Áder: A hűség üzenete megszívlelendő

2015. május 23. 17:07

Áder János szerint mindenkinek szólt az idei csíksomlyói szentmise, aminek üzenete megszívlelendő mindenki számára. A hit hűsége, a szülőföldhöz és a nemzethez tartozás hűsége, és az anyanyelv megtartásának hűsége elegendő útravaló mindannyiunknak – fogalmazott a köztársasági elnök.

2015. május 23. 17:07

Mindenki számára megszívlelendőnek nevezte a csíksomlyói búcsún elhangzott szentbeszéd hűségről szóló üzenetét Áder János köztársasági elnök szombaton, a szertartás után a közmédiának nyilatkozva.

Áder János, feleségével, Herczegh Anitával közösen több százezer zarándok között vett részt a Jakubinyi György gyulafehérvári érsek által a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben bemutatott szabadtéri szentmisén.

„A hűségről szólt ez a szentbeszéd, amit mindannyian megszívlelhetünk. A hit hűségéről, a szülőföldhöz és a nemzethez tartozás hűségéről, és az anyanyelv megtartásának hűségéről. Nehéz lenne ehhez bármit is mondani, azt gondolom, hogy ez pont elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak, hogy ki-ki a pünkösdi ünnepeket e gondolatok jegyében töltse, továbbadva e gondolatok magvas tartalmát hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek” – mondta a köztársasági elnök.

Úgy vélte, a szentbeszéd egyaránt szólt azoknak is, akik elzarándokoltak Csíksomlyóra és azoknak is, akik a tévén vagy rádión keresztül követték a szentmisét, a hűség üzenete egyaránt megszívlelendő azoknak is, akik Magyarországról érkeztek, és azoknak is, akik Erdélyben élnek.

Áder János megjegyezte: elnökké választása óta harmadik alkalommal vett részt a csíksomlyói búcsún, amely számára a „legek” pünkösdje volt. Most volt a legmelegebb, most voltak becslése szerint a legtöbben és a három alkalom közül ez volt „a leggöröngyösebb út”, amelyen felmászott a mise helyszínéül szolgáló hegynyeregbe – mutatott rá Áder János a székely himnuszra utalva, amelyet a szentmise végén – a pápai és a magyar himnusz után – együtt énekelt el a csíksomlyói nyeregben összesereglett több százezer ember.

Idén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az – ebből az alkalomból meghirdetett – jubileumi Mária-évben került sor.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. május 24. 11:23
Igen, a hűség az anyanyelvhez, is... milyen szép gondolat. Sajnos azonban kisebbségben nem egyszerű neki érvényt szerezni. A kisebbségi magyarokat éppen kiűzni készülnek kínaiak kedvéért a Bp XV kerületi Neptun utcai iskolából. "Kedves Szülők, Gyerekek, régi Tanítványaink, Kollegáink és Mindenki, aki mellettünk állt az utóbbi nehéz hetekben! Elérkeztünk szeretett iskolánk megmentésének utolsó állomásához, amely nem más, mint a magyar művészélet kiemelkedő személyiségei által támogatott "MŰVÉSZEK A NEPTUNÉRT" programunk lesz, melyet 2015. MÁJUS 26-ÁN, 17.30 órai kezdettel rendezünk az iskolában. Fellépnek: Benkő László (Omega) Czutor Zoltán (Belmondo) Kautzky Armand színművész Daróczi Tamás operaénekes Király Adrián színművész BLR rapper Neptun Suli diákjai Az iskola nem csak téglákból áll! A belépés díjtalan!"
Nagyvárad
2015. május 23. 18:01
" Áder: A hűség üzenete megszívlelendő " Elnök Úr, három útra volt szüksége,hogy ezt "megszívlelje"? Schande.
Fahrenheit 451
2015. május 23. 17:13
Csíksomlyóról sok látogató sem tudja, hogy katolikus kegyhely volt valaha. a püspök is ezt erősíti, közben reformátusok sztárolják Babba Máriát, árpádsávost lengetnek, amit Erdélyben ott láttak először és átnéznek azon, hogy Isten üzeneteként Úr napján csapott bele a menykü a Makovecz oltár kettős keresztjébe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik