Se veled, se nélküled: a skót függetlenségi kampány

2014. szeptember 16. 12:49

A függetlenségpártiak szerint Skócia a függetlenség kikiáltása után a világ hatodik leggazdagabb országává válhatna.

2014. szeptember 16. 12:49
DanielDzsi
Poliverzum

„Most nézzük át, hogy Alex Salmondék milyen témákra helyezték a hangsúlyt, miképpen érveltek a függetlenség mellett, és mi lett az annyira vágyott televíziós vitájával. Előbb azonban ismertessük, hogy milyen politikai erők tartoznak ebbe a közösségbe. Az unionistákhoz hasonlóan a skót függetlenségiek is plurális politikai közösséget alkotnak. A politikai pártok közül kiemelkedik a Skót Nemzeti Párt, de említésre méltó, hogy a Skót Zöld Párt is függetlenség párti; mozgalmi szinten pedig megemlíthetjük a Nők a Függetlenségért nevű feminista mozgalmat is. Azért, hogy a London támogatását is élvező unionistákkal egyenrangú erővé váljanak, egyesítették erőiket a függetlenségért küzdő Yes Scotland kampányban.

A függetlenségi YES kampány egyik fő üzenete az, hogy Skóciának nem felel meg a jelenlegi brit politikai rendszer. A szuverenisták szerint Skócia függetlenné válása után, azonnal hozzá kell látni kiépíteni saját demokratikus politikai intézményeiket és politikai rendszerüket. Leginkább azt sérelmezik, hogy szerintük a skótok nincsenek eléggé képviselve a Westminsterben. A szokásjogon alapuló íratlan alkotmányt elfogadhatatlannak tartják, és a Lordok Házával sincsenek megelégedve. Miért? Salmondék szerint a Lordok Háza nem demokratikus, mert nem közvetlenül a polgárok választják meg. Ezért a függetlenség megszerzése után megszüntetnék a felsőházat, vagy esetleg egy demokratikusan megválasztott második kamarát hoznának létre. Ez egyébként kissé ellentmondásos, mert a mostani skót parlament (Holyrood) egykamarás, tehát semmit sem kellene megszüntetni. Természetesen nem csak erre alapozzák a Londontól való elszakadás szükségességét.

Azt tervezik, hogy a már sokat emlegetett Északi-tenger közelében lévő hatalmas olaj és gázbevételekből fedeznék a fiatal állam költségvetésének jelentős részét. Ebben van is ráció, hiszen ha Edinburgh felügyelete alá tartoznának ezek a területek, a függetlenség kikiáltása után, a világ hatodik leggazdagabb országává válhatna. A skót kormány azt is nagyon jól tudja, hogy ehhez bizony fejlett technológia kell. A skót kabinet tervei szerint amerikai cégekkel kooperálva képzelik el a kitermelést megkezdését. A fiskális témák napirenden tartása mellet az szuverenisták nagy hangsúlyt fektettek a szociális kérdésekre is.  A Skócia Jövője című 368 oldalas tanulmányukban részletesen kifejtik, ha saját belügyminisztériumuk lenne, radikálisan átalakítanák a jelenlegi migrációs politikát. Nem szigorítanák, ahogy előre gondolnánk, éppen ellenkezőleg. Állításuk szerint ugyanis London »direkt« elszívja előlük a »jó munkaerőt«, így munkavállalók és a letelepedők szellemi és gazdasági hasznából elsősorban csak Anglia profitál, ami gyorsan megváltozna, ha ők győzedelmeskednének szeptember 18-án. Salmondék ugyanis azt tervezik, hogy a jelenleginél sokkal inkább megkönnyítenék a letelepedési és munkavállalási feltételeket, hogy az új állam képes legyen felvenni a versenyt a globális »agyelszívásban«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. szeptember 16. 19:02
Hajrá Skócia! Hajrá skótok! Hajrá Baszkföld! Hajrá baszkok! Hajrá É-Írország! Hajrá írek!!! Legyen vége minden megszállásnak, erőszakos beolvasztásnak, kifosztásnak!!!
Monkey4you
2014. szeptember 16. 14:45
Szerintem Skócia meg tud állni a saját lábán is!!! Ez csak államigazgatási kérdés!!! Hajrá Skócia!!!
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. szeptember 16. 14:42
Melyik ország ne akarna független lenni? Nem értem, hogy gondolkozhatnak ezen egyáltalán.
brabant89
2014. szeptember 16. 13:37
Jó cikk. Köszönet a Poliverzumnak és a Mandinernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik