Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2015. augusztus 11. 16:34

30-40 ezer aláírás gyűlt össze eddig a férfiak korai nyugdíjazásáról szóló népszavazáshoz. Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni. A kampány szervezői az egyenlő bánásmóddal és az esélyegyenlőséggel indokolta a lehetőség megteremtésének szükségességét a férfiak számára is.

Eddig 30-40 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba mehessenek – jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője – aki magánemberként a népszavazást kezdeményezte –, az egyenlő bánásmóddal és az esélyegyenlőséggel indokolta a lehetőség megteremtésének szükségességét a férfiak számára is. Példaként említette, hogy Portugáliában és Horvátországban, ahol a férfiak és a nők öregségi nyugdíjkorhatára 65 év, mindkét nem élhet a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben. Bodnár József kiemelte: a Kúria döntésének átvétele után kereste meg a szakszervezeteket, a civil szervezeteket és egyesületeket, hogy fogjanak össze ebben a közös érdekvédelmi ügyben.

Gaskó István szerint óriási a társadalmi támogatottsága a népszavazási kezdeményezésnek, ugyanis a korábbi speciális – rokkantsági, korkedvezményes, előrehozott – nyugdíjkedvezmények megszüntetése miatt a társadalomban komoly igény van a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének kialakítására. Hozzátette: az előzetes számítások alapján évente 200 milliárd forint ráfordításával megvalósítható a Férfiak 40 program.

Úgy véli, ennek fedezete megteremthető a feketegazdaság visszaszorításával, illetve a külföldön dolgozó félmillió magyar visszacsábításával Magyarországra. Ha ezek nem megvalósíthatóak, akkor a progresszív adózás bevezetését tartanák megfelelő eszköznek a forrás megteremtésére, mert véleménye szerint az egykulcsos adózás miatt 500 milliárd forint bevételtől esik el az állam évente.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/89465


Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Várható életkorunk úgy-ahogy emelkedik, amivel ha nem is teljesen arányosan munkaképességünk időtartama is növekszik. Tartsuk ehhez magunkat, meg a nyugdíj korhatárt is.


Vizitdíj 2.

Csak most - már elnézést - a f@sz másik végén van a Fidesz.

Olcsó demagógia, veszélyezteti az ország stabilitását, mint a korábbi, de kit érdekel.

Az ügy viszont pártokon feletti, és cutcopy téved, nagyon sokakat érint és érdekel.

A 200 ezer aláírás biztosan meglesz, még szeptember végére.

Válaszok:
ThunderDan | 2015. augusztus 11. 18:38
ThunderDan | 2015. augusztus 11. 18:38

Kétszázezer aláírást össze lehet gyűjteni (bár időarányosan nincsen meg még az sem :DDD ).

Eredményes népszavazást viszont szinte lehetetlen összehozni... 50%+ részvétel kellene, teljesen irreális...

Amúgy meg igen, demagógia a köbön. Nem csoda, hogy DK-tól a Jobbikig az egész ellenzék rajta van a témán. Még több nyugdíjat az embereknek!


Kétszázezer aláírást össze lehet gyűjteni (bár időarányosan nincsen meg még az sem :DDD ).

Eredményes népszavazást viszont szinte lehetetlen összehozni... 50%+ részvétel kellene, teljesen irreális...

Amúgy meg igen, demagógia a köbön. Nem csoda, hogy DK-tól a Jobbikig az egész ellenzék rajta van a témán. Még több nyugdíjat az embereknek!


Ezért lett volna jó a magánpénztári rendszer. Mindenki magának gyűjti a nyugdíja egy részét, az államnak csak egy alapnyugdíjat kellett volna adni.

Ebbe az állami alapnyugdíjba be lehetett volna tenni egy ösztönzést, hogy minél később vegyék igénybe, a magánpénztáriban meg eleve benne van, minél többet gyűjtesz annál több a járadék.

Most látszik, milyen hazaárulás volt ellopni és eltüntetni azt a 3000 milliárdot, és helyette egy bizonytalan lábakon álló ad hoc rendszert létre hozni.


Nem én, az ország fog beleőrülni.

Mondjuk személyesen tőlem olyan 3,5 milliót vettek el. Ezt a pénzt még 20 év munkájával gyarapíthattam volna.

Mindenesetre, ha az átlag magyar férfihez hasonlóan én is idő előtt feldobnám a talpam, legalább a családomon segített volna ez a pénz.

Sokan nem értik, nem akarják érteni, miért lett volna jó ez a rendszer (kivételesen nem az államnak, hanem a keményen dolgozó kisembernek, és örököseinek), ezért lehetett megszüntetni.

Helyette jött most ez a kollektív felelőtlenség rendszere, ahol bárki ötletelhet a nyugdíjakkal kapcsolatban.

A felelőtlen Orbán és a felelőtlen ellenzék egymásra találása.


Sem ez a rendszer, sem a magánpénztári rendszer nem biztonságos, ilyen nincsen, csak a vezércikkekben.

A nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában nem tartható.

Ennek elég egyszerű oka van: a nyugdíjakat a mai állapot (bevételek-kiadások) fizetik, azonban a jövőben folyamatosan változni fog a befizetők és az eltartottak aránya (romlani fog az arány), emiatt a nyugdíjak értéke csökkenni fog.

Homokba dughatod a fejed, de ez tény.

Ezen a magánpénztári rendszer annyit javított volna, hogy az állam csak az alapnyugdíjat kell, hogy kifizesse, a többi kigazdálkodása a magánszemély feladata lett volna.

Így nemcsak 3000 milliárd forint, hanem az egyéni felelősség is kikerült a rendszerből, amit láthatjuk, választási kampányok és népszavazások módosítgathatnak össze-vissza.

Ez a Fidesz, és személyesen Orbán Viktor felelőssége.


Nézd, nem tudom, hogy el szoktad-e olvasni azt amihez hozzászólsz, de sokat segítene rajtad.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó