Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2015. július 24. 10:43

Át kell formálni az emberek politikai tudatát, úgy, hogy az LMBTQ közösség követelései közösen lehessenek megfogalmazva a munkásosztályéval. Ehhez persze konstruálnunk kell egy új ellenfél-képet. Interjú.

„Ha a neoliberalizmus az ellenség, akkor az nem azt jelenti, hogy csak olyan mozgalmakat tudunk egy fedél alá hozni, akiknek szociális vagy gazdasági természetű céljaik vannak? Hogy fér ebbe bele egy olyan csoport, amelyik az elismerésért küzd? Hogyan férnek bele például az LMBTQ mozgalmak?

Manapság van egy vita arról, hogy mi a fontosabb, az elismerésért való küzdelem, vagy az újraelosztásért való küzdelem. Szerintem a demokrácia radikalizálásának projektje magában foglalja mindkettőt. Vagyis magában kell foglalnia. Engem például nagyon zavar, hogy egyes baloldali vagy zöld pártok csak a szabadságjogokra és az LMBTQ jogokra koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják, hogy mire van a munkás osztálynak szüksége.

Ezért erősödnek a szélsőjobboldali populista pártok annyifelé Európában. Nézzük csak Franciaország példáját: a munkás osztály tagjainak a jelentős része Marine Le Pen Nemzeti Frontjára szavaz. És azért szavaznak rá, mert ez az egyetlen párt, amely úgy tesz, mintha foglalkozna a munkásosztály problémáival. Ez pedig nagyon veszélyes.

A baloldali pártok nem hagyhatják magukra a munkásosztályt és nem tehetnek úgy, mintha egy veszett ügy lenne ezeket az embereket megnyerni a progresszív politika számára. Szerintem épp az lenne az igazán izgalmas küzdelem, ha megpróbálnák ezeket a küzdelmeket összehangolni, ha létre tudnánk hozni azt a kapcsot, ami összeköti a munkásosztály küzdelmét az LMBTQ közösség küzdelmével. Ehhez át kell formálni az emberek politikai tudatát, úgy, hogy az LMBTQ közösség követelései közösen lehessenek megfogalmazva a munkásosztályéval.

Ehhez persze konstruálnunk kell egy új ellenfél-képet. Amikor pedig ezt tesszük, nem felejthetjük el, hogy a mozgalmak mostani követeléseinek jelentős része olyan problémákból következik, amelyeket a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek okoznak. És itt nem csak a fizetések közti hatalmas különbségekre gondolok: a kapitalizmus, a termelés elpusztítja a környezetet, és azzal együtt veszélyezteti rengeteg ember lakhelyét is. Ebben a helyzetben pedig még a középosztály sem érezheti magát biztonságban – ők is ki vannak téve a neoliberalizmus káros hatásainak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/88694


Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Át kell formálni az emberek tudatát.

Trockij, Lenin, Sztálin, Kun Béla, Rákosi, Pol Pot, Mao, cián Kuncze. Hosszú a sor.

De jól értem, hogy a munkások tudatát a homokosok felé kell irányítani?

Mondjátok, hogy rosszul értettem, ez nem lehet igaz!


" át kell formálni az emberek politikai tudatát, úgy, hogy az LMBTQ közösség követelései közösen lehessenek megfogalmazva a munkásosztályéval "


MIVAAAN???


"a munkás osztály tagjainak a jelentős része Marine Le Pen Nemzeti Frontjára szavaz. És azért szavaznak rá, mert ez az egyetlen párt, amely úgy tesz, mintha foglalkozna a munkásosztály problémáival. Ez pedig nagyon veszélyes."

A munkásosztály problémáival foglalkozni nagyon veszélyes..

A rohadt anyját a némbernek!


"Át kell formálni az emberek politikai tudatát, úgy, hogy az LMBTQ közösség követelései közösen lehessenek megfogalmazva a munkásosztályéval.

Minig a zembereket kell átformálni ezeknek. Munkásököl buzi ököl, odacsak, ahova köll.


Ezek az elmebetegek csak annyit értenek a világ működéséből, hogy munkásosztály meg társadalmi javak újraelosztása. A sajnos Magyarországon is pusztító "nekem ez jár" fertője abból az irányból terjed.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2015. július 24. 13:55

Ali bácsinak becézték.
Betűszedőként ment nyugdíjba, a 60-as években.
Naponta járt be a nyomda portájára, a friss újságért.
Keménykalapban és sétabottal.
A munkásosztály tagjaként valahogy nem áll össze a kép: hogyan tudná a ma Ali bácsija egy nevezőre hozni világképét az LMBTQ-fanokéval.
A munkásosztálynak ugyanis megoldhatatlan messzeséget jelent "létrehozni azt a kapcsot, ami összeköti a munkásosztály küzdelmét az LMBTQ közösség küzdelmével."
Az ilyen Chantalok valóban elmebetegek.
Ezeket a munkásosztály - a valódi, nem a Kádárék által prostituált - sohasem fogadná be.
Még a portáig sem juthatnának.Különben:
Munkásosztály: kihalt, lezüllesztett, már nem létező embercsoport.


Ki ez a Szörnyella?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó