Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2014. július 28. 20:04

Az első világháború olyan pusztítást hozott Európára, melyet máig nem tudott kiheverni - jelentette ki Navracsics Tibor Balatonalmádiban tartott megemlékezésen. Szerinte a monarchia volt a valódi nemzeti integráció lehetősége.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: az emberiség történetében először terjedt ki háború az egész világra, és iparszerűen gyilkoltuk egymást. Az adatok szerint a világ összes frontján több mint tízmillió katona és körülbelül 12 millió civil esett áldozatul. Köztük hatszázezer magyar katona, de elenyésző volt a hazai civil áldozatok száma, mert honvédeink megvédtek minket attól, hogy hazánk területén egy orosz és egy román betörést leszámítva frontvonal legyen - tette hozzá a miniszter.

Azt mondta: mind a mai napig kétséges, hogy az első és a második világháború valóban elválasztható-e egymástól, vagy a második világháború csak egy negyedszázados fegyverszünet utáni újrakezdése volt az első világháborúnak. A miniszter kitért arra, hogy a hadviselő felek között mi, magyarok voltunk azok, akik nem akartak háborút, mintha megéreztük volna, hogy ez a háború az általunk addig ismert Közép-Európa végét jelenti, és elhoz egy új korszakot. A békés együttműködést felváltotta a nemzetiségi bizalmatlanság: a gyűlölködés, a jogok megtagadása, a területi kicsinyesség és az egymás elleni uszítás - fűzte hozzá. Emlékeztetett, nekünk, magyaroknak az első világháborúból a békerendszer maradt örökségül, amely álnemzeti államokat hozott létre, mint például Csehszlovákia, Jugoszlávia. Azt próbálták elhitetni, hogy ezek a valódi nemzetállamok, szemben az Osztrák-Magyar Monarchiával - mondta a miniszter, megjegyezve: holott a monarchia a valódi nemzeti integráció lehetőségét biztosította.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy az első világháború nem csak a tragédiát hordozza: a magyarság felfedezhette magában az újrakezdés méltóságát. Az első világháború után ilyen mélyről nemzet még nem kezdett: elveszítette területének kétharmadát, ásványkincseit, a fővároson kívüli jelentős nagyvárosait és egyetemeit.

Mindezek után az ország a két világháború közt nemcsak politikailag stabilizálódott, de gazdaságilag is ismét emelkedő pályára állt, hogy aztán a második világháború hosszú időre, 50-55 évre tönkretegyen ismét mindent - fejtegette a miniszter. Száz éve indultunk el azon az úton, amelyről visszafordulni már nem tudunk, így meg kell találnunk azt az utat, ami előre visz bennünket, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk a két világháború pokoli örökségét, mondta Navracsics Tibor.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/72467


Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


mit adott nekünk a monarchia?


Zavaros gondolatok, se füle, se farka az egésznek.


Trianon, Párizs összevethető a paksi bővítéssel?

Találj már ki valami jobb szöveget!


Valóban, tényleg nem gond.


A Monarchia egy használható gazdasági egység volt, nem több. Ausztria: adminisztratív központ, Magyarország: fejlett mezőgazdaság és feldolgozó ipar, Horvátország tengeri kijárat és hajózás, Csehország: fejlett ipar.


Ha a Monarchia a valódi nemzeti integráció lehetősége volt Navracsics úr szerint,akkor a magyar jobboldalon nagyobb a gáz,mint bárki gondolná.


Milyen "nemzeti integrációs lehetőség" volt a Monarchia szerinted ? Mihez lehetett a nemzeteknek integrálódni ?
Egyetmondok: a bécsi udvar akaratához.
Semmi máshoz.


Olvass,tanulj,művelődj.
Helyes: amikor,merő történelmi baleset okán (szerinted az nyilván az volt)a magyar választásokat olyan párt nyerte,amely nem a dualista államiság,hanem a független,szuverén magyar állam programját hirdette, 1848-as alapon állva,akkor a bécsi udvar a magyar parlamentet karhatalommal szétzavarta.
Te ezen a rendszeren mit ünnepelsz?
A szuverén magyar államiság programját,sárba tiprását ünnepeled ?
Lehet ezt ünnepelni,de tessék szépen és határozottan ezt akkor kijelenteni.


A románkérdés vagonkérdés, gondolom. Egyből megoldódna a magyarországi lakáshiány is!

Ezek a mélykonzervatív és emberi jogokra, etnikai tisztogatásokra roppant érzékeny hazafiak egyből félredobják a kényeskedést, ha végre elkövethetik mindazt, aminek más által történt elkövetését rendre sérelmezik.


"az ország felvirágzott. Ez nem tetszett a Nyugatnak, jött Trianon"

Igen, általában az egész világ akörül forog, hogy Magyarországnak ne legyen jó.

Már Amerikát is direkt és csakis ezért fedezték fel, a gőzgépről, a differenciál-egyenletről és a szemüvegről nem is beszélve.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2014. július 29. 09:09

A harmadikat az energiaellátás fenntartása teszi szükségessé. A ballibek nyugatiakkal bővíttetnék, tulajdonrészért, növelve a Hornék által az energiaszektorban létrehozott külföldi tulajdont, a kormány pedig egyszer majd kifizetett hitelből építtetné, ahol a tulajdon teljesen a miénk.

A fűtőelemek kérdését pedig egyik esetben sem tudjuk önerőből megoldani, azon tehát kár rugózni.

A lényeg tehát az, hogy kedvenceid nem tudják teljesíteni egyik fontos feladatukat, a külföldi, nyugati tulajdonrész növelését az energiaszektorban. Mert ez a lényeg, szó sincs más szempontokról. Hatalmas tapsvihar kísérné részedről is a bővítést, ha azt mondjuk a Westinghouse végezhetné - ettől álszent a szöveged.


Legalább lenne némi értelem a válaszodban, még akkor is, ha nálatok trendi és jópofa Magyarországot mindenben leszólni, netán gúnyolni.

A Monarchia minden hibájával ellentétben jól működő gazdasági egység volt. Magyarország azóta sem fejlődött akkorát, mint amekkora a kiegyezés utáni fejlődés volt.

A Monarchia és Németország együtt uralta volna Európát, ez volt a britek és a franciák baja, az első háború kirobbantásának oka. Németország azóta már kétszer próbált Európa ura lenni, 1945-ben legyőzték, mert fegyverrel próbálta, mára viszont megint ő diktál, most már az EU-ban, gazdasági eszközökkel. A cél tehát nem változott.

Válaszok:
Counter | 2014. július 29. 12:08

Az EU szétesése is törvényszerű lesz, mert az is anakronisztikus jelenség, még inkább az, mert több, egymástól sokkal inkább eltérő identitású nemzetet fogna össze. A monarchia nemzetei évszázadokig éltek egymás közelségében. Képzeld el a finn formatervező, és a portugál halász közös államát, amiben ők majd egyetértésben élnek.

Több száz év bizonyítja a birodalmi politika kudarcát, de nem tanulnak belőle. Még te sem, amikor a Monarchia kudarcával bizonyítanád az EU életképességét.

Amúgy pedig Tisza István nem akarta a háborút. Tiszára és Károlyira utalva mondta Camus, hogy nem érti a magyarokat, mert a legértelmesebb grófjukat megölik, a leghülyébbet, meg megteszik köztársasági elnöknek.

Nem véletlen, hogy Károlyi első dolga volt Tiszát megöletni.


Lehet annyira provokálni egy hatalmat, hogy háborút kezdjen.

Ha már itt tartunk, Ukrajna a legutóbbi példa. Provokálták Oroszországot, amikor puccsal akadályozták meg, hogy Ukrajna az eurázsiai szövetséget válassza, és így veszélybe kerüljenek az ukrajnai orosz érdekeltségek: hadiipar, Antonov repülőgépgyár, szevasztopoli támaszpont, a nyelvtörvény megváltoztatása után a kelet ukrajnai oroszok önállósodási törekvése pedig már borítékolható volt. Hiszen, ha Ukrajna egy ellenérdekelt szövetség tagja lesz, akkor ők az anyaországot akarják választani. Most pedig áll a bál, és az oroszok most is lesznek annyira kemények, mint a megszálló németek ellen voltak.

Kellett ez a világnak, amikor csak amerikai érdeket szolgál az egész?

Nem az oroszok kezdték, de ma már úgy tálalják, mintha ők tették volna meg az első lépéseket.


És mit vársz az EU-tól, ami szintén csak a birodalmi logika szerint lesz működtethető? Ott is el fogják nyomni azokat, akik a jogaikat követelik. Mert ezeket a jogokat a birodalom tagadni fogja, nem fogja megadni a gyengébbeknek az erősebbek jogállását. Már most sem adja meg.


Mi benne a hülyeség, mert te is a liberális logika szerint válaszolsz.

Kijelentesz valamit és az szerinted már egyben bizonyíték is, önmagaddal igazolva.

Szerintem meg ez a hülyeség.


Döntsétek már el a nemzeti baloldalon, hogy a kiegyezés után a magyar nemzet sírját ásták-e meg a galíciaiakkal és az erőltetett, nemzetietlen polgárosodással, vagy mi.

Egyelőre úgy tűnik, ízlés szerint hol vemhes, hol nem vemhes a lovatok. Ez a lovatok is, konkrétan...


jah mily szép csodás történelmet találtak ki a magyaroknak...ez a bach is a finnugor dologgal, az mta közremüködésével, mit nem tüntettek el..

amit meg ma találnak, arra rábökik, hogy biztos római

aki ennyire örül a monarchiának, azt csókoltatom, miért nem Mátyást sírjátok vissza, vagy Szent LAcit


Természetesen ezt úgy kell érteni, hogy a franciák és a britek azzal robbantották ki a háborút, hogy visszalőttek.


Ja hogy a szerb merénylőt a britek, franciák, olaszok és persze a zsidók (hiszen az I. vh. kirobbantásának is Izrael megalapítása volt a valódi célja, nem tudtad? akkor most már tudod; az összefüggés abból is egyértelmű, hogy a háború kitört, s lám, meg is alapították később Izraelt) pénzelték, képezték ki és küldték oda?

Bocs.


Rácok a szerb királyság hanyatlásától kezdve folyamatosan települtek be a déli magyar területekre. Tekintve, hogy a török elleni harcokban tapasztalt katonákról volt szó zömmel, a Magyar Királyság szívesen fogadta őket.

A hódoltság felszámolását követően nem kellett őket betelepíteni. Akkor már ugyanis ott voltak. Az akkor betelepítettek vallon, német, sváb, osztrák telepesek voltak, ők zömmel el is magyarosodtak.


Leírtam, miért anakronisztikus EU. Olvasd el még egyszer.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó