Fórum, Kerekasztal, Gombaszög

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője kapta az idei Lőrincz Csaba-díjat

2015. június 20. 22:55

A Pro Minoritate Alapítvány díját átadó Németh Zsolt szerint Orosz Örs ugyanazt jelenti a Gombaszögi Nyári Tábor számára, mint annak idején a 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba jelentette az erdélyi Tusványosnak.

Orosz Örs, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet kutatója, a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának tagja kapta idén a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat – számolt be a Gombaszögi Nyári Tábor honlapja (Orosz a felvidéki, fiataloknak szóló rendezvény főszervezője). Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa a pénteki budapesti díjátadón kiemelte: azért fontos Orosz Örs kitüntetése, mert arra motiválja őt és a többi fiatalt, hogy érdemes közéleti pályát folytatni, még ha nehéz is és nem mindig jár sikerekkel, de muszáj folytatni, mert nincs más, aki a mi érdekeinket „megtartaná, továbbvinné”.

A Magyarság Házában tartott eseményen a miniszteri biztos azt mondta: fontos az identitás, mert ez határozza meg a mivoltunkat a közösséghez, az emberekhez, más közösségekhez viszonyítva. A magyarok számára az identitás alapvető eleme a nyelv, valóban nyelvében él a nemzet. Úgy látja, Orosz Örs fiatalként ezzel a kérdéssel (a kétnyelvűséggel) foglalkozik, holott ma a fiatalok inkább virtuális világban élnek, ahol nem az identitás megőrzése a legfontosabb, többnyire inkább a bankszámla számít.

Ami Lőrincz volt Tusványosnak, az Orosz Gombaszögnek

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke – aki Tárnok Máriával, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnökével közösen adta át a díjat – elmondta, Lőrincz Csaba épp oly meghatározó arca volt az erdélyi Tusványosnak, mint Örs a Gombaszögi Nyári Tábornak. „Üss még sok szöget a gombába!” – kívánta Németh a díjazottnak.

A külügyi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a hatékony és eredményes nemzetpolitikához komoly szakértői munkára van szükség, alapos ismeretekre, átfogó nemzetközi rálátásra és „egy tekintélyét visszanyerő, nemzetközileg is elismert Magyarországra”. Véleménye szerint vannak feladatok, amelyek nem tűrnek halasztást. Kárpátalján „drámai mértékű exodus” indult meg, lassan nem lehet találkozni katonakorú férfival. Azt mondta, olyan ez, mint amilyen a Délvidéken volt a kilencvenes években: „Ha nem sietünk a fellépéssel, az intézkedésekkel, akkor ez a folyamat megpecsételheti e nemzetrész sorsát.”

Németh arra is kitért, hogy Szlovákiában már nincs két év a parlamenti választásig, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) parlamentbe jutása létfontosságú az ottani magyarságnak. Az anyanyelv megőrzése a Felvidéken rendkívül kemény küzdelmet jelent, aki ezt bagatellizálja, az beletörődik az asszimilációba, rosszabb esetben azt támogatja – hangsúlyozta. A külügyi bizottság vezetője azt mondta: a nemzetközi politikában kifejezetten defenzívába szorult a kisebbségvédelem, mivel „az orosz agresszió” hivatkozási bázisként használja a kisebbségi jogokat, ami pedig „nem tesz jót a kisebbségvédelem nemzetközi ázsiójának”. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ne lehessen azzal vádolni Magyarországot, hogy „putyini politikát folytat” – magyarázta.

Kétnyelvűség és megmaradás

A most kitüntetett Orosz Örs 2011-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, a kétnyelvűség kultúrtörténetével, az északi régiók magyar emlékhelyeinek dokumentációjával foglalkozik. Tagja a szlovák kormány nemzetiségi és etnikai bizottságának, valamint a Sine Metu polgári társulás képviselőjeként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala koordinációs bizottságának. A díj indoklása szerint Orosz Örs fő kutatási területe alapvető fontosságú ahhoz, hogy a magyarság megmaradhasson a szülőföldön.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított díj a fiatal erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959–2008) emlékét és szellemiségét őrzi, és tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. A díjat minden év júniusában adják át. A kitüntetettet bronz emlékplakettel és emléklappal jutalmazzák, továbbá megnevezhet egy egyetemi hallgatót, aki egyhónapos brüsszeli ösztöndíjat kap az Európai Néppárt frakciójánál.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/87240