Index: Étolajról szólhat a kitiltási botrány

2014. október 20. 14:28

Amerikai károsultjai is voltak a Horváth András által tavaly feltárt áfacsalási botránynak: ők elégelték meg, hogy a magyar hatóságok nem lépnek az ügyben – írja az Index. A Bunge nevű amerikai cég lehet az ügy főszereplője, akik már három éve is felhívták rá a figyelmet, hogy 20-25 milliárd forintnyi áfát csalhatnak el az iparágban.

2014. október 20. 14:28

A Horváth András által nyilvánosság elé tárt áfacsalások miatt tilthattak magyar állampolgárokat az Egyesült Államokból – írja az Index. A lap szerint a Vénusz és Floriol étolajakat gyártó, hálózatos áfacsalások miatt komoly veszteségeket elszenvedő amerikai Bunge elégelhette meg, hogy a magyar hatóságok tehetetlennek bizonyultak az ügyben. A bili végül valószínűleg egy korrupciós ajánlat miatt borult: felajánlották a cégnek, hogy ha adnak pénzt egy bizonyos alapítványnak, akkor a NAV békén fogja őket hagyni.

Az Index értékelése szerint az ügy közvetlen oka tehát nem politikai, de a kitiltásnak, mint diplomáciai szempontból drasztikus intézkedésnek mindenképpen oka Budapest és Washington elhidegült viszonya. A rossz viszony oka az Orbán-kormány tiltakozása az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellen, valamint a kormány támadása a civil szervezetek ellen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. október 21. 09:45
"A Horváth András által nyilvánosság elé tárt áfacsalások miatt tilthattak magyar állampolgárokat az Egyesült Államokból " --- Az Index és a ballibák kedves Andriskája írt egy tanulmányt, ahol részletezi az ÁFA-csalások lehetséges formációit! Nagy akart lenni a fiú, törekvése minimum kételyeket hagy az olvasóban. Erre alapozva tiltanak ki embereket az USA-ból, ami önmagában nem téma, de az, hogy mocskos módon prejudikálnak, maga a demokráciát hirdetők diktatórikus megnyilvánulása. Az USA azt tilt ki, akit akar, de ha demokratikus berendezkedésű, akkor -ha botrányt csap- korrektül kéne eljárnia! Nevezze meg az eseteket és az azzal kapcsolatos személyi összefüggéseket! Ugyanis: Kit érdekel, hogy náluk milyen álszent, nesze semmi, fogd meg jól törvénykezés van, beavatkoztak egy szuverén állam belügyébe, hangulatkeltés céljából. A minimális elvárás, hogy indokolják a kormányt hírbe hozó álláspontjukat!
thymian
2014. október 20. 19:45
Ez a dezső elvtárs mindent tud? Csak nem valami titkosszolga, hogy beröppennek hozzá iratok, információk? Nagyon úgy néz ki, hogy de.
drkovax
2014. október 20. 18:32
Horváth Andrásnál még számlagyárral való üzletelés és annak elsimítása szerepelt ... Szóval, akkor egy konteo: 1. A B...e cég 2010 előtt megbukott egy számlagyáras adócsalás (áfa visszaigénylés és tao alap csökkentés fiktív számla alapján), de akkor ezt az ügyet "felülről leállították" (forrás HA) 2. A kinek egyszer sikerül, az máskor is megpróbálja, de lehet, hogy másodszor is megbukik ... 3. Esetleg most nem állították le fentről a vizsgálatot, sőt valaki le akarta porolni a 2009-es még el nem évült dossziét is. 4. Esetleg nem is az a baj, hogy korrupt volt a NAV-os vizsgálat most, hanem az, hogy nem állt kötélnek ? És most így állnak bosszút rajta ?
Mich
2014. október 20. 16:31
Arra nem is gondoltok, Index-idióták, hogy az áfacsalásnak a magyar állam a legnagyobb kárvallottja...?! Legalább a Mandinernek lehetne esze, ha már az Indexnek és az amerikai nagykövet-pótléknak nincsen...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik