Cáfolja az Indexet a megdöbbent nemzetpolitikai államtitkár

2014. szeptember 16. 15:42

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezi ki az Index keddi cikkével kapcsolatban, amely „az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja” az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

2014. szeptember 16. 15:42

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi az egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat.

Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában – mutatott rá Wetzel Tamás.

Wetzel hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára. A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából – írta a helyettes államtitkár.

Az Index cikkében kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre – olvasható az írásban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2014. szeptember 17. 11:42
Szerintem itt Wetzel Tamás az, aki szokásos kormányzati módon hazudik: a saját maguk által adatok szerint is már több, mint 10,000 kérelmet dobtak vissza Ukrajnából. Ebben nincsenek benne az átment csalások vagy csalásközeli esetek. http://vs.hu/huszezren-hasaltak-el-a-honositasi-magyarsagvizsgan-0910 Egy izgalmas oknyomozó újságcikket olvasunk. Egyes következtetései lehetnek helytelenek, de ez a műfaj velejárója. Az adatok egyáltalán nem cáfolják a leírtakat - sőt. Amúgy a visszaélésekről a kormányzat is beszélt már, részben emiatt is változtatták meg a nredszert. Egy szakszárdi nőt emiatt vitt el a rendőrsé pont az esküvője előtt. Az adekvát válasz a kivizsgálás lenne (nem egy hétvége alatt).
thymian
2014. szeptember 16. 23:23
Időnként elcsodálkozom, mennyi orosz szót hallok Németo.-ban. Már-már azt képzelem Oroszország EU tagállam lett. Lehet, hogy "honfitársaimat" üdvözölhetném bennük? :D
Pál Pusztai
2014. szeptember 16. 21:51
Nem tudom mi ebben a szenzáció.Már egy évvel ezelőtt is lehetett ilyet hallani.Főleg vajdaság meg kárpátalja területén dívik az ilyen. Van az a pénz amiért megértik a magyarul nemtudó magyarokat.
Secnir
2014. szeptember 16. 21:39
én a honosítási kérelem egyik pontjára ezt tenném: -jovonavapovot kivivánok, tuvud ivígy beveszévélnivi, vavagy küvülfövöldivinevek tevetszivik levennivi? ha nem válaszol, vagy bután néz, mehet haza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik