A bevándorlásból az emberek csináltak politikai terméket

2015. július 24. 17:54

A bevándorlásból tehát politikai terméket nem mi, hanem az emberek csináltak. Azt, hogy valós problémáról van szó, az elmúlt hetek, hónapok történései világosan bebizonyították. Interjú.

2015. július 24. 17:54
Rogán Antal
Magyar Hírlap

– Erre valóban a szerb–magyar határon létesített biztonsági határzár a legjobb megoldás?

– Az év elején már láttuk, hogy a bevándorlásból nagy baj lehet, sőt, ennek jelei már tavaly megmutatkoztak. Novemberben–decemberben ugyanannyian lépték át a határt, mint az előző tíz hónapban összesen. Ha ez a tendencia folytatódik, az idén két-háromszázezer fölé is emelkedhet a Magyarországon keresztül az unióba illegálisan bejutni szándékozók száma. Ezért különösen indokolt a szerb–magyar határon a műszaki határzár mielőbbi, novemberi átadása. Lehet erről vitatkozni, de én személyesen nem tudok jobb megoldást ennél. A világ más részein – például az Egyesült Államokban a mexikói határon vagy éppen Európa különböző pontjain – az a tapasztalat, hogy a határzár felállítása után mindenütt egyhetedére esett vissza az illegális határátlépők száma. Azért is fontos a határzár, mert az Európai Unió szerint is a balkáni útvonal, aminek a végén Magyarország van, fontosabb bevándorlási irány lett, mint a Földközi-tenger térsége.

– A Fidesz és a kormány ezzel kapcsolatos lépései népszerűség- növekedéssel is jártak. A bevándorlást a kormányoldal politikai termékké is alakította.

– Megfordítanám ezt a gondolkodást. Szerintem helyes dolog, ha egy politikai párt vagy a kormány beszél azokról a kérdésekről, amelyeket az emberek is fontosnak tartanak, és azokban az ügyekben intézkedéseket hoz. A bevándorlás ilyen ügy, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az erről szóló nemzeti konzultációban jóval több mint egymillióan vettek részt. Az eddigi konzultációk közül ez volt a második legsikeresebb. A bevándorlásból tehát politikai terméket nem mi, hanem az emberek csináltak. Azt, hogy valós problémáról van szó, az elmúlt hetek, hónapok történései világosan bebizonyították. Egész Európa erről és a görög válságról beszél, nincs olyan uniós csúcsértekezlet, ahol az illegális határátlépők ügye ne kerülne elő. Ha az Európai Unió rosszul kezeli ezt a problémakört, egész Európa nagy bajba kerülhet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. július 26. 13:27
Mert ez egy politikai kérdés. Csak ezek az ostoba felesleges emberek ne lennének, akik politikai kérdést csinálnak minden politikai kérdésből. Nem is értem, mit akarnak ezek. Értsék meg ez csupán egy etnotúrizmus, töttek, láttak, hazamennek. Nem probléma. A probléma az, hogy továbbra is döglenek a libáim.
Jimmy Tudeski
2015. július 25. 18:33
Tóni bakker, ilyet azért elég meredek dolog lenyilatkozni...
egyetmondok
2015. július 25. 10:04
Rogán úr,ha az embereket valami fontos téma érdekli,az még nem termék,az csak érdekli őket,beszélni akarnak róla, ennyi az egész...,nem kell rögtön politikai-plaza-cicává lenni ezért,bármennyire is cuki holmik azok a vujiton-gumicsimmák.
Gombóc XVI. Artúr
2015. július 24. 23:02
"A bevándorlásból tehát politikai terméket nem mi, hanem az emberek csináltak." Hát igen. A mondás szerint szarnak-bajnak nincs gazdája...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik