Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2014. november 17. 14:08

Az amerikaiakat bizonyára hidegen hagyja, ha a kormányfő fecnikről beszél, a frakcióvezető Guantanamót emleget, és a Fidesz azt üzeni, hogy Gyurcsány mozgatja az Obama-adminisztrációt – akkor, ha közben a lényeges kérdésekben megbízható szövetségesként működünk.

„Szerintem egyszerű a történet: az Amerikai Egyesült Államok kormánya biztos szeretne lenni abban, hogy Magyarország nem csupán papíron és szavakban, de viselkedésében és döntéseiben is a szövetségese. Az amerikaikat egyáltalán nem érdekli, hogy ki a magyar miniszterelnök, nem okoz nekik élvezetet a kétharmados többséggel bíró Orbán Viktor megbuktatása, és különösen nem céljuk, hogy az amúgy borzasztó állapotban lévő magyar baloldalt segítsék kormányra. Nekik csak egy számít: biztosak lehessenek abban, hogy a NATO-ban együttműködő szövetségesük minden tekintetben velük és nem másokkal – azaz az oroszokkal - van. Az elmúlt időszak történései miatt – amiben magyar döntések és az ukrán-orosz konfliktus eseményei is benne vannak - elbizonytalanodtak, erősen figyeltek, majd léptek. Először finom jelzéseket küldtek, aztán egyértelműbben beszéltek, most pedig éppen – bár nem biztos, hogy már most ez volt a céljuk - egy belpolitikai válságot robbantottak ki.

Természetesen el lehet mesélni érzelemgazdagabban, nagyobb beleéléssel és akár komoly felháborodással is a történetet. Méltánytalanságról, erőpolitikáról, világcsendőrről is lehet értekezni. Két dolgot azonban érdemes lenne figyelembe venni. Egyrészt azt, hogy a politika nem áll meg a határokon. A nemzetközi politika is politika, talán még inkább farkastörvényekkel. Aki elfogadja idehaza, hogy a belpolitikában az erősebbnek és az ügyesebbnek több lehetősége van, az ne csodálkozzon azon sem, ha azt látja, hogy itt (is) bizony időnként egy kispolski halad szemben a kamionnal. Másrészt pedig azt sem kellene elfelejteni, hogy ezt a szövetséget nem ránk erőltették, hanem mi választottuk. S ha nem tetszik, ha elfogadhatatlannak tartjuk a belső rendjét, ha nem akarjuk megkötni, elkötelezni magunkat, távozhatunk is, lehetünk semlegesek, vagy választhatunk magunknak más védőernyőt. De tényleg ezt akarjuk? A demokratikusan megválasztott magyar kormányok és egy népszavazáson a magyar nép döntött korábban úgy, hogy a NATO-ban keres védelmet és ezzel az USA-t választja szövetségesének. Vajon komolyan számon lehet kérni ennek a szövetségnek a vezető erején, hogy érvényesíti az érdekeit és mindent megtesz a szövetség biztonságos működéséért? Mi nem ugyanezt várnánk el a vezetőinktől? (...)

Az amerikaiakat bizonyára hidegen hagyja, ha a kormányfő fecnikről beszél, a frakcióvezető Guantanamót emleget, és a Fidesz azt üzeni, hogy Gyurcsány mozgatja az Obama-adminisztrációt – akkor, ha közben a lényeges kérdésekben megbízható szövetségesként működünk. Ugyanakkor, ha nem ez a helyzet, ugyanezek a mondatok százszorosára erősíthetik fel és meggyőzően igazolhatják azt a bizonytalanságot, amelyet az amerikaiak a magyar kormány elkötelezettségével kapcsolatban éreznek. S ez már nem csak játék a szavakkal, és nem is csupán szimpla népszórakoztatás: ez ebben az esetben a magyar válasz, amelynek következményei lesznek, s amelyért a felelősséget is vállalni kell.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/77705


Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az USA a világ másik végén, Oroszország/Ukrajna meg itt van.
És lehet, hogy az amcsiknak meglepő, de nem akarunk felvonulási terület lenni - még az oroszok/ukránok ellen sem.
Mert, valóban, az amcsik semmit nem akarnak csak egy hű szövetségest. De még jobban egy készséges seggnyalót. (Az sem baj, ha komcsi, az sem baj, ha korrupt.)


A NATO sem nekünk volt fontos, hanem nekik.
Akkor éppen Jugoszláviába exportálták a bombákat.
Pardon: a demokráciát!


miért, lehetett volna még a kgst os választani...

a nép döntött, demokrácia van :D muhahahahahahahaha


Török Gábor, ha más nézőpontot választana, rögtön másként látná a dolgokat.

Magyarország még pontnak sem tekinthető az USA szemszögéből nézve. Az EU és benne a fejlett országok és KE viszonylatban is a nagyobbak már más "falat". Magyarország ebben az egészben nem más, mint a kiválasztott "fekete bárány", amely példastatuálásra szolgál. Figyelmeztetés a többieknek, hallunk, hallgatódzunk és ha nem arra a zenére táncoltok, amit mi játszunk akkor így fogtok járni.

Az USA a saját érdeke mentén köt egyességet, vagy felrúg egyességet. Ilyen az angol politikai is.


"Az amerikaikat egyáltalán nem érdekli, hogy ki a magyar miniszterelnök, nem okoz nekik élvezetet a kétharmados többséggel bíró Orbán Viktor megbuktatása..."
Ne szépítsük a dolgokat, a Ch. Gati-Clinton-házaspár-Goodfriend -projekt pillanatnyilag nem áll győzelemre Magyarországon, de még nem dőlt el semmit. Nem kell púderezni ezeket az embereket, olvass Victoria Nulandot, vagy Samantha Powert. Az egyik az USA külügyi államtitkára, a másik az USA ENSZ-nagykövete...

A VESZTÜNKET AKARJÁK, IGEN!

Engem viszont ez érdekel, s a magyarokat - nem a magyarországiakat! - is ez. Csakis ez:

2002: államadósság 8000 milliárd Ft.
2010 államadósság: 22000 milliárd Ft.
Az államadósság-növekedés több, mint két és félszeres, majdnem háromszoros. Eddig érted, remélem.
2010: 22000 milliárd-2014: 24 000 milliárd. A növekedés 2000 milliárd, elenyésző.
HA AZ ORBÁN-KORMÁNY FOLYTATJA ELŐDEI, A SZAKÉRTŐ MSZP-SZDSZ KORMÁNYOK ÁMOKFUTÁSÁT, MA AZ ÁLLAMADÓSSÁG ENNEK KÖZEL HÁROMSZOROSA:
60 EZER MILLIÁRD FORINT LENNE!
No comment..., ill.
Hogy mi hagyja hidegen az amerikaiakat és mi nem, legyen az ő gondjuk.
Még egyszer:
2010 óta nyíltan a vesztünket akarják. CSAK REMÉLNI LEHET, HOGY MINDEZ A FELÜLETES, ESETLEG A FÉLRETÁJÉKOZTATÁS HIBÁJA. Ami engem illet, észben fogom tartami, s nem felejtem el.
Tehát: nem hiszek neked, Gábor!
Ha azt írtad volna, hogy jobb lenne, ha kussolnánk, akkor azt hiteles álláspontként lehetne értékelni...


Na ja! A "tanárok" azért hallgatták le Németország vezetőinek a beszélgetését, mert pikkelnek rájuk. Még Merkelre is? Vajon miért? Vajon még kiket hallgattak le és ezen kívül még milyen "demokratikus" eszközöket vetettek be?
Amerikának mindenki más olyan, mint a nyuszi története a sapkával. Ehhez pedig mindig van aki tapsol.


abelrobertbenedek!
Zavart!

Te írtad 15:45 -kor a fentieket, én meg korábban a lentieket:

marko11 2014. november 17. 14:38
A NATO sem nekünk volt fontos, hanem nekik.
Akkor éppen Jugoszláviába exportálták a bombákat.
Pardon: a demokráciát!
(A fecni nem pirul el)


" ma a Nyugat azt akarja, hogy párttagok, apparatcsikok és kémek irányítsák Kelet-Európát."

Igen, röviden erről van szó.
Kivételek mindig voltak, vannak.
Helmut Kohl, Helmut Schmidt, Henry Kissinger,...
Régebben Jimmy Carter, Margaret Thatcher, Ronald Reagan - őt kellett volna első helyen említenem...
Talán megéreztek valamit abból, amit mások mellett
Henry John Temple Palmerston (1784-1865) angol politikus (magyarországi angol nagykövet 1848-ban) a magyarok szeretetéről éppen nem híres diplomata mondott rólunk, ill. őseinkről:

"... a Habsburgok keleti birtokán élő magyar nép... nem csak kontinensünk egyik legerősebb államát alkotta évszázadokon át, de valami általunk nem ismert nagyon ősi műveltséggel a környező népeket és országokat századokon át teljes tiszteletadásra tudták kényszeríteni. Sir Boyle azt is tudni vélte, hogy népi nyelvük rendkívül kifejező és a dalaik ősibbek, szebbek, kifejezőbbek a mieninknél."


Neked fogalmad sincs az illiberális demokráci fogalmáról csak szajkózod amit olvasol, hallasz olvasol a balliberális médiában. Liberális demokrácia pedig nem létezik, hanem demokrácia, A liberalizmus pedig egy általános fogalom, amelynek különböző irányzatai vannak.
Olvasd el Francis Fukuyama "A történelem vége és az utolsó ember c. művét, Samuel P. Huntington cikkeit, továbbá Fareed Rafiq Zakaria indiai származású USA-beli szerző The Rise of Illiberal Democracy című tanulmányát, és amikor ezt megtetted, összevetetted egymással, akkor vitaképes leszel. Addig viszont csak egy kotyogó vagy.

Máskülönben pedig, nem az illiberális demokrácia dicséretétől van szó, hanem az adott ország önmagához viszonyított rövid idő alatt történő gazdasági, kulturális növekedéséről.


Török, szerencséje örök, ezért állítja:

"A nemzetközi politika is politika, talán még inkább farkastörvényekkel." Azaz elfogadja a farkastörvényeket, ha az USA alkalmazza!

Mennyire becsülhető a papíron létező jog? Nem sokra.

Nemrég kiderült: az USA Nemzetbiztonsági Hivatala tömegével hallgatta le az e-maileket, telefonhívásokat és egyáltalán mindenféle kommunikációt. Annyira belejöttek ebbe, hogy egyúttal, ha már ott voltak, lehallgatták az EU telefonjait és számítógépes adatforgalmát is.

(Még kedves szövetségesüket, Merkel német kancellárt is).

Talán már azt is tudják, hogy özv. Kovácsné miért kapott trafik-koncessziót Felsőbürgözdön, a Kossuth utcában, és milyen szerepet játszott ebben Orbán Viktor személyesen.


Bővítsük, - vagy szűkítsük - a kört, most olvastam:
""Az amerikai ügyvivő - A. Goodfriend - a 19 éve meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin fiával találkozott vasárnap este Budapesten - értesült az atv.hu.
Juval Rabin és André Goodfriend a “konflikutusok megoldásának lehetőségeiről” beszéltek - írta az ügyvivő Twitter-üzenetében.
Juval Rabin az atv.hu kérdésére elmondta, nem üzleti célból utazott Budapestre. Hozzátette: a meghívást csupán néhány napja kapta és “nagyon rövid idő állt rendelkezésére” a felkészülésre."
Akkor mi is az, ami hidegen hagyja az Egyesült Államokat, Gábor?


Másként tudom.
A kínai állam a teljes USA államadósság 21,8 % (1273,5 milliárd USD) részét birtokolta 2014 januárjában a legfrissebb adatok szerint; mely saját GDP-jük körülbelül 10%-ának felel meg.


"próbálják betuszkolni középre"

Hiszen közepes. Már miért kellene tuszkolni? Még ennél is közepesebb legyen? ;-)


Mi van smog kocsmáros? Már megint a söntésben internetezel?


:D

Nem tudsz te semmit. Még a saját állításod sem tudod megmagyarázni. Nevetséges vagy ismét.
Azért csak nyugodtan lajkold magadat és smog haveroddal meg is beszélheted.


Még egy infó, Gábor:
"Amerikai magyarok szerint torz kép jut el Obamához Magyarországról:
Barack Obama amerikai elnökre legfeljebb négy-öt magyar személy bír befolyással, de tőlük az Egyesült Államok vezetése torz képet kap Magyarországról."
Lehet találgatni, ki az a négy-öt személy?
Tipp: nem a budapesti Körúton kívülről valók.


Nincs igazad. Máskor se volt.
Ezen túl a "Meg megteheted." mekegés a kecskeházyak stílusa.
Röviden kecskeházy leszármazott vagy. Ezentúl mindig csak ezzel a mondattal fogok reagálni a hsz.-ra, ha valótlannak tartom; "Meg megteheted, mert kecskeházy vagy."


Azért mert TG-nak ez az írása is olyan, mint a legtöbb. Semmitmondó és logikátlan. Amennyiben ilyen formában dicsérné a kormányt, Orbánt, akkor is azt írnám.
A stílusod pedig közönséges, alpári, kocsmai. Válaszd ki melyik tetszik jobban.


Nem humornak szántam. Mindent a maga idejében. Humornak most itt vagy te. Rám ilyenkor nincs szükség.


Gábor!
Hogy írhatsz ilyet, hogy az USA-t nem érdekli, hogy ki a miniszterelnök Magyarországon?
Amióta Orbán Viktor ill. jobb oldali kormány van állandóan kopogtatnak a fejünkön.
Kik pénzelték Bajnait?
Mit művelnek az ottani "magyar" tanácsadók?
Soros a forint bedöntésével?
Az USA egy agresszor.
Ahová beteszi a lábát, ott kő kövön nem marad.
És ne magyarázd el, hogy azért nem vagyunk hűséges szövetségesek, mert az oroszok által épített atomerőműt, most természetesen oroszokkal fogjuk megépíteni.

Az EU kap bármilyen kompenzációt az USA-tól azért a hatalmas kárárt amit okozott a tagállamoknak?
Csak azért, mert az oroszok nem engedik, hogy az USA a küszöbükre tegye a lábát?


"Amerikát nem érdekli, ki Magyarország miniszterelnöke"- nekem úgy tűnik, Bajnait nagyon is erőltettékHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó