkel, mint velünk 2010-ben.


A tapasztalat azt mutatja , hogy a brüsszeli bürokraták ellentmondásos helyzetben vannak : mértéktelenül szeretnék ugyan érvényesíteni az akaratukat , fenyegetőznek is , de félnek a szétesésétől , mert akkor a jól fizető állásuk szűnik meg...


Úgy figyelik Navrát odakinn, mintha bűnöző lenne. Én a helyében nagyon beolvasnék nekik a bizottsági ülésen.


" csupán a lengyel helyzetről tartott orientációs vita várható a bizottság szerdai ülésén. "

Így kezdődik.......


Nincs gond az Alkotmánybírósággal, ugyanis van olyan ország, ahol nincs is.
Ezért értelmetlen a kritika, aminek az alapja az, hogy a gazdaságot érintő kérdések ki lettek véve a hatáskörükből. Az élet bebizonyította, hogy helyes döntés volt.


"Az Indexen vasárnap délután mindez már úgy jelent meg, hogy Navracsics szembemegy Orbánnal"


És azóta is így van ott..


Nem rá gondoltam , de ha ön így definiálja...


"index:
A németek pörögtek rá a lengyelekre Brüsszelben
EUrologus
2016.01.11. 17:13
Szerdán jogállamisági vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság Lengyelország ellen. A két hónapja beiktatott lengyel kormányt Németország bírálja a legdurvábban, amire lengyel jobboldali politikusok nácizással válaszolnak.

Az Európai Bizottság (EB) politikai vezető testülete szerdán „orientációs vitát” tart arról, hogy beindítsák-e a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek megelőzését szolgáló eljárást Lengyelországban. Korábbi sajtóértesülések szerint a biztosok egységesen amellett foglalnak állást, hogy a jogállamiság helyzetét vizsgálni kell a lengyeleknél, mert a Jog és Igazságosság Párt (PiS) által vezetett, alig két hónapja beiktatott kormány az alkotmánybíróság és a sajtó szabadságát veszélyezteti az elmúlt hetekben elfogadott intézkedéseivel.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó