Eljött a konzervatív populisták ideje

2015. május 23. 16:42

A népi konzervatív narratíva szerint a bevándorlásnak a nagyvállalatok és az elit érdekei helyett a nemzeti érdeket és a polgárok érdekeit kell szolgálnia.

2015. május 23. 16:42
Pál Benedek
Danube Institute blog

„Egyre több jel mutat arra, hogy 2015-ben már nem lehet figyelmen kívül hagyni a népi, populista konzervatívokat az amerikai politikai életben, véli Fonte. A szerző a mozgalom alatt azokat a konzervatív politikusokat érti, akik a munkásosztály érdekeit tűzik zászlajukra a bevándorlásról szóló vitában. Fonte az igazi áttörést idén áprilisra teszi, amikor a New York Times úgy érezte, hogy válaszolnia kell Jeff Sessions szenátor Washington Postban megjelent cikkére. A politikus, aki a mozgalom egyik fő képviselője, az amerikai elit ellen kelt ki, akik a szabályozatlan bevándorlással tartják alacsonyan az amerikai munkavállalók bérét.

Fonte szerint a konzervatív populista koalíció, mely mára elérte a kritikus tömeget, három tényezőből áll. Először is van egy látható és állandó politikai vezetőség. Továbbá a koalíció egy jelentős intellektuális hátországgal bír, amely újságírókból, politikai elemzőkből és médiaszemélyiségekből áll. Nem utolsósorban pedig elkötelezett aktivistákkal is rendelkezik a mozgalom. (...)

A népi konzervatív narratíva szerint a bevándorlásnak a nagyvállalatok és az elit érdekei helyett az amerikai nemzeti érdeket és a polgárok érdekeit kell szolgálnia. Fonte szerint ez a politikai érvelés sok hasonlóságot mutat a Barbara Jordan vezette bizottság 20 évvel ezelőtti ajánlásaival. Fonte úgy látja, hogy a konzervatív populisták ellenfelei a nagyvállalatok, az Obama-adminisztráció, a liberális közvélemény, a republikánusok donorjai és a fősodorbeli média. Ők mind az alacsonyan, mind a magasan képzett munkaerő beáramlását támogatják, továbbá az illegális bevándorlóknak amnesztiát adnának. Érveik szerint minderre az amerikai munkaerőhiány miatt van szükség. A nagyvállalatok évek óta arra panaszkodnak, hogy nincs elég munkás. Így az olyan cégek, mint az American Express, az Intel, a Microsoft, a Yahoo, a Hewlett-Packard a munkaerő bevándorlásának növelését követelik. Fonte szerint a probléma ezzel az, hogy miközben ezek a cégek munkaerőhiányra panaszkodnak a Kongresszusban és a Fehér Házban, több tízezer amerikai munkavállalót bocsátanak el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
frivol824@gmail.com
2015. május 24. 12:34
Mindig megmosolyogtat a politikának ez a sajátosan önkényes, szójátékszerű szóhasználata. Ha valakit kedvel, vagy megkedveltetni akar, akkor az, mint tudjuk, csak demokrata lehet. Ha valakit negatív csomagolásban akar feltüntetni, akkor az csak egy közönséges, sőt az alatti populista. Még szerencse, hogy mind a démosz (görög), mind a populus (latin) szónak egyaránt NÉP a jelentése.
Bokros Birka
2015. május 24. 07:27
Ja, meg a szociálldemagógoké!
alex.leopardi
2015. május 23. 17:40
örvendek,a ,,ballibsitő,, rosszul vagyok
luga
2015. május 23. 17:28
Nem kellene populistának bélyegezni azokat, akik a népük érdekeit nézik a nagytőkével szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik