Orbán: Hallassák hangjukat a közép-európaiak

2014. június 24. 16:17

Orbán Viktor szerint eljött az ideje, hogy a közép-európai államok bátrabban hallassák a hangjukat kényes kérdésekben, mivel szerinte ezen államok nélkül ma nem lenne bővülés a kontinensen. A külső bevándorlást például lefékezné a magyar miniszterelnök.

2014. június 24. 16:17

A kormányfő szerint itt az ideje, hogy a közép-európai államok a korábbiaknál kissé bátrabban hallassák a hangjukat a legkényesebb kérdésekben, amire az is feljogosítja e térséget, hogy Közép-Európa gazdasági növekedése nélkül a kontinensen ma nem volna bővülés.

A magyar álláspont az, hogy az Európai Unióban a szerződéseket, köztük a pénzügyi szerződéseket, be kell tartani – közölte Orbán Viktor a José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Johannes Hahn regionális ügyekért felelős uniós biztos és a visegrádi (V4) kormányfők részvételével rendezett tanácskozáson. Hangsúlyozta, Magyarország elutasítja az uniós alapszerződés „lopakodó” módosítását, a fiskális paktum egyes szakaszainak esetleges hatályon kívül helyezését pedig életveszélyes kísérletnek tartja.

A bevándorlás ügyében a magyar kormány véleménye az, hogy az EU-n belül biztosítani kell a munkaerő szabad áramlását, az unión kívülről érkező bevándorlást azonban le kell állítani, jelentősen le kell fékezni – fejtette ki a miniszterelnök. Szerinte ha a kontinensnek képzett munkaerőre van szüksége, akkor a meglévő, de képzetlen munkaerő-tartalékára kellene költenie, így például a magyar roma közösség képzésére. Szólt arról is, hogy Európának a megújulásához tiszteletben kell tartania a múltját, tisztelnie kell a kereszténységet, és meg kell adni a nemzeteknek az őket megillető tiszteletet. „Fontosnak tartjuk mi, magyarok azt is, hogy az a sokunkat bántó magatartás, amely mind a házasságot, mind a családot mint értéket relativizálja, kevésbé legyen harsány és bántó a jövőben” – mondta.

A gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatban Orbán Viktor ismét olcsó energiát sürgetett, a foglalkoztatás ügyében pedig úgy foglalt állást: mindenkinek munkát kell adni, ez fogja rendbe tenni a gazdaságot, és ezért az államnak, ha átmenetileg is, nagyobb szerepet kell vállalnia a munkahelyteremtésben.

A miniszterelnök beszédében megemlítette, hogy Magyarország nem használta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által javasolt válságkezelési modellt, egy teljesen különböző stratégiát követett, amiből sok vitája volt az unióval. Ezt követően az Európai Bizottság elnökéhez fordulva kijelentette: köszönetet mond José Manuel Barrosónak a vitákért és az ezek során tanúsított magatartásáért. A bizottsági elnök ugyanis „azon kevés vezetők közé tartozott, aki  bár nyilván szintén elveszthette néha a türelmét, de  mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a fennálló vitákat kizárólag az érvényben lévő szerződés jogi keretein belül szabad lefolytatni, és a politikát ebből ki kell zárni” –fejtette ki Orbán Viktor.

Köszönetet mondott egyúttal Johannes Hahnnak, mert neki és az Európai Bizottság fejlesztéspolitikájának is köszönhető, hogy Magyarország a válságkezelés közben fejlődni is tudott. Rendelkezésére álltak ugyanis azok az európai pénzek, amelyek lehetővé tették, hogy a belső forrásokat a költségvetés konszolidációjára fordíthassa a magyar kormány, az uniós támogatásokból pedig folyhatott az ország korszerűsítése – mondta beszédében a kormányfő. A házigazda Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a V4 tagállamai a tudomány területén is együttműködnek. A visegrádi országok miniszterelnökeinek keddi budapesti csúcstalálkozójával ér véget Magyarország egy éven át tartó elnöksége az együttműködés élén. Magyarország Szlovákiának adja át az elnöki feladatokat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. június 25. 08:25
Ki kíváncsi rád,te szerencsétlen??
Senior
2014. június 24. 17:47
Figyu Viktor, a kitanított népek Nyugatra vándorlása ezen a tájon gond, szlováknak, lengyelnek, magyarnak, stb. Érjétek el, hogy a képzési költséget az ottani áraknak megfelelően fizesse vissza a befogadó állam, szakmunkástól a technikuson át a diplomásig.
incze
2014. június 24. 17:31
hallassák, hallassák, mindenki hallassa a hangját mindenütt, mindig. orálviki föltalálta a spanyolviaszkot, jó szokásához híven. egy dologra viszont nem árt figyelni, farkakat szopni és hangot hallatni egyszerre nemcsak nehézkes, de a várt hatást sem nagyon éri el.
Andre1bp
2014. június 24. 17:18
„Fontosnak tartjuk mi, magyarok azt is, hogy az a sokunkat bántó magatartás, amely mind a házasságot, mind a családot mint értéket relativizálja, kevésbé legyen harsány és bántó a jövőben” Ez mit jelent? Valaki meg tudja magyarázni kikre is gondolt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik