Ne Brüsszel mondja meg

Kövér fenntartja 2002-es akácfa-ellenes nyilatkozatát

2014. május 14. 21:40

A demokrácia halálát jelentené a Gyurcsány-féle Európai Egyesült Államok Kövér László házelnök szerint, aki gyáli fórumán megjegyezte: fenntartja 2002-es akácfa-ellenes nyilatkozatát, ahogy az akácfát ellenző Brüsszelt kifogásoló mostani mondatait is. Mint mondta: rossz lehet az akác, de ne az Unió mondja meg, mit kezdünk vele.

Európa válaszút felé közelít, ezért különösen nagy a tétje a május 25-ei választásnak – mondta Kövér László házelnök szerdai gyáli fórumán.

Az egyik irány a Gyurcsány Ferenc által is óhajtott Európai Egyesült Államok, amely a demokrácia halálát jelentené. A helyes irány a nemzetállamok uniója, amelyben az önrendelkezés alapján, helyben dőlhetnek el az adott közösséget érintő fontos kérdések – közölte Kövér László. Ha több Fidesz-KDNP jelölt jut mandátumhoz, akkor nemzetközi pozícióink is megerősödhetnek – tette hozzá.
 
A házelnök az unió kritikájaként fogalmazta meg, hogy a döntéshozók sok esetben nem a legégetőbb kérdésekkel foglalkoznak. Példaként említette az akácfa visszaszorítására hozott európai uniós előírást az őshonos fafajták védelmére.
 
„Ilyen és ehhez hasonló szakmai kérdéseknél célszerű az adott körülményeket leginkább ismerő helyi szakértők megítélésére hagyatkozni, akik a legtöbb információval rendelkeznek a helyes döntés meghozatalára” – mondta. 
 
Kövér László 2002-es, a hazai akácosok felszámolásával foglalkozó nyilatkozatáról („az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, rendkívül kártékony és agresszív növény, amelynek elterjedése kipusztulással fenyegeti őshonos erdeinket”) azt mondta: „ma is fenntartom akkori véleményem. Az agresszív akác valóban veszélyt jelenthet az őshonos hazai fafajokra nézve, de nem Brüsszelben, hanem itthon kell mérlegelni ezen, több tízezer embernek megélhetést jelentő fafaj egészséges arányainak meghatározását”.
 
Az őshonos fafajták helyett inkább az őshonos nemzeti közösségek szorulnak védelemre –  jelentette ki.
 
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/69149