Birkák

„Ez a mezőgazdaság Quaestor-ügye” – birkákkal vonultak a Kossuth térre

2015. március 31. 12:40

Egyelőre csak három birkával jött a Kossuth térre a Független Kisgazdapárt elnöke, illetve a hortobágyi gazdák képviselője, de ha nem sikerül előrelépést elérni a földpályázatok ügyében, akkor ígéretük szerint legközelebb már 100-200 birkát hajtanak majd végig az Alkotmány utcán. Rezes Gábor gazda szerint több tízezer állat sorsa a tét.

Tizennégy hónapja nem ül le tárgyalni a hortobágyi gazdákkal a kormány, hiába kérik őket, hogy megoldást találjanak a földpályázatok eredményei miatt kialakult helyzetre, ami nem csak az érintett családoknak jelent súlyos érvágást, hanem a „népgazdaságnak” is, és akár biológiai katasztrófához is vezethet – hangoztatta Rezes Gábor, a hajdúsági birkatartók szószólója a Földművelésügyi Minisztérium Kossuth téri épülete előtt, ahová Hegedűs Péter, a Független Kisgazdapárt elnöke, illetve a „FIDESZ kormány” által „vezetett” birkák kíséretében érkezett meg.

Rezes Gábor a szemerkélő esőben megtartott sajtótájékoztatón elmondta: olyanok vesztették el most bérelt földjeiket, akik 25-30 éve foglalkoznak állattartással. Ezúttal is „nyugodt szívvel” pályáztak a földbérletekre, de helyettük olyanok nyertek, akik nem is helyi lakosok, és még állatuk sincs, vagy csak alig, a korábbi bérlőknek pedig nincs hová hajtania az állatokat, pedig április elsején ez már időszerű volna, ráadásul a takarmány is fogytában, illetve van, akinek már el is fogyott. 

Mindeközben az érintett körülbelül 60 családot, illetve 150-200 munkavállalót nem csak anyagilag viseli meg a helyzet – mondta el Rezes – hanem egészségileg is, hiszen nem csak a tulajdonuk veszett oda, hanem a több évtizedes életvitelük is. Ráadásul egyre több incidens alakul ki a régi és az új bérlők között, feljelentés is született már birtokháborítás miatt. Rezes arra kért mindenkit, hogy legyenek velük szolidárisak, a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseinek pedig azt üzenete: gondolják végig, milyen húsvétja lesz az érintett gazdáknak mindezek fényében.

Az akcióban társszervező Független Kisgazdapárt elnöke, Hegedűs Péter szerint ugyan most csak három birkával jöttek, és céljuk csupán az volt, hogy felhívják a figyelmet a hortobágyi gazdák helyezetére, de ha nem történik változás, akkor legközelebb 100-200 birkát fognak végigterelni az Alkotmány utcán, és százszor ennyien vesznek majd részt a megmozduláson. Hegedűs szerint a hortobágyi földpályázatok körül kialakult helyzet a mezőgazdaság „Buda-Cash vagy Quaestor-ügye”.

A sajtótájékoztatót követően petíciót adtak át, melyet a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Vass Krisztián vett át a tárca épületének bejáratánál.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/83702