A nők menthetik meg a brit uniót

2014. szeptember 17. 08:23

A csütörtöki skót függetlenségi népszavazás előtti utolsó felmérések szerint szűken, 52-48 százalék arányban vezetnek az uniópártiak. Az egyik közvélemény-kutató arra is rámutatott, hogy a nők körében jóval nagyobb, 16 százalékos az uniópártiak előnye.

2014. szeptember 17. 08:23

A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatják a csütörtöki skót népszavazás előtt elvégzett utolsó közvélemény-kutatások, amelyekből kitűnik az is, hogy a brit uniót a női szavazók menthetik meg.

A The Daily Telegraph konzervatív brit napilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat - amelyet az újság kedd éjjel ismertetett - azt jelzi, hogy a bizonytalanok kiszűrésével számolva jelenleg 52 százaléknyian vetnék el Skócia függetlenné válását, és 48 százalék voksolna az elszakadásra. A függetlenségellenes szavazótábor előnye a vasárnap elvégzett előző felmérésben még hat százalékpont volt ennél a cégnél; innen szűkült azóta a most mért 4 százalékpontra.

Az Opinium adataival pontosan megegyező megoszlást mutatott ki két másik országos közvélemény-kutató is. Az ICM, amely a The Scotsman című skót lap számára végezte el új felmérését, illetve a Survation, amely a Daily Mail című brit napilap skóciai kiadásának megbízásából mérte a szavazói preferenciákat, egyaránt a függetlenségellenes oldal 52 százalékos támogatottságát mutatta ki az elszakadást pártolók 48 százalékos arányával szemben.

Az Opinium felmérésének részletes lebontása jelentős eltéréseket mutat a férfi és a női választók preferenciái között. A cég kimutatta, hogy a választásra jogosult nők közül 58 százaléknyian készülnek nemmel voksolni az elszakadásra a csütörtöki referendumon; a függetlenséget 42 százalékuk támogatja, vagyis a női szavazótáborban 16 százalékponttal vezet a brit unió fenntartását pártoló oldal. Az előny vasárnap óta 2 százalékponttal nőtt. A férfiak között ugyanakkor többségben vannak a függetlenségpártiak: a férfi szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy Skócia elszakadására kíván voksolni, és 47 százalékos a függetlenségellenes tábor támogatottsága.

A népszavazási részvétel példátlannak ígérkezik: a teljes mintán belül a megkérdezettek 91 százaléka mondta azt, hogy mindenképpen elmegy szavazni.

A skótok csaknem fele ugyanakkor úgy érzi, hogy a népszavazási kampány mélyen megosztotta a skót társadalmat, és károsította Skócia viszonyát az Egyesült Királyság többi nemzetével. Az Opinium vizsgálatába bevontak 49 százaléka vélekedett így.

A skótok relatív többsége mindazonáltal elhiszi Alex Salmond skót miniszterelnöknek, hogy Skócia független országként is megtarthatná a fontot fizetőeszközéül. A megkérdezettek 47 százaléka szerint Skócia tovább használhatná a fontot akkor is, ha elszakadna Nagy-Britanniától, és 37 százalék volt ellenkező véleményen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. szeptember 17. 21:21
Az tény, hogy az anglománia a nők körében nagyobb, itt nálunk is. Ezért népszerűek az angol turkálók is.
Bankkárkormány
2014. szeptember 17. 13:39
Búvár Kund jól nyomod:) Adjál a szájuknak
Bankkárkormány
2014. szeptember 17. 12:18
vigyor: "Miért ne lehetne más véleményük a nőknek, mint a férfiaknak?" Mert buták, szeszélyesek és maguk se tudják mit akarnak de hiszteznek azért hogy megkapják
Bankkárkormány
2014. szeptember 17. 12:16
Buvár Kund "Akkor a férjeknek el kell kicsit beszélgetniük velük a hétvégéig, " Beszélgeni? Minek? Néhány jól irányzott, közepes erősségű pofon, aztán utasítani az asszonyt hogy a szavazófőlkében fényképezze le a telefonjával a szavazólapot hogy a család ura ellenőrizni tudja , kire szavazott Oszt jónapot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik