Reagálás Bencsik Gábor december 3-i nyílt levelére

2014. december 4. 12:16

Dömötör Csaba

Egy polgári társadalomban kategorikusan azt állítani, hogy gazdagságát minden politikus a politikának köszönheti, veszélyes és igaztalan.

Tisztelt Bencsik Úr!

Engedje meg, hogy néhány gondolattal reagáljak tegnapi nyílt levelére. Bajtársak között nagyon fontosak a segítő szándékkal írt vélemények. Biztos vagyok benne, hogy tegnapi levelét is segítő szándékkal írta. Én is úgy gondolom, hogy az önálló véleményalkotásra, és a társadalmi párbeszédre szükség van. Érvelése mögött azonban ugyanazt az értelmezést vélem felfedezni, mint amelyet a magyar és a nemzetközi sajtó jelentős része hetek óta sulykol. Nem vitatom, hogy a Fidesz vezetői között egyaránt vannak jómódú és kevésbé jómódú politikusok is, mint ahogy ez így van minden más pártban is. Egy polgári társadalomban kategorikusan azt állítani ugyanakkor, hogy gazdagságát minden politikus a politikának köszönheti, veszélyes és igaztalan. Ebben talán egyetérthetünk.

Természetesen minden magyar állampolgár, így Ön is joggal várja el, hogy a kormány tagjai, de tovább megyek, minden politikus a lehető legnagyobb nyilvánosság mellett végezze munkáját. Éppen ezért a kormány tagjai, valamint az államigazgatás vezetői több lépcsős szigorú ellenőrzésen, átvilágításon mennek át, és nyilvános vagyonnyilatkozatot tesznek.

Szeretném egyértelművé tenni, hogy a miniszterelnök sem tűri el, hogy bármilyen visszaélés történjen a közpénzekkel. Több alkalommal is egyértelművé tette, nem tűri a korrupciót. Bizonyára Ön sem gondolja, hogy a miniszterelnök azért nem tesz lépéseket, mert tanácsadói megtévesztik, sokkal inkább azért, mert a kormánytagok vonatkozásában egyetlenegy jogilag értelmezhető vádat sem fogalmaztak meg.

Mind a mai napig – bár a kormány több alkalommal is kérte: aki konkrétumokról tud, álljon elő velük – mind a hazai, mind pedig a nemzetközi térben csak homályos utalások hangozottak el. Ez nem lehet véletlen, ugyanis ha ezeket jogállami módon, a jogrendszer számára is megragadhatóan megfogalmaznák, azonnal kiderülne a vádak üres jellege, és a kormány tagjai könnyen bizonyíthatnák feddhetetlenségüket sorozatos helyreigazítási perekkel.

Ön levelében azt írja: Magyarország fél évezred kiszolgáltatottság után végre sikeres, békés, öntudatos, erős országgá válhat. Sokan értünk ezzel egyet. Ez az egyetértés vezetett ahhoz, hogy idén a magyarok három választás során is a folytatás és az összefogás mellett álltak ki, megerősítve bizalmukat a kormányzó pártokban. Éppen ezért remélem, a jövőben több szó esik majd az ország és a magyar emberek közös sikereiről, így a három százalékos gazdasági növekedésről, a csökkenő államadósságról, a valódi közteherviselésről, a családok támogatásáról, a fiatalkori munkanélküliség csökkenéséről, vagy éppen a hitelcsapdába jutott családok ezermilliárdos megsegítéséről.

Ezek az eredmények az elmúlt évek összefogásának köszönhetőek. Hiszem, hogy ezekért a célokért a jövőben is érdemes közösen kiállnunk.

Tisztelettel:

Dömötör Csaba
helyettes államtitkár, Miniszterelnökség

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/78522