Hátra arc!

„A helyzet tarthatatlan” – óriási fordulat a svéd menekültpolitikában

2015. november 25. 07:18

A svéd szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy nagyon megszigorítják a menekülteljárást, mivel az ország nem bírja tovább a menedékkérők áradatát. Stefan Löfven többek közt a családegyesítés jelentős korlátozásáról és a kiskorúak életkorának orvosi ellenőrzéséről beszélt. Helyettese elsírta magát a sajtótájékoztatón.

Stefan Löfven, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy radikálisan szigorítják, és három évre az Európai Unió minimális szintjéhez igazítják a menekültügyi szabályokat, mivel az ország nem bír a menedékkérők áradatával – számol be a The Local svéd kiadása. „Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan.” – fogalmazott Löfven.

A svéd kormány ezért a következő módosítási javaslatokat terjeszti a parlament elé:

  • jelentősen korlátozzák a családegyesítéshez való jogot;
  • orvosilag ellenőrzik a kísérők nélkül érkező gyerekek valódi életkorát;
  • csak ideiglenes tartózkodási engedélyt kap minden menedékkérő (ez alól kivételt képeznek azok a gyerekek és családok, akik már az új szabályok életbe lépése előtt regisztráltak);
  • minden tömegközlekedési eszközön ellenőrizni fogják a Svédországba érkezők személyazonosságát.

Az elmúlt két hónapban a 9,8 milliós ország, a migránsok egyik fő célpontja, 80 ezer menekültet fogadott be, ami uniós szinten 25 millió menekültnek felelne meg – tette hozzá Löfven. A baloldali kormány október óta igyekszik csökkenteni az ország vonzerejét: kevésbé nagylelkű szabályokat és határellenőrzéseket vezetett be. A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint 30 százalékkal csökkent az érkező új menedékkérők száma november 12. óta, amióta ismét bevezették a határellenőrzést. 

A sajtótájékoztatón a zöldek miniszterelnök-helyettese, Åsa Romson szörnyű döntésnek nevezte a változtatásokat, és elsírta magát a pódiumon (az erről készült videót itt láthatja). A Zöld Párt Svédország leginkább menekültpárti politikai erejeként határozza meg magát.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/94534