Csak szavak?

2014. augusztus 9. 18:00

Török Gábor
Heti Válasz

Bármi volt is Orbán Viktor szándéka vagy célja ezzel a beszéddel, az eredmény ma egyértelműnek látszik: felerősítette a kormányzásával és politikai céljaival kapcsolatos félelmeket.

Engem is nagyon érdekel, hogy Orbán Viktor miért éppen ezt a beszédet mondta el Erdélyben. Jó lenne tudni azt is, hogy mire gondolt, amikor a politikatudományban kifejezetten a demokrácia »csökkentett« változataként értelmezett illiberális demokrácia fogalmát használta politikai céljai leírására. Az is sokat segítene, ha tudhatnánk, hogy mennyi volt a beszédben a »csali«, mennyi a »teszt«, és mennyi a szimpla »hiba«. (...)

Bármi volt is Orbán Viktor szándéka vagy célja ezzel a beszéddel, az eredmény ma egyértelműnek látszik: felerősítette a kormányzásával és politikai céljaival kapcsolatos félelmeket. Akár akarta, akár nem, a Magyarországgal kapcsolatos hírek a világban ma minden korábbinál lehangolóbbak: a világ legbefolyásosabb újságjai a diktatúra előszobájaként festik le a magyar belpolitikai helyzetet. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy egy ilyen bemutatás kifejezetten ártalmas az országnak. Nem csupán hangulatban, de forintban is mérhető károkat okoz.

Természetesen lehet erre azt mondani, hogy a liberális világ már csak ilyen, hogy bántják a magyarokat, hogy tudatlanságuknál csak a gyűlöletük nagyobb, hogy félreértés az egész, s csak a nemzetközi baloldal szítja a hangulatot. Ugyanakkor a politikában (is) mindig van alternatíva: az ember, a politikus dönthet úgy is, hogy olajat önt a tűzre, de úgy is, hogy inkább a vizet választja. Így érhet össze a cselekvésben – és aztán az elemzésben is – a szándék és a következmény.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/72984