Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2014. július 28. 20:04

Az első világháború olyan pusztítást hozott Európára, melyet máig nem tudott kiheverni - jelentette ki Navracsics Tibor Balatonalmádiban tartott megemlékezésen. Szerinte a monarchia volt a valódi nemzeti integráció lehetősége.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: az emberiség történetében először terjedt ki háború az egész világra, és iparszerűen gyilkoltuk egymást. Az adatok szerint a világ összes frontján több mint tízmillió katona és körülbelül 12 millió civil esett áldozatul. Köztük hatszázezer magyar katona, de elenyésző volt a hazai civil áldozatok száma, mert honvédeink megvédtek minket attól, hogy hazánk területén egy orosz és egy román betörést leszámítva frontvonal legyen - tette hozzá a miniszter.

Azt mondta: mind a mai napig kétséges, hogy az első és a második világháború valóban elválasztható-e egymástól, vagy a második világháború csak egy negyedszázados fegyverszünet utáni újrakezdése volt az első világháborúnak. A miniszter kitért arra, hogy a hadviselő felek között mi, magyarok voltunk azok, akik nem akartak háborút, mintha megéreztük volna, hogy ez a háború az általunk addig ismert Közép-Európa végét jelenti, és elhoz egy új korszakot. A békés együttműködést felváltotta a nemzetiségi bizalmatlanság: a gyűlölködés, a jogok megtagadása, a területi kicsinyesség és az egymás elleni uszítás - fűzte hozzá. Emlékeztetett, nekünk, magyaroknak az első világháborúból a békerendszer maradt örökségül, amely álnemzeti államokat hozott létre, mint például Csehszlovákia, Jugoszlávia. Azt próbálták elhitetni, hogy ezek a valódi nemzetállamok, szemben az Osztrák-Magyar Monarchiával - mondta a miniszter, megjegyezve: holott a monarchia a valódi nemzeti integráció lehetőségét biztosította.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy az első világháború nem csak a tragédiát hordozza: a magyarság felfedezhette magában az újrakezdés méltóságát. Az első világháború után ilyen mélyről nemzet még nem kezdett: elveszítette területének kétharmadát, ásványkincseit, a fővároson kívüli jelentős nagyvárosait és egyetemeit.

Mindezek után az ország a két világháború közt nemcsak politikailag stabilizálódott, de gazdaságilag is ismét emelkedő pályára állt, hogy aztán a második világháború hosszú időre, 50-55 évre tönkretegyen ismét mindent - fejtegette a miniszter. Száz éve indultunk el azon az úton, amelyről visszafordulni már nem tudunk, így meg kell találnunk azt az utat, ami előre visz bennünket, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk a két világháború pokoli örökségét, mondta Navracsics Tibor.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/72467


Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


mit adott nekünk a monarchia?


Zavaros gondolatok, se füle, se farka az egésznek.


Trianon, Párizs összevethető a paksi bővítéssel?

Találj már ki valami jobb szöveget!


Valóban, tényleg nem gond.


A Monarchia egy használható gazdasági egység volt, nem több. Ausztria: adminisztratív központ, Magyarország: fejlett mezőgazdaság és feldolgozó ipar, Horvátország tengeri kijárat és hajózás, Csehország: fejlett ipar.


Ha a Monarchia a valódi nemzeti integráció lehetősége volt Navracsics úr szerint,akkor a magyar jobboldalon nagyobb a gáz,mint bárki gondolná.


Milyen "nemzeti integrációs lehetőség" volt a Monarchia szerinted ? Mihez lehetett a nemzeteknek integrálódni ?
Egyetmondok: a bécsi udvar akaratához.
Semmi máshoz.


Olvass,tanulj,művelődj.
Helyes: amikor,merő történelmi baleset okán (szerinted az nyilván az volt)a magyar választásokat olyan párt nyerte,amely nem a dualista államiság,hanem a független,szuverén magyar állam programját hirdette, 1848-as alapon állva,akkor a bécsi udvar a magyar parlamentet karhatalommal szétzavarta.
Te ezen a rendszeren mit ünnepelsz?
A szuverén magyar államiság programját,sárba tiprását ünnepeled ?
Lehet ezt ünnepelni,de tessék szépen és határozottan ezt akkor kijelenteni.


A harmadikat az energiaellátás fenntartása teszi szükségessé. A ballibek nyugatiakkal bővíttetnék, tulajdonrészért, növelve a Hornék által az energiaszektorban létrehozott külföldi tulajdont, a kormány pedig egyszer majd kifizetett hitelből építtetné, ahol a tulajdon teljesen a miénk.

A fűtőelemek kérdését pedig egyik esetben sem tudjuk önerőből megoldani, azon tehát kár rugózni.

A lényeg tehát az, hogy kedvenceid nem tudják teljesíteni egyik fontos feladatukat, a külföldi, nyugati tulajdonrész növelését az energiaszektorban. Mert ez a lényeg, szó sincs más szempontokról. Hatalmas tapsvihar kísérné részedről is a bővítést, ha azt mondjuk a Westinghouse végezhetné - ettől álszent a szöveged.


Legalább lenne némi értelem a válaszodban, még akkor is, ha nálatok trendi és jópofa Magyarországot mindenben leszólni, netán gúnyolni.

A Monarchia minden hibájával ellentétben jól működő gazdasági egység volt. Magyarország azóta sem fejlődött akkorát, mint amekkora a kiegyezés utáni fejlődés volt.

A Monarchia és Németország együtt uralta volna Európát, ez volt a britek és a franciák baja, az első háború kirobbantásának oka. Németország azóta már kétszer próbált Európa ura lenni, 1945-ben legyőzték, mert fegyverrel próbálta, mára viszont megint ő diktál, most már az EU-ban, gazdasági eszközökkel. A cél tehát nem változott.


Az EU szétesése is törvényszerű lesz, mert az is anakronisztikus jelenség, még inkább az, mert több, egymástól sokkal inkább eltérő identitású nemzetet fogna össze. A monarchia nemzetei évszázadokig éltek egymás közelségében. Képzeld el a finn formatervező, és a portugál halász közös államát, amiben ők majd egyetértésben élnek.

Több száz év bizonyítja a birodalmi politika kudarcát, de nem tanulnak belőle. Még te sem, amikor a Monarchia kudarcával bizonyítanád az EU életképességét.

Amúgy pedig Tisza István nem akarta a háborút. Tiszára és Károlyira utalva mondta Camus, hogy nem érti a magyarokat, mert a legértelmesebb grófjukat megölik, a leghülyébbet, meg megteszik köztársasági elnöknek.

Nem véletlen, hogy Károlyi első dolga volt Tiszát megöletni.


Lehet annyira provokálni egy hatalmat, hogy háborút kezdjen.

Ha már itt tartunk, Ukrajna a legutóbbi példa. Provokálták Oroszországot, amikor puccsal akadályozták meg, hogy Ukrajna az eurázsiai szövetséget válassza, és így veszélybe kerüljenek az ukrajnai orosz érdekeltségek: hadiipar, Antonov repülőgépgyár, szevasztopoli támaszpont, a nyelvtörvény megváltoztatása után a kelet ukrajnai oroszok önállósodási törekvése pedig már borítékolható volt. Hiszen, ha Ukrajna egy ellenérdekelt szövetség tagja lesz, akkor ők az anyaországot akarják választani. Most pedig áll a bál, és az oroszok most is lesznek annyira kemények, mint a megszálló németek ellen voltak.

Kellett ez a világnak, amikor csak amerikai érdeket szolgál az egész?

Nem az oroszok kezdték, de ma már úgy tálalják, mintha ők tették volna meg az első lépéseket.


És mit vársz az EU-tól, ami szintén csak a birodalmi logika szerint lesz működtethető? Ott is el fogják nyomni azokat, akik a jogaikat követelik. Mert ezeket a jogokat a birodalom tagadni fogja, nem fogja megadni a gyengébbeknek az erősebbek jogállását. Már most sem adja meg.


Mi benne a hülyeség, mert te is a liberális logika szerint válaszolsz.

Kijelentesz valamit és az szerinted már egyben bizonyíték is, önmagaddal igazolva.

Szerintem meg ez a hülyeség.


jah mily szép csodás történelmet találtak ki a magyaroknak...ez a bach is a finnugor dologgal, az mta közremüködésével, mit nem tüntettek el..

amit meg ma találnak, arra rábökik, hogy biztos római

aki ennyire örül a monarchiának, azt csókoltatom, miért nem Mátyást sírjátok vissza, vagy Szent LAcit


Leírtam, miért anakronisztikus EU. Olvasd el még egyszer.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó