Volt egyszer egy békénk

2014. szeptember 17. 08:25

Jó volna most gondoskodni arról, hogy száz év múlva Európa vezetőinek ne kelljen napjaink eseményeit az 1914-eshez hasonlítaniuk.

2014. szeptember 17. 08:25
Andor László
Népszava

„Vannak, akik úgy tekintenek a NATO-ra, mintha valamiféle bármikor szedhető »aszpirin« lenne a nemzetközi instabilitás minden formájának megjelenésére. A NATO közelségének, esetleges szerepvállalásának túlhangsúlyozása azonban sokszor inkább csak olaj a tűzre, nem pedig a válságból való kilábalás ösztönzője. A NATO küldetése tagjainak védelméről szól; más országok belső konfliktusainak megoldására, gazdasági fejlesztésre kevéssé alkalmas. Mivel a háborúskodáshoz vezető konfliktus alapvetően nem nemzetközi, hanem az országon belüli, nem képzelhető el stabilizáció anélkül, hogy Ukrajna új alkotmányos berendezkedése jobban tekintetbe vegye az ország és a társadalom tagoltságát. Fontos az is, hogy ne lehessen okkal, ok nélkül megkérdőjelezni a kijevi kormány demokratikus legitimitását, és ne kelljen aggódni a különféle szélsőjobboldali csoportok jelenléte és befolyása miatt.

A nemzetközi kapcsolatok szakirodalmában sokáig használatos volt a Vietnam-szindróma kifejezés, amely arra utalt, hogy a katonai beavatkozással járó áldozatok nagysága és a befejezés nehézsége miatt kétszer is meg kell gondolni minden olyan lépést, amely a fegyveres összecsapás felé vezet. Aztán ez a tanulság feledésbe merült, és jött az iraki háború. Ma a világnak megint szüksége van egy kis Vietnam-szindrómára, megtetézve az iraki, szíriai, afganisztáni, balkáni beavatkozások tanulságaival.

Obama is, az EU is kapott már Nobel-békedíjat. Itt az alkalom bizonyítani, hogy ez inspirációt és ösztönzést jelenthet a létező konfliktusok békés megoldásához, a vérfürdők megelőzéséhez. Jó volna most gondoskodni arról, hogy száz év múlva Európa vezetőinek ne kelljen napjaink eseményeit az 1914-eshez hasonlítaniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. szeptember 17. 19:02
""napjaink eseményeit az 1914-eshez hasonlítaniuk."" Melyik putyin örököst ölik meg és hol? Talán Krimben és jön a III. ????
kaktuszvirág
2014. szeptember 17. 14:04
Ez az Andor miért nem aliázik?
slomovicz
2014. szeptember 17. 14:02
A néha helyénvaló mondatok, rossz embertől és rossz helyen leírva semmit sem érnek. Nézem a neoliberális világ - mérhetetlen ostobaságát, ahogy korábban stabil- arab országokból, romhalmazt csinálnak, ahogy arcul köpi- szétveri a korábbi Orosz - Amerikai - Európai együttmüködést- ahogy az EU lábon lövi saját magát - "szankciókkal" ami csak magának árt,- Csak egy szó jut eszembe. Ezek hülyék! És ezek kormányoznak egy földrészt?
Mich
2014. szeptember 17. 13:10
1914 századik évfordulóján teljesen jogos a háborúról és a "békéről" beszélni - de ez a Hiteltelen Andor az Uszító Népszevában...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik