Miért akarnak a skótok elszakadni?

2014. szeptember 16. 14:15

Történészeket és újságírókat kérdezett az Euronews a skót függetlenség legfőbb kérdéseiről.

2014. szeptember 16. 14:15

A skót parlament 1998-as létrehozása csak felerősítette az elszakadáspárti hangokat és megerősítette a Skót Nemzeti Pártot. A párt a legutóbbi választásokat meg is nyerte a párt Skóciában és így kormányt is alakíthatott.

Az Euronews által megkérdezett szakértők szerint a skót elégedetlenség – Angliával, és főleg a konzervatívokkal szemben – Thatcher nehézipart leépítő intézkedéseire vezethető vissza.

A skót olajból a Brit Államkincstárnak a 80-as években jelentős bevétele származott, így a függetlenség kérdésében is nagy szerepet játszik az olaj, ami azonban fogyóban van.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 17. 01:51
Mert jobb szabadon éhen halni, mint rabságban élni. Elválik, hogy a skót kuruc vagy labanc nép-e. A skót olaj elegendő még 30-40 évig, annyi idő pedig elvileg bőven elegendő egy normális ország kiépítéséhez. Nem minden ország olyan, mint Magyarország, hogy 24 év alatt sem viszi semmire.
Apáczai
2014. szeptember 16. 16:49
Nincsen olyan nemzet, amelyik jószántából hódolna be egy megszálló, beolvasztónak. Ez minden esetben kényszer következménye. Remélem, a slótok elindítanak egy megtisztulási folyamatot Európában. Rég óta esedékes már. De még az USA déli államai is mozgolódnak. Nem véletlenül.
3M..
2014. szeptember 16. 15:10
Az elszakadással, mindenképp nyerhetnek. Megszabadulnak a szigetországba bevándorlóktól, meglévő, és kitermelhető természeti kincseikkel, norvég vagy arab állam-beli életszínvonalat biztosíthatnak állampolgáraiknak, és ami a legelőnyösebb, megszabadulnak az EU-tól, ami csak kizsigereli őket. Oroszországgal pedig megkötés nélkül kereskedhetnek, akár a híd szerepét betöltve úniós országok, és Oroszország között. Pár év és messze maguk mögött hagyják a leszakadófélben lévő Európát. Szebb Jövőt!
Senye Péter
2014. szeptember 16. 15:00
... és talán megrémíti őket Anglia egyre inkább 'multikulturális' állapota.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik