Az Iphone-őrület

2014. szeptember 22. 12:07

Aki azt gondolja, hogy az Iphone több, mint egy termék, és ezért csak személyesen rajongva lehet kiállni a sort, az rettenetesen ostoba.

2014. szeptember 22. 12:07
Tallián Miklós
Kapitalizmus

Megláttam ezt a videót:

Arról szól, hogy most már nem a fanatikusok állnak sorba a készülékért, hanem szegény kínaiak ülnek ott napokig, hogy aztán a megvásárolt cuccot eladják a feketepiacon. Ami különösen mellbe vágott, hogy a film érezhetően azt a hangulatot sugallja, hogy ez nem jó, és hogy ez ellen tenni kellene valamit, és egyáltalán, mi ez, és a kommentszekció csak durvább: egy csomóan követelik, hogy valaki tegyen valamit, legyen kötelező a személyi az Iphone-vásárláshoz, stb.

Na most akinek az a reakciója, hogy ez egy ilyen fúj dolog, az sajnos mindenképp buta, de valószínűleg még gonosz is. A helyzet ugyanis a következő.

  • Milton Friedman örökbecsű mondása óta tudjuk, hogy a feketepiac nem a piac ellensége, hanem a szabad piac megteremtésének módja ott, ahol a hivatalos szabályok ezt nem engedik. Az Apple pedig bizony keményen korlátozza az Iphone elérhetőségét, ez részükről érthető is, azonban azt nem tudja betiltani, hogy valaki vegyen egy készüléket (készpénzért), és utána továbbadja, szintén készpénzért. Azt meg Coase óta tudjuk, hogy ha a tranzakciós költségek kellően alacsonyak, akkor a piaci tranzakciók meg is valósulnak, tehát egymásra talál az, akinek kell egy Iphone, meg az, akinek van pénzzé tehető ideje kiülni a sort, meg a közvetítő, aki összekapcsolja ezeket a feleket. Itt sem történik más.
  • Aki azt gondolja, hogy az Iphone több, mint egy termék, és ezért csak személyesen rajongva lehet kiállni a sort, az rettenetesen ostoba. Az Iphone-nál sokkal személyesebb dolgokra is simán igazak a közgazdaságtan törvényszerűségei, az Iphone meg, akárhogy is nézzük, egy telefon.
  • Aki meg azt gondolja, hogy néz az ki, hogy a drága környék legdrágább Apple-boltja előtt nem jól öltözött hipszterek ölik egymást az Iphone-ért, hanem csóró kínaiak, az egyrészt nem érti az előbbieket, másrészt még gonosz is, mert tenni akar az ellen, hogy szegény emberek pénzt keressenek, és mellesleg összességében mindenki jobban járjon.
  • Különösen undorító az egész, ha egy magát progresszívnek, szociálisan érzékenynek kikiáltó alak csinálja ezt. Úgyhogy inkább tessék örülni, és én nagyon boldog lennék, ha ez Magyarországon is megjelenne, mert azt jelentené, még vannak, akiknek megvan a maguk természetes ösztöne a piacok működését illetően. (Persze nincsenek illúzióim, gondolom a magyar Apple-kereskedők a plázás biztonsági őrökkel egyetértésben a filmen látott rendőri intézkedéseknél sokkal brutálisabb eszközöktől sem riadnának vissza.)
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2014. szeptember 22. 16:37
Közép-Európa legtöbb országában, így nálunk is az eladások terén a WP már lenyomta az iPhone-t. Errefelé lehet, hogy épeszűbbek az emberek.
hátakkor
2014. szeptember 22. 15:03
"meg azt gondolja, hogy néz az ki, hogy a drága környék legdrágább Apple-boltja előtt nem jól öltözött hipszterek ölik egymást az Iphone-ért, hanem csóró kínaiak, az egyrészt nem érti az előbbieket, másrészt még gonosz is, mert tenni akar az ellen, hogy szegény emberek pénzt keressenek, és mellesleg összességében mindenki jobban járjon." Mi értjük és nem írogatunk ennyit erről..
Droite
2014. szeptember 22. 14:18
Brooklynban elek ajanlom mindenkinek csucsban az N-es és a D-s traint mintha Pekingben lennel és tenyleg rohadt budosek! :)
1000bocs
2014. szeptember 22. 13:42
"Apple pedig bizony keményen korlátozza az Iphone elérhetőségét" - oh, de tájékozott a szerző. Talán adat erre az állításra? Ha nem is érdeklődik a technikai hírek iránt, akkor sem tudta volna a múlt hetekben elkerülni azt a mindenhol szereplő hírt, miszerint több millió telefon fogyott el elővételben, nem képesek kielégíteni az igényeket. A bejelentéskor. Néhány óra alatt. Még a boltok nyitása előtt. Tehát az első néhány repülőnyi iPhone futárral megy a több millió vásárlónak, aki azonnal megrendelte neten. Ami marad, az mehet a boltba. Ettől persze igaz, hogy nagy a hype. Az amcsiknál megy ez a sorbanállós, tapsoljuk meg őket műsor a bolt nyitásakor ami valóban vicces/visszataszító. Úgy tesznek, hogy ha sokan sikítanak, tapsolnak és éljeneznek egyszerre, akkor valóban van valami ünnepelni való. Ami nem más mint a show maga. Ami azért eléggé vicces. Mert csak annyi trötént hogy kinyílt a bolt ugyanúgy, mint az év többi napján. Viszont a sokak által dédelgetett kapitalizmus hozza magával azt is, hogy ha a vásárlók átverésével több pénzt lehet keresni, akkor az meg fog történni. Vagy ha a vásárlók agyatlan zombivá nevelésével jobban fut az üzlet, akkor nagy pénzek indulnak el ezt elősegítendő. A leírt jelenségek évek óta ismertek. A cikkíró elkésett 4 évet kb. Akkor ezek a jelenségek még furcsák voltak, azóta ezeket a már megunt sztorikat beraktuk a többi hasonló mellé abba a dobozba amin a felirat: AZ EMBER MÉGISCSAK HÜLYE ÁLLAT VALAHOL:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik