Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2014. december 8. 15:55

Tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban!

Igazából még most is várom a bejelentést, hogy az egész csak vaskos csendőrhumor volt − de a poén csak nem akar csattanni. A mai hivatalos bejelentések szerint a Fidesz tényleg komolyan foglalkozik Kocsis Máté javaslatával, a politikusok, újságírók és a komplett ifjúság rendszeres drogtesztjének bevezetésével. A Fidesz már nem csak kisbaltával, hanem láncfűrésszel vágja maga alatt a fát? Ha meg tényleg csak arról szólt az egész, hogy az elégedetlenkedő tömegek és a kritikus firkászok előtt végighúzzák a rácson a botot, ahhoz csak gratulálni tudok, mert a hecc sikerült.

Coming out: nem, nem élek drogokkal, nélkülük is teljes az életem. Nem élek cigarettával sem, soha az életben nem cigiztem, egy slukkal sem; így egy fillérrel sem finanszírozom a Nemzeti Együttműködés Rendszerének trafikos barátait és üzletfeleit. Szóval engem küldhet a kormány drogtesztre − mentem én már rabosításra is fideszes politikus büntetőfeljelentése nyomán, abból se lett semmi, drogtesztből se lesz.
A politikusok drogtesztje legyen az ő kasztjuk magánügye, bár nem vagyok biztos abban, hogy mindegyikük minden pillanatban átmenne-e a teszten. És persze: ki „a politikus”, ki számítana bele ebbe a körbe pontosan?

És ugyanez a kérdés az újságírók esetében is: kik „az újságírók”? Akik a MÚOSZ tagjai? (Muhaha.) A főállású firkászok? A szabadúszók? A hobbibloggerek? A receptjeiket Facebookon megosztó háziasszonyok? A divatbloggerek? A horgászbloggerek? A nyugalmazott főorvos közírók? A publikus magánnaplót vezető kiscsajok? A közéletről elmélkedő vagy arról valamit beböffentő kommentelők? Bárki, aki valaha egy darab szöveget kitett egy nyilvános felületre? S ugyanúgy drogtesztre lenne kötelezve az ifjú belvárosi gonzósztár és mondjuk az Élet és Tudomány tisztességben megőszült, nyugdíj előtt álló ásványtani vagy rovarászati szakírója?

De ami nálam kivágta a biztosítékot, és ami nyilván megint közfelháborodást fog okozni a társadalomban, az a gyerekek és fiatalkorúak teljes nemzedékének drogtesztre való kötelezése. Mintha a Fiatal Demokraták Szövetségének fiatal politikusa a fiatalok kollektív droghasználatát vélelmezné. Ha most lenne egy szeretetben és bizalomban nevelt, ártatlan és ártalmatlan 12 éves gyerekem, és azt hallanám a tévéhíradóból, hogy egy politikus kötelező drogtesztre küldené őt; akkor azt hiszem, beleállítanám a bakancsomat a képernyőbe.

Mégis, micsoda kiforgatott, perverz logikával lehet úgy fellépni a drog társadalmi problémája ellen, hogy nem a rendőrséget, a nyomozó hatóságokat, a felderítést, illetve a felvilágosítást és a prevenciót erősítjük; hanem kötelező drogtesztet vezetünk be, vagyis a droghasználat kollektív gyanújával sújtjuk a komplett tizenéves nemzedéket? Micsoda megközelítés az, hogy az állam, a kormányzat a családok fölött átnyúlva vélelmezi, hogy a gyerek potenciális drogfogyasztó, így nem árt az ellenőrzése?

A számos technikai, infrastrukturális és egyáltalán, erőforrási akadályról még nem is beszéltünk. Zacher Gábor toxikológus az Inforádiónak elmondta: a hagyományos drogtesztek a mai drogpaletta 4-6 százalékát fedik le; a mintegy háromnegyed milliós érintetti kör drogtesztelése a mai árak mellett 50 milliárd forintra rúgna; miközben ma összesen három darab, egyenként mintegy 100 millió forint értékű olyan műszer van Magyarországon, amely viszonylag nagy pontossággal tudja kimutatni a legtöbb ma elérhető kábítószert. És ahogy Zacher Gábor rámutatott: Magyarországon 800 ezer alkohol- és 20 ezer kábítószerfüggő él, vagyis az alkoholizmus sokkal súlyosabb népegészségügyi probléma, mint a drog. Valószínűleg a politikusok és az újságírók körében is, teszem hozzá.

Nem gondoltam volna, hogy valamikor egy Novák Előddel fogok egy platformra kerülni, de ez esetben teljesen pontosan fogalmazott a jobbikos politikus: a Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt. Novák elfogadhatatlannak nevezte az iskolásokkal kapcsolatos általánosítást, ugyanakkor úgy vélte, valóban létezik a körükben valamennyire a probléma, azt azonban nem így kell megoldani. Novák jelezte: javaslatot nyújtottak be a parlamentnek arra vonatkozóan, hogy a korábbi, 960 milliós szintre emeljék vissza a prevencióra szánt forrásokat. A jobbikos politikus szerint alapvetően a rendőrség feladata lenne, hogy ne a végfogyasztókat, hanem a terjesztőket kapják el. „Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?” – kérdezte Novák, jogosan.

Végül pedig még egy felvetés: kérdés, hogy ez az egész meredek javaslat végül nem fog-e alkotmányos, alapjogi elveken, korlátokon elbukni vagy itthon, vagy legkésőbb Strasbourgban.
 
Több milliárdba, tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban! A felelős életre való nevelést oldják meg a családok, szeretetben és kölcsönös bizalomban.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/78696


Összesen 256 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


De sok baj van a Patyolattal...


Még egyszerűbb volna azt iktatni törvénybe, hogy senkinek se lehessen háza.

Kivéve a gyevi bírót.


"Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása"
Közúti alkohol fogyasztás ellenőrzése az autósok kollektív gyanúsítása.

A Besenyő család már napok óta ezt tárgyalja. Végül abban állapodtak meg, hogy fontosabb lenne a politikusok és médiamunkások pszichiátriai ellenőrzése.


Az én gyerekeim sem mennek drogtesztre.

Én pedig nem vagyok hajlandó kiadni a májam adatait. Senkinek! Azért sem. Az az én májam.

:-)

Válaszok:
Counter | 2014. december 8. 16:18

Az a nemzet mája. És a nemzet felelősségre vonhat azért, hogy hogy gondozod a rád bízott májat.

Válaszok:
packó | 2014. december 8. 16:20

Az nem a nemzet mája kérlek szépen, hanem a saját kis feldolgozó üzemem. A gyomrom mellett.

Válaszok:
Counter | 2014. december 8. 16:29

Majd átértékeled ezt, amikor jön a nemzet és visszaveszi a máját egy szakácskéssel.


Norvég Alap?

Én oda nem kattintok.


pedig nem tíz-, hanem százmilliárdokba lenne és nem megoldás - http://mandiner.hu/cikk/201412..


Nem, de emlékeztet egy régi szovjet filmre, amelyben a városba vetődött srácot felvilágosítják, hogy egy rendes komszomolista nem iszik, nem dohányzik és nem jár lóversenyre. A gyerek felcsillanó szemmel kérdi, hogy mi az a lóverseny.


A kormánynak az újraválasztás óta elment az esze, sorra jönnek az elmeháborodott ötletek:

netadó, vasárnapi zárvatartás, drogteszt.

Valamit kihagytam?


Ne legyünk már ilyen merevek!

A fiatalok mindig elviccelik az ilyen anonim felméréseket, én is mikor kaptam ilyen halál komoly kérdéseket, természetesen a legextrémebb választ adtam rá.


Amit te a ballib eszeddel "társadalmi csoportok felhergelésének" látsz, az a Magyar Nemzet Szent Szuverenitásának újrafelfedezése.

http://gfg.blog.hu/2013/08/28/..

"A szabadság azonban nem elméleti kérdés. A szabadságot gyakorolni kell.

Ha kinézünk az ablakon, azt látjuk, hogy nem mindenki képes gyakorolni a szabadságot. Szabadságunk van a döntésre, ami mindig gyakorlati és nem elméleti kérdés, de a szabadság megéléséhez döntenünk kell a szabadság mellett. Az a szuverén, aki képes meghozni ezt a

*semmiből születő döntést.*

A szabadság tehát a politika minden formáját feltöri, a szabadság ugyanis nem ellentétes hatalommal, hanem annak megvalósulása:

*a szabadság gyakorlása maga a hatalom.*

A szabadságot megvalósító hatalom pedig nem ismer nyugvópontot: csak tűzvész meg nyargalás az élete. A szakadatlan gyakorolt szabadság dönt arról, hogy fennáll-e a tűzvész, és hogy mit kell tenni a tűzvész elhárítása érdekében, majd nyargal tovább, újabb és újabb mozgásteret nyitva a cselekvés számára, büszkén jelentve ki, hogy az „előre!” annyit tesz: akármerre, egyetlen dolgot őrízve csak meg: saját körülrajzolhatatlanságát. S ha megpróbálják előle eltorlaszolni a végtelen fullánkját (mondván: nincs mozgástér, nincs alternatíva, úgysem lehet másként csinálni és így tovább), akkor mindig tesz vagy mond valami megjósolhatatlant, rést nyitva a lezárt kapukon, kinyílvánítva, hogy amit képvisel, „ez is egy európai álláspont”.

Míg a szabadság zsarnoksága magát a szabadságot bénítja meg, a hatalom szabadsága kiteljesíti azt."

Az utolsó előtti bekezdés teljes egészében lényeges. Ez egy bolsevik hitvallás.


Politikai kormányzás és permanens forradalom.

Bővebben GFG-től: http://gfg.blog.hu/2013/08/28/..


Feltett szándéka, hogy a mandiner legzsémbesebb vén boszorkájának címét is megszerezze?


Ez a "kollektív gyanúsítás"-szöveg fal egy kicsit. Elvégre a rendőrség az egész autóstársadalmat kollektíve gyanúsítja alkoholfogyasztással, amikor szondáztat, oszt mégis nyugodtság van.

Azt azonban jól el tudom képzelni, hogy praktikusan működésképtelen az ötlet, és ilyenként tipikus fideszes lufi.

Válaszok:
Counter | 2014. december 8. 20:12

Sehol sincs előírva, hogy minden sofőrt évente legalább egyszer kötelezően szondáztassanak meg.

Értelmes rendőr meg nem szondáztat, ha nincs rá oka, mert minek?

Válaszok:
Csomorkany | 2014. december 8. 20:24

Szerintem egy átlag osztályfőnök drogteszt nélkül is megmondja, ki az érintett az osztályában. Csak nem kérdezik.


Akkor én máris megítélem magának, mert rossz nézni, ahogy teper érte.

Leállhat, megkapta, legyen vele boldog.


Csak technikai akadálya van annak, hogy sűrítsék a szondáztatást. Elvileg akár a kocsikba is beépíthetnének egy rendőrségre bekötött alkoholszondát. Hirtelen nem látom az alkotmányos akadályt. Egyébként ugyanígy a személygépkocsikba épített tachográffal kapcsolatban sem.

Szóval hogy gyakorlatilag agyatlan fideszes baromság, azt nem vitatom, de hogy elvben ne lehetne egy szabálysértést kimutatni, arra azt mondom, hogy miért is ne?

Válaszok:
Counter | 2014. december 8. 20:31

Nagyon szívesen elmagyarázom.

Ezt azt jelenti, hogy aki a hatalmat birtokolja, annak a hatalmat állandóan gyakorolnia _kell_, máskülönben nem fog hatalombirtokosnak látszani.

A hatalmat pedig úgy kell gyakorolni, hogy az ne legyen kiszámítható, előrelátható és csak a hatalom gyakorlója értse a motivációkat és a célokat. Másképp nem igazi hatalom.

Ez a forradalmi kormányzás, a "tűzvész és nyargalás", a politikai értelemben vett felelőtlenség krédója.

Egy szóban: "csak", háromban: "megteszem, mert megtehetem", bővebben: "enyim a vár, tied a lekvár".


„Amikor már egy kisiskolás meg tudja találni a terjesztőket, akkor hogyan lehet az, hogy a rendőrség nem?”

Bizony, ez a lényeg.
A Fidesz egyre jobban elveszti a valóság érzékelését. Ráadásul ez még adna a bürokráciacsökkentésnek is, ami ugye szintén beharangozott nagy cél.


Mégis akkor mi a vérvörös lóvégtag a kollektív gyanúsítás, ha nem az, hogy drogtesztre kötelezik/köteleznék a teljes 12 és 18 év közötti korosztályt??

Ha gyerekeim még beleesnének ebbe a korosztályba, kiérném magamnak, hogy a gyerekeimet erre kötelezzék!!

Válaszok:
Counter | 2014. december 8. 21:06

Szerencsére nem esnek bele, így tulajdonképpen kényelmesen hátradőlhetsz. Ma se téged pécézett ki a NER.


"A rendőrség nem fogyasztó (még, remélhetőleg), másrészt meg felűről megmondják nekik, hogy kit szabad emiatt elkapni."


Persze, nem egyszerű megtalálni (bizonyítani) a terjesztőket, de sok eszköz áll rendelkezésükre.


Rajcsányinak igaza van.
Mégis: Mi a büdös fenének kellett megtiltani, hogy a tanár neveljen is, mi a retekért kell 10 éves gyerekeknek elviselhetetlen hangerővel diszkót tartani a sulikban, miért van joga egy marhának a kocsmában elinnia a fizetését, majd elüldöznie otthonról a családját, miért nincs joga a gyereknek az otthoni munkához, a családon belüli meghitt pillanatokhoz?

Aztán, ha bajba kerül, akkor nem a baj okát szüntetjük meg, vagy törekszünk megszüntetni, hanem ellenőrzünk mindenkit.
Tessék módosítani a BTK-t. A drogdílereket életfogytiglanra ítélni.
Az alkoholizmusról is kevés szó esik. Hogyan lehet, hogy általános iskolások rendszeresen részegre isszák magukat?

Miért nem arról értekeznek a kedves politikusok és a médiamunkások, hogy valóban bajban van a jövő, a jövő embere a mai gyerek.
Ehh!


Ezek lesznek a folyamatos kormánybuktatók.


"...nem a gyerek találja meg a dílert, hanem a díler a gyereket, aki soksor ugyan olyan iskolást küld maga helyett, mint a célszemély."

Akárhogy is van, mindig van aki válalkozik rá, a büntetés ellenére is. Még ott is, ahol ha elkapják, halálos itéletet kap. Szerencsére nem nincs a környezetemben olyan, akiről tudnám, hogy fogyaszt, vagy terjeszt. De bármikor jöhet szembe aki épp engem akar kifosztani, mert kell a pénz a drogra. Esetleg belőve autóval, amit nem tudok kikerülni.


Hm, a 10 évesen színházi előadás alatt színészeknek beszólogató, Antigonéról viccesnek hitt megjegyzéseket tevő kis kreténből is mi lett ;-)


Szerintem kamu az egész javaslat. Csak arról lehet szó, hogy a Fidesz olyan frontot akar most nyitni, amelyiken ő irányítja az eseményeket.

Ezzel együtt érdemes megfigyelni, ki hogyan reagál rá. Mondhatnám elválik a szar a májtól.
Immár 5-gyermekes apukaként talán hitelesen állítom azt, hogy szerintem a gyerekek jobban félnek a kötelező, ám fájdalommentes fogászati vizsgálattól, mint ahogy esetleg egy vizeletminta adástól félnének. A szintén kötelező védőoltásokról nem is beszélve.
RG és a mandiner Pál-fordulását már tisztáztuk. Mégis mókás látni, hogyan próbálja elképzelt gyerekére váró elképzelt megaláztatással fölkorbácsolni az indulatokat. Az új gazdáknak való megfelelési versenybe ő ezzel a pályaművel nevezett. Szánalmas.


Dehogynem. Kocsis Máté teljesen Fidesz-fertőzött, le vele.


"Ennek sokkal nagyobb a valószínűsége.
Otthon főzött, NER pálinkával belőve."

Ha fának csapódik, rendben van.


"hogy lehetne drogmentessé tenni a fölnövekvő generációt"

Nem lehet. És nagyon veszélyes marhaság nekiállni megpróbálni a tökéletes világot létrehozni ezen a Földön. Ráadásul erősen forradalmár színezetű.

A legutóbbi kísérletbe vagy 100 millióan haltak bele.


Hát igen. Vagy korosztályos pisiltetés, vagy tétlenség.


prevenció...de ezeknek ez nem mond semmit, mutasd be a drog hatásait


"Három éjjel, három nap nem elég a lábomnak,
Bárcsak ez az éjszaka Szent György napig tartana.

Farsang három napjába' nem vittél el a táncba,
Ha nem vittél a táncba, nem öntesz meg húsvétra.

Elment farsang, itt hagyott, a lányoknak bút hagyott,
De jénnékem nem hagyott, mer' én mindig víg vagyok."

Ősi drogos nóta.


"A gyilkosságoktól mentessé sem lehet tenni a világot, attól még az nem azt jelenti, hogy tétlenül kell nézni, hogy legyilkolják embertársaikat a bűnözők."

Határozottan a tétlenséget látod a korosztályos drogteszt egyetlen alternatívájának ebben a hasonlatban.

Hogy ki lát fekete-fehérben, az jó kérdés ezek után.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó